Във форма Здраве

Какви заболявания причиняват дървениците и как да се отървем от тях

Какви заболявания причиняват дървениците

Почти невидими с просто око, дървениците съществуват за сметка на топлокръвните организми. Човек за тях е източник на храна, а неговото жилище е местообитание, удобно място за чифтосване и размножаване. От векове се води постоянна борба между Хомо сапиенс и кръвопийците. Това не е преминало и до днес, затова всеки от нас трябва да знае колко опасни са тези паразити.

Дървениците са сериозна заплаха за общия микроклимат в жилищата и човешкото здраве.

Ако не се вземат мерки за премахването им, спящ човек може да получи около триста ухапвания за една нощ, а един кръвопиец може да ухапе около 10 пъти на нощ, оставяйки след себе си характерен идентификационен „път“ от 4-6 точки на кървене. По време на насищането буболечките смучат кръв последователно от няколко пункции.

Често пъти специфичната неприятна миризма сигнализира за появата на ектопаразити. Тя се появява с отделянето на секрет от специална жлеза, с която природата е надарила само този вид животни. Вонята се излъчва не само от възрастните паразити, но и от нейните ларви, както и от изпражненията. Ако миризмата в апартамента е постоянна, тогава популацията на дървеници е голяма.

Инфекцията на тялото, провокирана от ухапвания от дървеници, може да доведе до следните последствия:

Кожни заболявания: инфекцията се внася чрез многобройни чесания на местата на ухапване.

Нарушаване на състава на кръвта поради многобройни атаки на дървеници: едно насекомо е в състояние да изпие около 7 μl кръв, което при множество пробиви може да причини анемия. Ако през нощта детето бъде ухапано от много паразити едновременно, то може да развие желязодефицитна анемия.

Психични пристъпи или нервно изтощение, в резултат на ежедневно недоспиване и болезнено дразнене на кожата.

Депресивно състояние на фона на нервно изтощение: може да доведе до срив.

Един от начините за проникване на инфекции в човешкото тяло е кръвта. Дървениците инжектират своите ензими директно в кръвта. Подобна намеса засяга здравето на кръвоносната система и може да възникне инфекция. Това се случва, ако първо буболечката ухапе кожата на болен човек с хоботчето си, а след това пълзи и продължава да се насища върху друг здрав индивид.

 

Ето на какви патогени на особено опасни заболявания са преносители дървениците:

Чума

Коремен тиф

Туларемия

Бруцелоза

Пневмония

Хепатит б

Q-треска

Освен това не само дървениците са носители на патогени. Техните изпражнения за дълъг период от време могат да носят заплаха от инфекция, например със същия хепатит В. Оттук и вторият път на инфекция: през дихателната система. При висока степен на заетост на апартамента с дървеници, нехигиенични условия, висока температура на въздуха, екскрементите на кръвопийците изсъхват, превръщайки се в прах. Те са във въздуха. При вдишване те попадат в тялото, където започват да се развиват.

 

Най-добрият метод за отърваване от дървеници е използването на инсектициди

За да унищожите дървеници, е необходимо внимателно да подготвите апартамента за работа:

Отдалечете корпусните мебели от стените (ако е възможно) и обработете задната им стена.

Легло, диван, фотьойл и други – ако е възможно ги разглобете на части и внимателно обработете от всички страни, като обърнете специално внимание на шевовете, където тапицерията прилепва към тялото.

При обработката на стените на стаята е необходимо да се обърне внимание на килими, картини – отстранете ги и обработете задната повърхност. Местата за въвеждане на комуникации, первази, фуги на тапети, места за закрепване на тавански фриз и полимерни таванни плочи много често служат като убежище за дървеници, следователно, ако бъдат открити, е необходимо внимателно да ги обработите.

Мерки за сигурност

Използвайте лекарства само в съответствие с инструкциите! Дихателните органи и кожата трябва да бъдат защитени. По време на обработката в стаята не трябва да има никой освен работника. Обработката трябва да се извършва при отворени прозорци, вентилационни отвори. Проветрете добре помещението след третиране поне 2-3 часа.

Най-добре, разбира се, е да се доверите на специалисти, които се занимават професионално с унищожаване на дървеници.

108

Similar Posts