Психология

Как да се отървете от ниското самочувствие: 5 препоръки от психолог

Справяне с ниско самочувствие

Ниското самочувствие може да причини много големи провали в живота на човек. Спокойно може да се каже, че то е способно да съсипе живота ни, при това напълно и сериозно. По правило такова самочувствие се формира от детството, не без помощта на най-близкото обкръжение – родители, учители, съученици…

И е важно да премахнете ниското самочувствие – дори не толкова за успех в кариерата, а за да можете просто да живеете пълноценен живот.

 

Справяне с ниско самочувствие – съвети от психолог

Намерете и запомнете силните си страни

Няма хора без силни страни. Затова помислете какви качества могат да ви отличат към по-добро от много други хора. Може би не сте толкова красиви като приятелката си, но несравнимо по-добри от нея. Или с развито чувство за отговорност? Какво харесвате най-много в себе си – и във външността, и в характера? След като определите тези неща, можем да минем към следващата стъпка.

 

Определете своите компетенции и ги развийте

Опитайте се да намерите тези области на дейност и хобита, които ви интересуват най-живо и се опитайте да постигнете високи постижения в тях. Така ще се убедите, че сте истински професионалист в своята област. Другите хора ще започнат да ви хвалят и забелязват – колеги по професията, съмишленици по хобита, а това ще се отрази и на вашето самочувствие. Комплиментите галят ухото, когато са искрени.

 

Бъдете нежни със себе си и се научете да се приемате

За да повишите самочувствието, е много важно да намерите хармония със себе си. Това ще ви позволи да разберете, че всички хора са уникални, включително и вие самите. Научете се да се приемате такива, каквито сте. И също така се отнасяйте към себе си по-меко, не се критикувайте за грешки и гафове, а си правете изводи как е трябвало да постъпите в тази или онази ситуация.

Търсете положителните страни във вашата позиция

Може би не сте достигнали големи висоти в кариерата, но наистина ли сте свободен човек? Научете се да търсите положителните страни в текущото състояние на нещата. Помислете колко трудно и отговорно е да си главен изпълнителен директор и какви ползи дава статута на обикновен служител.

 

Не се затваряйте в себе си, общувайте повече

Намирането на социален кръг от интереси не само ще ви освободи от самотата, но и ще ви позволи да повишите самочувствието си. В своята компания можете да се почувствате напълно различно от обичайната си среда, да намерите хора, които ви се възхищават и ви ценят именно заради вашата личност. Неслучайно има групи за подкрепа. Хората сме социални и е общуването е важно за нас. Въпросът е в това, да подберете добре приятелите си, за да се чувствате щастливи в тяхната компания.

273

Similar Posts