Новини

Кой печели от отпадането на „златните години“ при изчислението на пенсиите

Кой печели при изчислението на пенсиите

Край на т.нар. „златни години“ за пенсионерите. От 1 януари при изчислението се взимат само годините на осигурителен доход след 2000 г., а не три по избор, както беше до сега. Условието е периодът да не е по-малък от 36 месеца, предава Блиц. 

Последният анализ на НОИ за пенсиите от 1 юли показва, че малко над 32 хил. души са били с по-високи пенсии, защото са избрали 3 от годините си трудов стаж. Това са пенсионерите от януари 2019 до юли 2020 година. Средното увеличение на индивидуалния им коефициент е бил около 15%, а размерът на пенсията им е бил около 408 лв.

Кой печели от отпадането на златните години при изчислението н

За сравнение за този период за 45 хил. души по-добра се е оказала новата методика за стаж след 2000 г. Увеличението за тях е било с малко над 27%, а пенсията им е достигнала до 520 лева.

Петка Христова е пенсионер. Споделя, че за нея новото изчисление може да повлияе само положително на пенсията ѝ, предава Bg On Air.

„Новият вариант е по-добър за хората, които внасяли големи осигуровки. Все пак има такива, които не са внасяли и никакви осигуровки, но и те ще имат увеличение на пенсиите. Аз съм работила в сферата на здравеопазването и банковата сфера, съпругът ми е учител. Засега сме доволни, не е редно дори да се оплакваме“, каза Петка Христова.

Предложението да се изчислява осигурителния доход на пенсионерите след 2000 г. трябваше да влезе в сила още през 2019 г. В полза на пенсионерите предложението е отложено, за да се натрупат още години трудов стаж преди отпадането на „трите златни“ години.

Кой печели от отпадането на "златните години" при изчислението на пенсиите

 

„Това е по-добрият вариант, защото осигурителният доход след 2000 г. беше много по-висок отколкото преди това. Като цяло ще има положително въздействие върху пенсиите. Колкото по-напред във времето взимаме осигурителния доход, съответно пенсията става по-висока“, обясни бившият социален министър Лидия Шулева.

Отражение от изчислението ще има за хората, които не са работили след 2000 г. или тези, които имат по-малко от 36 месеца трудов стаж след това.

„При тях ще се вземат предвид и тези три години преди 2000 г. Но тези хора така или иначе няма да имат необходимия трудов стаж и те ще трябва да се пенсионират при условията на намалена пенсия. На практика ще се премахнат и доста злоупотреби, които се наблюдаваха в осигурителната система. Много ликвидирани предприятия имаше преди 2000 г., от които се вземаха удостоверенията за трудов стаж и доход и голяма част от тях бяха фалшиви“, заяви Шулева.

Положителна промяна за хората ще има и с премахването на удостоверенията за трудов стаж и доход, тъй като след 2000 г. всичко се съхранява в електронната система.

302

Вижте още:

Similar Posts