Във форма Здраве Психология

Как да преодолеем стреса: 9 ефективни начина да се отпуснете и да намерите спокойствие

Как да преодолеем стреса

Животът ни е изпълнен с безпокойство и стрес както никога досега. Ето защо е особено важно да научите прости техники за облекчаване на стреса, които можете да използвате всеки ден.

Често моментално преминаваме от абсолютно спокойствие до състояние, в което едва дишаме – така се проявява стресът. В тази ситуация е много трудно да намерите спокойствие, но в същото време не можете да позволите на стреса да управлява живота ви.

 

9 лесни начина за релакс и облекчаване на стреса

 

Галете котка

Проучванията показват, че галенето на котка може да понижи кръвното налягане. Ако нямате домашен любимец, гледането на видео с котка може да има същия ефект.

 

Погледнете всичко от различна гледна точка

Разглеждането на ситуация от различна гледна точка – или когнитивно преосмисляне, както го наричат ​​експертите – може да ви помогне да й придадете алтернативно значение, което ще намали нивата ви на стрес. За да направите това, обърнете внимание на мислите си. Хванете се, когато започнете да потъвате в негативност. Заменете негативните мисли с позитивни.

 

Кажете азбуката

Ако се паникьосвате без конкретна причина и имате проблеми с преодоляването на тревожните си мисли, опитайте да прочетете азбуката наум. Това е предизвикателство, така че ще ви принуди да откъснете ума си от нещата и наистина да се съсредоточите. Докато стигнете до края, ще сте готови да се изправите отново пред света и неговите предизвикателства.

 

Практикувайте прогресивна мускулна релаксация

Тази стара техника се фокусира върху свиването и отпускането на всяка мускулна група. Това може да ви помогне да осъзнаете физическото усещане между мускулното напрежение и отпускането. Започнете с десния крак. Съсредоточете се върху максималното свиване на мускулите за около осем секунди, като разтворите пръстите на краката и извиете стъпалото, след което ги отпуснете, позволявайки на напрежението да напусне тялото през този крак.

 

Преместете вниманието си към левия крак. Стиснете и разтворете пръстите на краката си, след това отпуснете; когато го пуснете, стресът напуска тялото ви. След това се съсредоточете върху прасците – стягайте и отпускайте – след това върху коленете, бедрата, през цялото време дишайте равномерно и спокойно, вдишвайте и издишвайте. Преместете вниманието си към бедрата, стомаха, гърба, върховете на пръстите, ръцете и т.н. Докато стигнете до върха на главата, напрежението трябва да е изчезнало напълно.

 

Вземете гореща вана

Напълнете ваната с толкова топла вода, колкото можете да понесете. Добавете любимото си ароматизирано масло за вана, опитайте пакетчета чай от лавандула, роза, сварена лайка или мента и се отдайте на 20-30 минути релаксация.

 

Лека закуска

Спадът на кръвната захар може да ви накара да се почувствате така, сякаш ще убиете някого. Яжте нещо, което ще ви даде бърза, незабавна енергия. Добрите опции включват половин сандвич с пилешко върху препечен хляб с високо съдържание на фибри, шепа бадеми и стафиди или кисело мляко.

 

Медитирайте

Не е нужно да носите специални дрехи, да заглушавате светлините или да седите на постелка за йога, за да медитирате. Опитайте това, където и да сте, когато имате нужда от изчакване и заглушаване на телефона. Седнете в удобна позиция и леко затворете очи. Позволете си да почувствате релаксацията в тялото си и естествения поток на дишането. Съсредоточете се върху дъха си, докато влиза и излиза от тялото ви. Слушайте звука, който издава. Ако искате да произнасята мантра за мир, радост или любов, не се колебайте да го направите. Или пребройте вдишванията и издишванията си до 10. Седнете така няколко минути, наслаждавайки се на тишината. Бавно започнете да отваряте очи, усещайки как тялото ви се връща към живота.

 

Сканирайте тялото си за стрес

Спрете където и да сте, затворете очи и вижте дали усещате стягане някъде в тялото си. Когато очертаете това, представете си, че тази област е червена. Поемете дълбоко въздух и си представете как част от тялото ви се променя от червено на синьо. Докато цветът се променя, почувствайте как скалата на натиска преминава от напрегнато към отпуснато. Сега си представете синьото да става по-тъмно и по-дълбоко, докато се отпускате с всеки нюанс на синьото. Отворете очи и забележете колко сте отпуснати.

 

Скачане на въже

То кара тялото ви да отделя ендорфини, които ви карат да се чувствате добре. В допълнение, повтарящите се движения на въжето ще ви помогнат да се отпуснете и да се съсредоточите.

275

Similar Posts