Психология

Как околните ни манипулират и какво да направим, за да се защитим

как околните ни манипулират

Според психолозите, един от най -простите начини за манипулиране на човек, е прякото въздействие върху неговите слабости.

Чрез слабостите си ние сме податливи на силно психологическо въздействие, което ни тласка към желаните от манипулатора резултати и цели.

Десетки от най-мощните манипулации се въртят около нашите слаби места. За какви слабости говорим? Слабости, свързани с нашите желания и копнежи или с недостатъците ни.

Слабости, свързани с нашите желания

Ако човек иска да придобие или запази нещо твърде страстно, ако има определени зависимости, чрез тях може да им бъде повлияно. Най-лесно е да се манипулират онези, които изобщо не знаят как да прикрият желанията си.

Например, ако зависим от партньор в една връзка, ако се страхуваме да не го загубим, това е наша огромна слабост. В случай, че другият е манипулативен, ще ни „завърти на малкия си пръст“. Нещо повече, манипулациите могат да се развият според най-простата формула, с ултиматум: „Ако искаш да бъда с теб, ще направиш това, от което имам нужда“.

Да вземем друг пример – човек иска да придобие определено нещо: кола, апартамент, телевизор или каквото и да било. Хитрият продавач, знаейки колко много се нуждае клиентът от тази конкретна оферта, може да го убеди, че на следващия ден цената значително ще поскъпне.

Слабости, свързани с нашите недостатъци

Манипулаторът определя слабото място на човек, и започва да критикува, да се подиграва, активно да му влияе. Това се прави с цел отслабване на самочувствието и налагане на нови условия.

Какво трябва да проверите в една връзка и то веднага?

За всеки от нас е важно да знае за манипулациите и е изключително важно да може да ги усеща. Защото един ден можете да се събудите и да осъзнаете, че сте глупак и че някой хитрец, без най-малкото угризение, се е възползвал от вас. Той е получил това, от което се нуждае, а вие – не. Или сте го получили, но при изцяло неблагоприятни условия.

Направете списък на основните си, настоящи желания

Напишете ги и помислете как другите влияят върху тях по негативен начин. Не е ли така, че като си обсебен от желанията си, следваш нечие ръководство. Правиш ненужни или неправилни неща.

Запишете своите слабости

Помислете как се влияете чрез тях. Колко често ви напомнят за тях околните. Стремят ли се те да ви направят по-добри, искат ли най-доброто за вас или всъщност преследват само собствените си интереси?

Отговорът на всички тези въпроси ще ви „отвори очите“ и така на манипулаторите ще им бъде много по-трудно да си играят с вас.

2068

Similar Posts