Във форма Здраве

Как да запазите зрението си, докато работите на компютър: Упражнения за очите

Как да запазите зрението си при работа с компютър

Съвременният начин на живот често включва прекарване на много часове пред компютър, таблет или смартфон. Този навик, въпреки своята неизбежност, се отразява негативно на зрението ни. Продължителната работа зад екрана може да доведе до напрежение в очите, намалена зрителна активност и дори развитие на късогледство. Има обаче ефективен начин за борба с тези негативни ефекти – редовни упражнения за очите.

 

Защо очите трябва да се упражняват?

Сухота в очите, недостатъчна хидратация и хранене са последствията от продължителното взиране в екрана. В същото време рядкото мигане само влошава ситуацията, тъй като нормалното овлажняване на очите се случва именно по време на мигане. Това може да причини дискомфорт и дразнене.

 

Работата с дребен шрифт или многократното превъртане на екрана също натоварва очните мускули, като им пречи да се адаптират към постоянен стрес. В резултат на такова напрежение може да се развие миопия – често срещано заболяване, свързано с липса на активност на очните мускули.

За да запазите зрението си, докато работите с компютър, трябва да следвате няколко прости правила.

 

Оформление на екрана

Важно е да поставите монитора правилно. Трябва да е малко под нивото на очите, за да се сведе до минимум напрежението на очните мускули. Също така, обърнете внимание на факта, че отблясъците от източници на светлина не падат върху екрана.

 

Стайно осветление

Добрата осветеност играе важна роля. Работата на тъмно със светлина от екрана е изключително вредна за очите. Уверете се, че в стаята има достатъчно светлина и че яркостта на монитора и екрана на смартфона е оптимална.

 

Почивки и гимнастика за очите

Редовните почивки на работното място са ключът към здравето на очите. Правете малки почивки на всеки 40 минути, през които можете да правите специални упражнения за очите. Това ще помогне за подобряване на кръвообращението, укрепване на мускулите и предотвратяване на пренапрежение.

 

Хидрогелни маски и хидратиращи капки

За да облекчите умората и дискомфорта, причинени от сухота в очите, можете да използвате хидрогелни маски и специални овлажняващи капки. Това ще отпусне и ще подобри кръвообращението в областта на очите.

 

Упражнения за очите при работа на компютър

Редовните упражнения ще помогнат за укрепване на очните мускули и подобряване на тяхната функция.

Ето няколко прости упражнения, които можете да правите всеки ден:

 

Мигане. Седнете на стол и мигайте бързо за една до две минути. Това ще подобри кръвообращението и ще помогне за отпускане на очите.

Подвижни пръсти. Погледнете вдигнатия пред вас пръст. Внимателно преместете пръста си надясно и наляво, без да обръщате главата си. Повторете упражнението 10 пъти, за да укрепите хоризонталните очни мускули.

Фокусиран поглед. Фокусирайте се върху пръста, който е на 30 сантиметра от лицето. Фокусирайте се върху него за няколко секунди, след което погледнете в далечината. Повторете 10 пъти, за да предотвратите късогледство.

Масаж на клепачите. Внимателно масажирайте затворените клепачи за минута. Това ще помогне за подобряване на кръвообращението и отпускане на очните мускули.

Бързо мигане. Затворете очи бързо и отворете очи, като броите до пет. Повторете упражнението 6-8 пъти, за да подобрите кръвообращението и да отпуснете очите.

Фокусиране на погледа. Поставете пръста си пред лицето си и го погледнете. След това фокусирайте очите си върху обект в далечината. Превключете фокуса на погледа си между тях няколко пъти.

„Рисуване“ с очи. Правете упражнения като движение на очите нагоре и надолу, надясно и наляво, рисуване на хоризонтални и вертикални осмици и фокусиране върху близки и далечни обекти.

74

Similar Posts