Любопитно

Как да разберем дали котката моли за помощ или просто търси внимание

Дали котката моли за помощ или просто търси внимание

Котките често привличат човешкото внимание по различни начини: събарят нещо, драскат, носят „плячка“ и дори понякога демонстрират агресия. Това поведение може да доведе до конфликт между човека и домашния любимец. А най-лошото е, когато котката моли за помощ, но човекът не я разбира.

 

Как да разберете дали на вашето пухче наистина му липсва внимание или е необходима спешна помощ?

Как пухчо си „проси“ внимание

Когато котката иска внимание, нейното поведение е доста активно, котката влага завидна упоритост да постигне целта си. Често срещан вариант за привличане на внимание е умишлено събаряне на предмети от масата, нарушаване на всякакви забрани, надраскване на повърхности и демонстративен престой на забранени места. Силното, упорито, монотонно мяукане също е често срещан котешки начин за привличане на внимание.

Котката прави това, което й е забранено, за да провокира недоволството на собственика си, което за нея си е също проява внимание. Единственото нещо, което тя не може да разбере, е защо собственикът е недоволен от това!

 

Различно стоят нещата, когато котката се нуждае от помощ

Ако котката се нуждае от помощ, нейното поведение е по-малко активно, по-малко интензивно. В такива моменти тя обикновено гледа в очите на стопанина, мяука отчаяно, издавайки звук, подобен на плач. Понякога може и нервно да мърка.

Друг начин, по който котката моли за помощ, е показвайки агресия, хапане, драскане без видима причина. Защото просто не знае как по друг начин да ви покаже, че е наранена или че нещо друго не й е наред.

Човек, който отглежда котка, който познава нейното поведение, няма как да обърка звука на мъркане или мяукане, с воплите за помощ.

Всички неспокойни движения също могат да показват, че с домашния любимец нещо не е наред и трябва да му се помогне.

Да, вярно е, че границата между привличането на внимание и молбата за помощ е много тънка. Мнозина дори могат да твърдят, че поведението и в двата случая е практически едно и също.

Но ако котката не се чувства добре, ако я боли и моли за помощ, действията й стават нетипични, поведението се променя драстично.

Първото нещо, което трябва да ви послужи като тревожен сигнал е, че тя започва да се държи различно от обичайното.

Докато при обикновеното „просене“ на внимание, поведението на котката се променя постепенно и се състои от серия от повтарящи се действия.

 

Бъдете внимателни към котките си и ще разпознавате безпогрешно важните сигнали!

678

Similar Posts