Любов и връзки

Как да се научим да живеем без любов: Възможно ли е човек да живее без да обича

да се научим да живеем без любов

Жизненият път на човека е сложен и продължителен процес. Съдбата, подобно на зебра, е оцветена в черни и бели ивици. Възходите се редуват с падения, радостта – с мъка, любовта – със самотата.

Основното е да не се отчайвате, когато стигнете до тъмната страна, а да чакате търпеливо и да се надявате, че скоро отново ще стане светло.

Защото човешкото щастие се състои от много фактори: семейство, деца, работа, хобита, комуникация с приятели, здраве…

 Любовта, разбира се, добавя цвят, изпълва с емоции, но не е единственото условие за радостно съществуване.

Преди да се оплачем от неуспешния си живот, от живота без романтична любов, нека се опитаме да разберем какво наистина означава това понятие.

Многостранното усещане

Любовта е чувство на силна привързаност, което носи радост и вдъхновение. Тя може да бъде взаимна и неразделена, вечна и мимолетна, духовна и физическа, дълбока и плитка, безкористна и егоистична.

Може ли човек да живее без любов?

Разбира се, че не, защото той е постоянно влюбен. Само в различните му проявления. Можете да обичате:

Мъж, съпруг, любовник (романтично чувство)

Близък приятел, отдаден приятел (дружба)

Родители, деца, внуци (връзка)

Котка, куче, кон или папагал

Гора, езеро, цветя (близост до природата)

Родно село, град на детството (любов към родината)

Живот, във всичките му проявления

Професия

Спорт, театър, изкуство

Собственото „аз“

Дрехи, обувки, познати предмети, усещания

Разновидностите на любовта могат да се заменят взаимно, да сменят местата си по важност и сила. Не напразно казват сред хората: „Когато една възможност се затвори, се отваря друга“.

Загубили сте любим човек – срещате любим човек. Развели сте се и сте загубили жена, но сте открили ново, вълнуващо хоби.

Как може човек да изживее целия си живот без любов?

Това е почти невъзможно, защото понякога чувството е необходимост. Но нека задълбаем по-дълбоко.

В детството

Как може едно дете да живее без любов? Малкото бебе се нуждае от майчина грижа. Тийнейджърът от съчувствие и разбиране.

Необичаното дете расте жесток егоист, който не се интересува от другите. Ако в семейството няма искрени чувства между родителите, първо децата страдат.

Липсата на любов в началото на живота влияе върху психологическото състояние на малкия човек. Затварянето, ниското самочувствие, депресията, самоубийството са последиците от съществуването на детето без любовта на близките.

Романтична любов

Влюбена двойка

Когато говорят за любов, хората най-често имат предвид привързаност към човек от противоположния пол. Семейството, децата, хармоничните близки отношения са неделими от разбирането за успешен живот.

Но какво да кажем за тези, които не са успели да намерят сродна душа?

Как да живееш без любов през целия си живот?

Доброто здраве, впечатляваща банкова сметка, дори външен вид като на супер модел не би ви спасило от духовна празнота, ако наблизо до вас няма човек, с когото да споделите всичко това.

Не всичко, обаче, е толкова просто. Връзката между мъж и жена е многостранна. Понякога вдъхновява и те кара да извършваш подвизи, а понякога носи болка и страдание.

Негативните аспекти на романтичните чувства включват:

Постоянен страх от загуба на любим човек

Страх, че щастието ще е мимолетно

Ограничаване на личното пространство

Загуба на независимост

Психологическа травма, депресия, фрустрация в случай на раздяла

Въпреки горните нюанси, човек мечтае за любов, защото здравословното физиологично съществуване не ни спасява от самота и води до неприятни последици:

Отначало тъгата е победител. Интересът към околния свят се губи. Комуникираме все по-малко, не се интересуваме от нищо, което преди това ни е вълнувало.

Човек остава сам със себе си. Затваря се, огражда се със стена на безразличие. Всичко това е напълно нормална реакция. Съчувствените погледи на околните ни дразнят, отказваме откровени разговори, не приемаме помощ от никого.

Накрая изпадаме в депресия, проваляме се в бизнеса. Продължителната депресия може да провокира сериозни психологически разстройства, дори и в някои случаи да се стигне до опити за самоубийство.

Не умеем да управляваме чувството на влюбеност

Хората не са се научили да управляват чувството, че са влюбени. Не може да се накарат сами себе си да обичат по зададена команда. Или пък да спрат да обичат.

За да запълните получената празнота, трябва да потърсите заместител:

Опитайте се да вземете домашен любимец

Започнете да правите това, което ви интересува, носи удовлетворение

Планирайте пътуването си

Разговаряйте по-често с приятели

Разходете сред природата

Липсата на романтична връзка не може да бъде напълно компенсирана

Липсата на романтична връзка не може да бъде напълно компенсирана с друг вид любов. Но можете да се отървете от чувството за малоценност, болезненото търсене на партньор, очакването за щастие. И тогава, точно в този момент, любовта неволно ще дойде, когато изобщо не я очаквате …

1878

Similar Posts