Във форма Здраве

Какво никога не трябва да се прави преди бягане

Какво да не правите преди бягане

Джогингът е страхотна кардио тренировка, която дава енергия за целия ден. Ако обаче се подготвите за бягане неправилно, тогава тренировките ще причинят само много недоволство и неудобства. Какво не трябва да правите преди бягане?

Не яжте точно преди тренировка

Правилното хранене е един от ключовете за успешна тренировка и разбирането как и какво да ядете преди бягане зависи много от стила ви на тренировка и индивидуалните нужди на тялото. Но едно нещо, което определено не трябва да правите, е да ядете много точно преди тренировка. Ако ядете обилно и след това отидете да бягате, преди храната да е усвоена напълно, това ще ви забави и ще влоши работата ви. Може също да причини храносмилателни или стомашно-чревни проблеми като диария, лошо храносмилане или спазми.

Ако ще ядете тежка храна, уверете се, че имате поне три до четири часа, преди да започнете да бягате.

Не консумирайте твърде много фибри

Диета с високо съдържание на фибри помага за поддържане на здравословни нива на кръвната захар и холестерола и може да намали риска от смърт от хронично заболяване. Но тъй като фибрите забавят храносмилането, те могат да се задържат в тялото за известно време, което ви кара да се чувствате тежки и не благоприятства ефективното бягане.

Трябва да планирате правилно диетата си, ако решите да бягате. Не яжте целия си дневен прием на фибри наведнъж, а ги консумирайте на малки количества през целия ден. Ако не сте свикнали с фибрите, тялото ви ще отнеме известно време, за да свикне с тях, така че ги въведете бавно в диетата си и постепенно увеличавайте количеството храна.

Не игнорирайте ходенето до тоалетната

Имате ограничено време за бягане. Най-накрая сте навън и преди да се усетите, точно по средата на пистата, имате нужда от тоалетна. За съжаление, това е често срещан (и доста разочароващ) резултат от липсата на ходене до тоалетната преди тренировка.

Въпреки че може да мислите, че тялото ви може да издържи, докато завършите тренировката си, тези неща не трябва да се пренебрегват. Съществува риск от развитие на проблеми със стомашно-чревния тракт.

Не забравяйте да пиете достатъчно вода

Бягането кара тялото да губи много течности. Без да компенсирате тази загуба, може да почувствате слабост, умора, сънливост и главоболие. Така че не забравяйте да пиете достатъчно вода преди бягане, за да предотвратите промени в нивата на хидратация. Около час-два преди бягане е препоръчително да изпиете от 170 до 500 мл вода. Не забравяйте да попълните течностите си след бягане.

Не игнорирайте силната болка

Усещането за лека болка от време на време по време на тренировка е напълно нормално и в по-голямата си част леката скованост и болезненост изчезват след спиране на активността. Но ако някоя болка стане твърде остра, е наложително да я приемете сериозно. Докато болката ви може просто да означава, че мускулите ви са уморени и се възстановяват, болката може да бъде причинена и от нараняване.

Ако се контузите по време на тренировка, изчакайте да се възстановите напълно, преди да опитате да тренирате както преди. Обикновено отнема около месец, за да се излекуват напълно нараняванията, причинени от упражнения. Не се заблуждавайте да мислите, че сте готови да тръгнете, когато нищо друго не ви боли.

Статично разтягане

Когато мислите за бягане, първата асоциация е докосването на пръстите на краката и разтягането преди да направите първата си крачка. Но статичното разтягане е най-лошото нещо, което можете да направите преди бягане. Проучванията показват, че статичното разтягане намалява резултатите –  няма да можете да ускорявате и да се движите свободно.

Разтягането за загряване на мускулите преди бягане е добро, но има значение само как го правите. Динамичното разтягане ефективно доставя кръвта и кислорода, от които се нуждаят вашите мускули, като същевременно отпуска ставите ви.

Не бягайте преди тренировка във фитнеса

Ако планирате да тренирате здраво във фитнеса преди бягането, трябва да помислите два пъти. Правенето на тежки клякания, напади или мъртва тяга преди бягане може да накара краката ви да се чувстват уморени, мудни и тежки. Тренировките с тежести изгарят складирания мускулен гликоген, който действа като гориво за упражнения /и който попълвате, като ядете въглехидрати/, а когато изразходвате целия си гликоген, бягането вече не е добро, а лошо.

Не яжте много въглехидрати

Когато ядете големи количества въглехидрати, нивата на кръвната захар могат да се повишат бързо, което ви кара да се чувствате по-енергични, но когато това изчезне (и то бързо), губите енергия и се чувствате по-уморени. За режим на бягане този първоначален прилив на енергия може да е добър за първия етап от бягането, но след като приливът на енергия изчезне, тренировката се превръща в бавна работа.

Не пийте алкохол

Проучванията показват, че пиенето на алкохол точно преди бягане може да повлияе негативно на двигателните умения, координацията, баланса и времето за реакция. Пиенето на алкохол и липсата на време да се възстановите ще ви остави дехидратирани и летаргични, а мускулите ви няма да могат да се възстановят и укрепнат правилно.

Не бягайте с нови обувки

Обувките, които използвате за бягане, са един от най-важните фактори за вашето представяне и когато дойде време да ги смените, най-добре не отлагайте.

Въпреки че може да изглежда нелогично, не трябва веднага да обувате чисто нови обувки. Краката ви се нуждаят от време, за да свикнат с новите обувки. След като имате нов чифт, продължете да бягате със старите си обувки, но сменяйте новите все по-често в течение на няколко седмици.

С нови обувки избягвайте дългите бягания, ползвайте ги само на къси разстояния.

99

Similar Posts