Във форма Здраве Психология

Как да защитите мозъка си от негативни влияния

Как да защитите мозъка си от негативни влияния

Стресът е ежедневна реалност за много от нас, но въздействието му върху мозъка ни често се подценява.

Повечето хора изпитват някаква форма на стрес. Някои могат да бъдат положителни и мотивиращи, като прилив на адреналин на интервю за работа, първа среща или опитване на нещо ново. Други също могат да бъдат полезни, за да ви предпазят от опасни ситуации, като рязко натискане на спирачките, за да избегнете автомобилна катастрофа. Но прекомерният или хроничен стрес може да навреди на вашето здраве.

Как да защитите мозъка си от негативни влияния?

Не хващайте телефона си веднага след като се събудите, но ако не можете без него, основното условие е да четете и да обръщате внимание на положителното. Всеки път, когато се събудите сутрин, вашите мозъчни вълни се променят от тета на алфа.

Това означава, че нашето подсъзнание е в по-програмирано състояние. Съдържанието, което консумирате през това време, ще има по-голямо въздействие върху вашето мислене и това обърква допамина ни през целия ден, поради което продължаваме да оставаме на телефоните си през целия ден.

Отрицателни разговори със себе си. Това, което си казвате, има значение и колкото повече го влагате в мозъка си, толкова повече то се включва във вашите невропатични вълни. Всяка такава дума остава в нас и има голямо влияние върху нас.

Постоянният негативен саморазговор може да доведе до стрес, който се отразява негативно на мозъчната функция и цялостното психично здраве. Тази постоянна стимулация може да попречи на способността ни да се фокусираме и обработваме информация.

Ядене на силно преработени храни. Вече има много научни доказателства, че това, което ядете, и цялостното здраве на червата влияят върху мозъка ви, но преработената храна има особено въздействие, тъй като води до стареене на мозъка и лошо психично здраве.

Стресираща работа, финансови проблеми, семейни или социални конфликти, медицински проблеми, дори ежедневни неприятности като трафик или всичко по-горе може да причини хроничен стрес. Помогнете на себе си и на мозъка си с елементарни действия, настройвайки работата му на правилните вълни.

65

Similar Posts