Цветен рай

Какво да правите с лалетата, когато прецъфтят, така че да цъфнат и на другата година

Какво да правите с лалетата когато прецъфтят

За да не приключи цъфтежът на лалетата за един сезон, експертите обясняват какво да правите с тях след като всички венчелистчета на цветето паднат.

Лалетата са едни от основните пролетни цветя, които украсяват градината и радват окото. Периодът им на цъфтеж не е много дълъг – две до три седмици, следователно, в зависимост от сорта, те избледняват до края на май. Но също така времето често влияе върху периода на цъфтеж.

 

Ето защо в началото на юни в цветните лехи остават само зелени листа и стъбла, но в никакъв случай не бива да ги режете. Листата и стъблата трябва да останат докато напълно пожълтеят.

Това е необходимо, за да може луковицата да се укрепи и да се оформи в земята. Ако листата се отрежат, следващата година лалетата няма да цъфтят.

След като венчелистчетата на лалетата окапят, те трябва да продължат да се поливат и дори да се подхранват с торове, но без хлор и азот в състава. Необходимо е интензивно поливане две седмици след цъфтежа.

 

Когато венчелистчетата на цветето се разпаднат напълно, отстранете дръжката. Това е необходимо за да не изгуби растението силата си за узряването на семената и да укрепи луковицата. Отрежете само главите на цветоноса, оставете стъблото.

 

Можете да премахнете листата от цветното легло, след като напълно пожълтее. Листата трябва лесно да падат, а ако се придържат плътно, това означава, че тя все още не е узряла напълно в земята и е по-добре да изчакате.

Лалетата са растение, което трябва да се изкопава и презасажда периодично, най-добре е това да се прави веднъж на две до три години в края на юли. След като изкопаете луковиците, трябва да ги оставите на полусянка навън, за да изсъхнат. Добре е да се измият с 5% разтвор на калиев перманганат.

 

Ако в близост до луковицата се появят малки „бебета“, тогава можете да ги запазите за засаждане през следващата година, но имайте предвид, че те няма да цъфтят веднага. Техният цъфтеж ще започне едва когато луковицата укрепне, а това може да отнеме 2-3 години. Ето защо, ако нямате намерение да размножавате лалета, можете да изхвърлите най-малките луковици.

Съхранявайте изкопаните луковици на лалета на сухо и топло място в кутия с добре проветриво дъно.

43358

Similar Posts