Във форма Здраве Психология

Когато не тялото, а душата е уморена: Прилича на депресия, но не е

Когато душата е уморена

Когато сме преминали през дълги периоди на изключително психически или емоционален стрес, често нашите души могат да изпаднат в дълбока почивка, която изключително напомня депресия, защото има сходни симптоми.

И колкото и да искаме да се „съберем“, да мислим позитивно и преместим фокуса си, за да сме по-енергични, пак се чувстваме изтощени и неспособни на нищо.

 

Какво се случва, когато душата е уморена?

Причината, поради която това се случва, е, че нашата душа има необходимост от известно време, за да се съвземе и излекува. Подобно на начинът, по който счупените кости изискват време, за да се възстановят.

Душата е невидима, но тя е също толкова важна, колкото и съдът, в който се съдържа – тялото ни, затова следва да се отнасяме с нейното изцеление се по-малка сериозност, както към всяко друго увреждане на тялото.

Ако игнорираме очевидните признаци за изчерпана енергия, губим много – появяват се заболявания като хронична тревожност, проблеми с психичното здраве и депресия.

Ето и знаците, които идват, за да ви напомнят, че трябва да се погрижите за душата си, защото тя  е уморена, изтощена и изчерпана от енергия:

Когато стоиш ти се иска да седнеш, а седнеш ли – да легнеш

През деня ви е трудно да се справяте с рутинните задачи и всичко, което искате е да си легнете и да си починете.

Склонни сте да дремете често и понякога имате затруднения да се събудите и да се надигнете от леглото. През нощта се чувствате неспокойни, защото когато спите сте неспокойни, сънувате кошмари, които ви се струват толкова реални.

 

Усещате болка в цялото си тяло

Чувствате някакво напрежение, виене на свят, стомахът ви боли, а зрението е замъглено. Изпитвате силно главоболие, за което няма видима причина. Искате да преодолеете това, но въпреки това не можете да си помогнете.

 

Когато някой ви попита какво ти е, не знаете какво да кажете, защото дори вие не знаете как се чувствате

Знаете, че нещо се случва във вас, но не можете да го определите и по-важното, нямате ни най-малка представа как да излезете от това състояние.

 

Дезориентирани сте

Това е така, защото умът и тялото ви не са в синхрон. Постоянно забравяте и самите вие се чувствате изгубени. Сякаш нямате място в този свят.

 

Емоциите ви бушуват

Чувствате се изключително емоционални и започвате да плачете без причина. В един момент чувствате, че сърцето ви ще избухне от любов, а в другия – че ще се разбие от мъка.

 

Живеете в постоянна тревога

Неспокойно ви е, а дори не можете да определите защо. Просто се чувствате не на място и не можете да намерите покой каквото и да правите.

 

Самотни сте, дори и край вас да има хора

Не можете да се впишете правилно в обществото, не можете да общувате нормално, не можете да се доверите на никого – постоянно сте в защитна позиция и нащрек.

 

Във вас е спотаено негодувание, чувствате се гневни

Имате горчиви, ревниви, гневни или негодуващи мисли за всичко, случващо се около вас. Дори и ако по принцип сте много състрадателен и грижовен човек.

 

Нямате сили за нищо и всяко движение ви изтощава

Липсва ви енергия и ходенето на фитнес и упражненията вече не ви правят щастливи, а само ви тежат.

 

Чувствате се уплашени и несигурни за бъдещето си

Толкова сте изтощени от живота, че просто искате да стегнете багажа си и да заминете някъде, стартирайки живота си наново, защото вече не изпитвате удоволствие да правите нещата, които някога сте харесвали.

 

Ако се чувствате по този начин, трябва да се погрижите за душата си. Почивайте толкова, колкото имате нужда. Изключете телефона си и прекарайте известно време, правейки любимите си неща.

Вземете приятна гореща вана, медитирайте, пуснете любимата си музика и прекарвайте повече време с хората, които обичате най-много.

Спрете негативните разговори със самите себе си. Не се критикувайте, не си причинявайте страдания сами на себе си. Опитайте се да балансирате енергията си.

Не пренебрегвайте това, което душата ви желае. Премахнете от живота си, което ви изтощава и вместо това се фокусирайте върху добри помисли и преживявания, които излъчват красота и положителна енергия.

2698

Similar Posts