Любопитно Новини и анализи

Как японците превръщат снега в електрическа енергия

Японците превръщат снега в електрическа енергия

В крайбрежния японски град Аомори зимите обикновено са снежни. Преди градските служби на Аомори събираха снега и го изхвърляха в морето. Сега той има неочаквана употреба.

 

През декември 2022 г.  в Аомори започнаха тестове на необичайна система за производство на електроенергия. Електричеството, благодарение на иновативен метод, се произвежда от сняг, благодарение на температурната разлика между снега и въздуха.

 

Сега комуналните работници изхвърлят събрания от улиците сняг в басейна, а от друга страна топлопроводимите тръби, изнесени на открито, улавят топлината на слънчевите лъчи. В резултат на температурните разлики конвекционното движение на течността започва от тръбите. Течността от своя страна задвижва микротурбината. Колкото по-висока е температурната разлика, толкова по-голяма е мощността на турбината.

 

В бъдеще учените планират да подобрят системата чрез нагряване на тръбите с топлина от горещи подземни източници, което значително ще повиши ефективността на производството на електроенергия. Засега не се наричат ​​конкретни цифри за това каква ефективност ще бъде възможно да се постигне поради това, но работата в тази посока вече е в ход.

 

Системните тестове ще продължат до март 2023 г. Очаква се неговата ефективност да бъде сравнима с генерирането на енергия от слънчеви панели, а екологичността да бъде по-висока от тази на вятърното производство. Предложеното решение със сняг и басейн практически няма да има отпадъци, докато слънчевите панели и вятърните турбини трябва да се променят с течение на времето и все още няма начин за пълното им рециклиране.

Япония се смята за страната на снеговете, един от най-големите снеговалежи в света се намира в северната част на Япония.

84

Вижте още:

Similar Posts