Новини и анализи

Какъв празник е 11 февруари

Какъв празник е 11 февруари

Какво празнува светът на 11 февруари?

Световният ден на болния

На 11 февруари се чества Световният ден на болния. Събитието е основано през 1992 г., а папа Йоан Павел II става инициатор за неговото утвърждаване. Има легенда, че на 11 февруари в град Лурд се е родила Дева Мария. Света Богородица е известна с изцеленията си на болни хора. Основната цел на събитието е да привлече вниманието на обществото, политиците и лекарите към проблемите на пациентите по света. Затова се провеждат различни акции и семинари на тема здраве.

 

Международният ден на жените в науката

На 11 февруари светът отбелязва и Международният ден на жените в науката. От древни времена са известни жени, които са се занимавали с наука и са били добре образовани за времето си. Повечето от тях тогава посвещават живота си на хуманитарните сфери, философията и медицината. Именно на благодарение на жените в света са се появили много важни изобретения. В момента те съставляват поне една трета от всички учени на планетата. Празникт е създаден по инициатива на ООН.

Интересен факт: една от първите жени, оставили забележима следа в науката, е Хипатия от Александрия. Тя е живяла през IV-V век и се е занимавала с астрономия, математика. Хипатия се счита за изобретател на много изобретения, по-специално на дестилатора и астролабията (уред за измерване на ъгъл, използван до 18 век за определяне на географска ширина и дължина). Значителен е и приносът й в геометрията и алгебрата.

 

Европейският ден на спешните повиквания 112

Освен това, на 11 февруари е Европейският ден на спешните повиквания 112. Този номер е въведен в експлоатация през 1991 г. А през 2009 г. беше подписано споразумение за въвеждане на ден, който да популяризира информацията за възможността за спешно повикване. За да отбележи празника, Европейският парламент избира 11 февруари (т.е. 11/2).

 

Ден на бялата фланелка

Също така, на 11 февруари се празнува и друг интересен празник – Ден на бялата фланелка  За първи път е отбелязан през 1937 г. След това на 11 февруари служителите на General Motors организират стачка за условията на труд. За да демонстрират протеста си, работниците обличат бели ризи, които се превръщат в символ на опозицията срещу несправедливо ниските заплати.

 

Паметни дати 11 февруари

660 пр.н.е д. – според легендата водачът на японските племена Джиму основава държавата Япония и полага основите на императорското семейство на страната.

1809 – Робърт Фултън получава патент за параход.

1865 – Чарлз Лутуидж Доджсън измисля за себе си псевдонима „Луис Карол“.

1878 г. – Публикувана е първата седмична прогноза за времето (това се случва във Великобритания).

1889 г. – приемат конституцията на Япония, според която създават двукамарен парламент, но върховната власт остава у императора.

1922 г. – в Торонто (Канада) обявяват откриването на инсулина.

1929 г. – между правителството на Италия в лицето на Бенито Мусолини и папа Пий XI са подписани Латеранските споразумения (Ватикана е провъзгласена за суверенна държава, действаща на основата на теокрацията).

1953 г. – състои се премиерата на анимационния филм на Уолт Дисни „Питър Пан“.

1964 г. – Бийтълс изнасят първия си концерт във Вашингтон.

282

Вижте още:

Similar Posts