Във форма Здраве

Какво се случва с тялото ви, ако редовно заспивате след полунощ?

Ако редовно заспивате след полунощ

Привлекателността на среднощния час, с неговата тишина и спокойствие, често е огромна притегателна сила. Но навикът постоянно да си лягаме след полунощ крие нещо повече от спокойствието през нощта. Той може да застраши здравето ни в дългосрочен план.

Д-р Дилип Гуде отбеляза, че спането до късно всеки ден може не само да предизвика каскада от стрес и метаболитни проблеми, но също така е свързано с различни психични състояния, като тревожност, депресия и биполярно разстройство.

„Естественият цикъл на възстановяване, който се случва по време насън, се нарушава, когато хората си лягат късно.През целия живот очакваната продължителност на живота намалява при тези, които са хронично лишени от сън и си лягат по-късно“, обяснява той.

 

До какви дългосрочни проблеми води системното заспиване след полунощ?

Нарушени циркадни ритми
Редовното спане след полунощ може да наруши естествените циркадни ритми на тялото, засягайки регулирането на основни функции като производство на хормони, метаболизъм и телесна температура.

Когнитивно увреждане
Дългият нощен сън може да увреди когнитивната функция, което води до затруднения с концентрацията, задържането на паметта и цялостното умствено представяне.

Повишени нива на хормоните на стреса
Спането късно през нощта е свързано с повишени нива на хормони на стреса като кортизол, което потенциално допринася за повишен стрес, тревожност и дори наддаване на тегло.

Нарушена имунна функция
Хроничната липса на сън отслабва имунната система, което прави тялото по-податливо на болести и инфекции.

Метаболитни нарушения
Сънят след полунощ може да наруши метаболизма на тялото, потенциално да допринесе за наддаване на тегло, инсулинова резистентност и повишен риск от метаболитни нарушения.
Известно е, че лягането късно намалява излагането на слънчева светлина през деня, което се отразява на общото психическо и физическо благосъстояние, причинявайки лоша концентрация и памет. Също и повишава риска от висок холестерол и хипертония.

Как да се преборите с тези проблеми?

Задайте последователен график за сън
Поддържайте рутина да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, дори през уикендите, за да регулирате вътрешния часовник на тялото си.

Създайте релаксиращ ритуал преди лягане
Развийте успокоениеритуали преди лягане,като четене, леко разтягане или медитация, за да сигнализирате на тялото си, че е време да се успокои.

Ограничете излагането си пред екрана
Намалете излагането на електронни устройства с екрани поне един час преди лягане, тъй като излъчваната синя светлина може да наруши производството на мелатонин.

Внимателно хранене
Не забравяйте за късните вечерни закуски, залагайки на леки и лесно смилаеми варианти. Избягвайте да ядете големи количества храна преди лягане, за да подобрите качеството на съня си.

Дайте приоритет на качествения сън
Осигурете благоприятна среда за почивка с удобен матрак, поддържащи възглавници и тъмна, тиха стая. Инвестирайте в създаването на убежище за спокоен сън.

 

А ато включим съзнателни практики за сън в нашата нощна рутина, можем да превърнем съня си в подмладяващо и укрепващо здравето изживяване.

134

Similar Posts