Във форма Здраве

Как да разберете, че страдате дигиталната деменция?

Справяне с дигиталната деменция

Световният напредък на технологиите ни носи много удобства и нови възможности. Има обаче и цена, която плащаме за зависимостта си от цифровите устройства. През последните години стана ясно, че дигиталният свят оказва влияние върху интелигентността и способността за мислене на хората. Това явление се нарича „дигитална деменция“. Нека видим какво представлява и как да разберем, че ни е засегнала.

Какво е дигитална деменция и защо се появява?

Дигиталната деменция е процес, при който когнитивните ни способности започват да се влошават поради прекомерното разчитане на цифрови устройства. Бързото развитие на смартфони, компютри и други джаджи доведе до факта, че все повече разчитаме на тези устройства за изпълнение на ежедневни задачи, които преди сме вършили сами.

 

Американският писател и мозъчен учен Джим Куик обяснява, че същността на дигиталната деменция е, че сме станали зависими от смарт устройства като външна памет, след като сме престанали да използваме собствения си мозък, за запомняне на информация. Това води до влошаване на когнитивните ни функции и паметта.

 

Как да разберете, че страдате дигиталната деменция?

Ако се чудите дали може да изпитвате дигитална деменция, внимавайте за следните знаци, които може да показват, че я имате:

 

Трудности с прости умствени операции

Ако преди сте можели лесно да правите аритметика или мислени списъци за пазаруване, но сега разчитате до голяма степен на калкулатор или други устройства, а това означава спад в когнитивните ви способности.

 

Липса на концентрация

Ако ви е трудно да се съсредоточите върху една задача и постоянно се разсейвате от известия, съобщения или социални медии, това може да е знак, че способността ви да се концентрирате за дълго време се е влошила.

 

Лоша краткосрочна памет

Забравянето на информация, дати или имена, които са ви казали, може да бъде резултат от претоварване на комуникацията със смарт устройства. Просто сте спрели да тренирате паметта си, разчитайки на способността бързо да намирате необходимата информация на вашия смартфон.

 

Има няколко начина за справяне с дигиталната деменция

 

Обучение на мозъка

Тренирайте мозъка си редовно, като изпълнявате аритметични задачи, пъзели, научавайте нови телефонни номера и факти. Това ще ви помогне да поддържате мозъка си активен и да поддържате когнитивната функция.

 

Учене на нови неща

Усвояването на нови умения и знания, като изучаването на чужд език, помага за създаването на нови невронни връзки и активира мозъка.

 

Дигитален детокс

Редовно прекарвайте периоди без използване на смарт устройства. Участвайте в четене на книги, физическа активност, общувайте с приятели и семейство офлайн. Това ще помогне на мозъка ви да си почине от постоянното цифрово натоварване.

 

1006

Similar Posts