Във форма Здраве

Как да се отървете и да предотвратите крампите на краката

крампите на краката

Крампите причиняват силни болки, които понякога са непоносими. Обикновено, тези в краката се появяват внезапно, така че винаги е полезно да знаете какво да правите в този случай.
В тази публикация ще обясним какво причинява крампите на краката и как да ги избегнете.

Причини за крампите на краката

Спазмите в краката (или някакви други спазми по този вид), могат да бъдат причинени от различни вътрешни проблеми. Те не са причинени от външна намеса, както е при порязванията и натъртванията.

В дадени моменти, крампите на краката могат да показват само, че трябва да пиете повече вода или липсват определени хранителни вещества. Има обаче ситуации, в които те показват някакъв по-сериозен проблем, като например бъбречна инфекция. Важно е да се има предвид,  въпреки че спазмите се случват на всеки, вашите организми са различни, така че в случай на чести крампи, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Тези от вас, които се занимавате от умерена до интензивна дейност за продължителни периоди от време, сте просто дехидратирани и можете да избегнете крампите, като пиете малко хладка вода. Препоръчва се топла вода, тъй като нейната температура е близка до и  наподобява тази на вашата кръв и може да се абсорбира  от дехидратираните мускули много по-бързо, отколкото студената вода.

Освен това, ако често получавате крампи на краката, се препоръчва повишен прием на електролити. Електролитите дават почти незабавни резултати. Те са подобни на „мини масажисти“ на тялото, които работят за отпускане на стегнатите мускули.

Как да предотвратите крампите на краката?

Както казахме по-горе, хидратацията може да бъде чудесно начало в случай на спазми, но понякога телата ни се нуждаят от нещо повече, не само от вода. Организмът ви се нуждае от определени хранителни вещества и минерали, които водата и електролитите не могат да ви осигурят.

Спазмите в краката, причинени от дехидратация, обикновено са резултат от ниски или високи нива на калий в организма. Калият е минерал, който е чудесен за предотвратяване на крампи, тъй като взаимодейства с натрия в организма. Освен че може да ви предпази от спазми, калият може да действа и като средство за облекчаване на същите.

Консумацията на храни, богати на калий, може да ви осигури бързо облекчение. Когато калият навлезе в храносмилателната система, той помага, като насочва течност към засегнатата област.

Освен това, един от най-добрите минерали за предотвратяване на крампите в краката е магнезият. Ако електролитите са т.нар.  „масажисти“, тогава магнезият е „масажното масло“. Трябва да си осигурявате около 250-300 мг. магнезий на ден, за да избегнете спазмите. Човешкото тяло използва магнезия много бързо.

Рибата, киноата, черния шоколад, спанака, меласата, ядките, лещата, тиквените семки и картофите, са с високо съдържание на магнезий.

681

Similar Posts