Във форма Здраве

Какво е „развод насън“ и ще ви помогне ли да се отпуснете по-добре

развод насън

Трудно ли ви е да заспите заради партньора си? Независимо дали ви пречи хъркането или нещо друго, което ви кара да се събудите преди алармата си, да знаете, че не сте сами.

В социалните мрежи усилено се обсъжда „развод насън“, тоест, идеята да спите отделно от партньора си. Експертите казват, че това може да бъде от голяма полза.

 

„За някои партньори има много ползи „, каза д-р Ерин Флин-Еванс, консултант към Американската академия по медицина на съня. „Проучванията показват, че ако единият партньор има нарушение на съня, това може да се отрази негативно на другия. Например, партньорите се събуждат по едно и също време, когато единият от тях има безсъние. Партньорите се различават по хронотип, например единият е „сова, а другият е чучулига“, тези различни предпочитания могат да повлияят отрицателно на сън и на двамата.“

 

От друга страна, спането с партньора ви може да ви помогне да идентифицирате всички медицински състояния, за които имате съмнения, каза Флин-Еванс. Експертите използват доклади от партньорите, за да помогнат при идентифицирането на пациенти с нарушения на съня.

 

„Например, човек може да забележи, че партньорът му хърка силно, което да го накара да потърси лечение за сънна апнея“, каза тя.

 

Д-р Даниел Шейд, специалист по съня за Allegheny Health Network, обяснява пред CBS Pittsburgh, че ако двойките са честни със себе си, е по-вероятно да разберат дали има проблем.

 

„Вие хъркате и се карате, това притеснява партньора ви или ставате в 4 часа сутринта, за да отидете на работа или трябва да използвате тоалетната много пъти през нощта и това може да бъде катастрофа“, каза Шейд, посочвайки други фактори които засягат съня, като различни предпочитания за светлина, температура или дори използване на телевизия през нощта.

Но ако няма проблеми със съня, „все пак е по-добре да спим в едно легло“.

„Освобождаваме окситоцин и някои други химикали, наречени „хормони на гушкане“ и неща, които ни карат да се чувстваме добре и ни доближават до един до друг“, допълва той

41

Similar Posts