Във форма Здраве

Кога да пием чай – преди или след хранене, за да не навредим на организма

Кога да пием чай – преди или след хранене

На този въпрос отговарят ендокринолозите.

 

Вредно ли е да пиете чай веднага след хранене?

Чували сме, че не е полезно да се пие чай веднага след хранене – течността ще накара храната да набъбне и стомахът да се разшири. И че трябва да изчакате поне час след хранене и едва тогава да пиете чай.

Оказва се, че това е мит. Всъщност, няма научна обосновка за отказ от топла напитка веднага след хранене.

Има и друга версия. Твърди се, че чаят след хранене може да разреди стомашния сок, в резултат на което храносмилането се забавя и става по-малко качествено. Но лекарите обясняват, че е изключително трудно да се промени концентрацията на стомашния сок. И той изобщо не е под властта на чаша чай.

Те също така подчертават, че приемът на топли напитки е важен за изпълнение на нормата за воден баланс. Тоест 2 литра се считат за глобални. Освен вода, можете да пиете зелен и билков чай.

 

Добре ли е да се пие чай преди хранене?

Пиенето на чай преди хранене не е вредно. Въпреки че се твърди друго  – че напитка, изпита преди хранене, предизвиква по-активно производство на слюнка. Ендокринолозите са на мнение, че напротив, това е прекрасно. Колкото повече слюнка, толкова по-добър е процесът на разделяне на храната в стомаха.

Но и не бива да заменяте основното хранене с топли напитки – това е пряк път към гастрит, язва, панкреатит и други неприятни заболявания на стомашно-чревния тракт.

 

Вреден ли е черният чай?

Богатата и силна напитка ободрява не по-лошо от кафето. Всъщност, той съдържа достатъчно кофеин, така че след пиене на черен чай мнозина чувстват прилив на сила и енергия. Напитката тонизира и подобрява настроението.

 

Въпреки това, злоупотребата с черен чай трябва да се избягва, защото той съдържа дъбилни вещества, които пречат на правилното усвояване на желязото и усвояването на други макро- и микроелементи. Затова е по-добре да замените черния чай със зелен.  

123

Similar Posts