Да сготвим вкусно Лайфстайл

Как да сварите вкусна царевица само за 5 минути

Как да сварите вкусна царевица само за 5 минути

Обикновено царевицата се вари от час до час и половина, но опитните домакини знаят как да намалят времето за готвене.

Ако сте от хората, които обичат да похапват вкусна сладка царевица през лятото, ще ви обясним как да изберете правилната царевица, за да стане вкусна, колко време трябва да я варите и как да намалите времето за приготвяне десет пъти.

 

Колко време трябва да варите царевица?

По принцип времето за готвене на царевицата зависи от това колко е узряла. Ако е млада царевица, тогава ще са достатъчни тридесет минути, за да бъде готова. Зрялата царевица се вари час. А ако кочаните са по-жилави, ще трябва да изчакате 2-3 часа, докато се свари напълно.

Най-важното е да не преварявате царевицата, защото зърната ще станат прекалено твърди. Опитните домакини знаят, че е по-добре да не солите при варенето млада царевица, тогава тя ще е много по-вкусна и по-нежна.

 

Как да изберем правилната царевица?

За да изберете правилната царевица, трябва да следвате прости препоръки.

Царевицата трябва да се купува само на кочани, защото веднъж изронени, зърната стават по-твърди. А естествената обвивка предпазва царевицата от изсъхване.

Зрелостта на самата царевица се определя лесно по чепчето. Ако е сухо и кафяво на цвят, царевицата е стара. Младите кочани обикновено имат жълти или зелени чепчета, които са леко влажни и лепкави на пипане.

Трябва да избирате кочани зелени непокътнати листа, ако те вече са сухи, това означава, че царевицата е стара.

Трябва да обърнете внимание и на теглото. Ако вземете няколко кочана с еднакъв размер, най-тежкият ще е най-пресният и най-младият. Младите зърна са все още пълни със сок.

Цветът на върховете и листата също ще покаже свежестта. Но не обелвайте естествената обвивка, тъй като продуктът ще се развали по-бързо.

 

Как да приготвите вкусна царевица по класическия начин – инструкции стъпка по стъпка?

Царевичните кочани трябва да се поставят във вряща вода.

По-добре е да не добавяте сол във водата преди и по време на готвене, защото зърната ще станат твърди.

Пет минути преди водата да е напълно завряла, можете да посолите или да добавите сол преди сервиране.

За да останат зърната крехки, по време на варенето във водата добавете захар и малко масло.

Не трябва да варите царевицата на силен огън, след като заври, трябва да я намалите малко.

След охлаждане зърната малко се втвърдяват, така че е най-добре да ядете веднага, докато е още топла.

 

Как да приготвите вкусна царевица за 5 минути?

Вземете кочаните и ги натрийте със сол. Поставете царевицата в найлонов плик.

След това го поставете в микровълновата и я включете на пълна мощност.

След пет минути внимателно извадете царевицата от плика и я поставете в чиния.

Отгоре можете да добавите малко масло.

Ако решите да приготвите царевицата с листа, поставете ги в чиния и ги сложете в микровълновата за 4 минути. След това отстранете обвивката и добавете масло, за да подобрите вкуса.

238

Similar Posts