Във форма Здраве

Какви признаци дава тялото, когато в него се развива рак

Сигнали на тялото при рак

Много е важно ракът да се открие в ранен стадий. И понякога е достатъчно просто да се вслушвате в сигналите на тялото си.

Рискови фактори

Обикновено пациентите усещат симптомите като „червени лампички“, но се успокояват, че те могат да се дължат на редица други, по-безобидни неща.

На първо място, трябва да се обърне внимание наследствения фактор. Причината за развитието на някои видове рак и злокачествени тумори се крие в мутациите, които наследяваме от нашите родители. Например, ако се знае, че бабата е била болна от рак на гърдата на 40-годишна възраст, а майка й – на 45-годишна възраст, жената трябва да се подложи на генетичен преглед и лекарски контрол.

Пушенето също е рисков фактор. Известно е, е ако човек е пушил 30-40 години, може да развие тумори. Веднъж годишно трябва да се прави нискодозова компютърна томография или поне рентгенова снимка, за да разберете дали всичко е наред, отбелязват лекарите.

 

Чести класически симптоми

Сред общите симптоми са  загуба на тегло, особено 10-15 кг, на фона на добър апетит. Мнозина често се радват на този факт, но това е тревожен знак.

Умората също е опасна. Нездравословното състояние възниква внезапно – вчера всичко е било наред, но днес усещате слабост и силна умора.

Друг често срещан сигнал е анемията. Лесно се открива при кръвен тест. Ако има кървене или кръв в изпражненията, от гениталния тракт, човек трябва да се подложи на преглед.

 

Сигнали от органите на тялото

Различните тумори могат да дадат своите характерни симптоми, които не могат да бъдат пренебрегнати.

 

Сигнали от централната нервна система

Туморите на нервната система и мозъка обикновено дават неврологични симптоми, подчертават специалистите. Може да има два варианта – или поетапно развитие, или рязко.

Първият е свързан с появата на главоболие или зрителни увреждания или чувство на неудобство в ръката, а пациентът до вчера е можел да държи чашата си по обичайния начин. Но днес вече му е неудобно. Вторият вариант е рязко развитие, когато се появи кръвоизлив в тумора. Тогава симптомите наподобяват инсулт.

 

Отстрани на главата/шията

Обърнете внимание на различни дълготрайни незаздравяващи рани по лигавиците, например в устата, по бузите. Не са изключени и обикновени стоматити, но ако не зарастват повече от две седмици, добре е да се прегледате.

 

Също така трябва да се обърне внимание на:

 

Болка при дъвчене и преглъщане

Проблеми с отварянето на устата, когато не е възможно да се отвори широко

Увеличените лимфни възли също могат да бъдат ярки сигнали

От млечните жлези

Дори ако една жена редовно посещава лекар и се подлага на прегледи, но открие бучка в гърдите си между прегледите, не трябва да чака. Сред предупредителните признаци при рак на гърдата е увеличаването на аксиларните и супраклавикуларните лимфни възли.

От страна на белите дробове

При тумори на белия дроб може да се появи храчка с кръв, задух. Ако няма причина за задух, трябва да се прегледате. Като цяло задухът не е норма, а следствие от редица заболявания на сърдечно-съдовата система и белите дробове.

 

От ларинкса

При рак на ларинкса се появява дрезгав глас и затруднено преглъщане.

 

От страната на хранопровода

С развитието на злокачествени тумори възникват проблеми с преминаването на храната, в гърлото се появява бучка. Ако пренебрегнете този сигнал, може да възникне ситуация, когато човек по принцип не може да яде или дори да пие, той поглъща и веднага изплюва всичко.

 

От стомашно-чревния тракт

Може да се появи кървене. Кръв ще се появи, ако туморът се намира в дебелото черво и не претърпява ферментация в горните отдели на храносмилателния тракт. И в вече доста пренебрегвана ситуация ще бъде показан рак на червата: промяна в естеството на изпражненията, които стават ленти, тъй като в червата се образува запушване, продължителен запек, подуване на корема и коремна болка.

Злокачественото образуване на аналния канал е доста лесно за опипване. Ако има болезненост, дискомфорт или проблеми с движението на червата, можете сами да определите проблема и след това да се свържете с проктолог.

Туморите на панкреаса и жлъчните пътища често се проявяват като жълтеница – остро състояние, при което кожата и склерата пожълтяват и при което забавянето може да завърши фатално. Също така, туморите на панкреаса могат да се раздават чрез появата на болка в коремната кухина.

От страната на матката

Ракът на шийката на матката и тялото на матката обикновено се сигнализира с кървене, което може да се развие например в постменопаузалния период или извън ритъма на менструалния цикъл.

От страна на пикочния мехур

Основният сигнал тук е появата на кръв в урината.

 

От страна на простатата

Много възрастни мъже изпитват нарушение при уриниране:  чести позиви, включително през нощта, слаба струя урина, усещане за непълно изпразване на пикочния мехур. Разбира се, всички тези симптоми могат да бъдат резултат от възрастови промени в простатата – доброкачествена хиперплазия или аденом. Но компетентен уролог трябва предпише кръвен тест за PSA и ще извърши дигитален ректален преглед.

Сигнали могат да бъдат болки в костите – често в гърба. Но това се случва вече при наличие на далечни метастази.

 

От страната на кожата

Предупредителни знаци са дегенерация на бенки, промяна в техния цвят, размер, поява на кървене. При по-малко агресивен рак на кожата се наблюдават дълготрайни рани и язви.

Тъй като много симптоми се припокриват, трябва да се обърне специално внимание на проблеми, които не са свързани с хронично заболяване и са възникнали внезапно и не се решават дълго време дори с лечение.

В този случай понякога има смисъл да се свържете с онколог, за да се изключи злокачествено заболяване.

Колкото и шокираща да е онкологичната диагноза, лечението ще е толкова по-успешно, колкото по-рано се открие заболяването.

129796

Similar Posts