Красота Стайлинг

Кремове против стареене – кога да започнем да използваме козметика за първите бръчки

Кремове против стареене

Ежедневно не осъзнаваме колко сложна защитна бариера е кожата. Многослойната му структура предпазва вътрешните ни органи и нямаме проблеми с терморегулацията.

Въпреки че кожата ни защитава през целия ни живот, тя започва да старее след 25-годишна възраст (оттогава се наблюдава 1% загуба на колаген годишно), а през 30-те този процес набира скорост. За зряла кожа можем да говорим около 45 години и дори 80 процента. характеристиките на стареещата кожа са все още видими преди петдесетгодишна възраст.

Все пак трябва да сте наясно, че състоянието на кожата на всеки етап от нашия живот е резултат от индивидуални различия в нейната структура и функциониране – възраст, пол, генетични фактори, функциониране на ендокринната система, излагането на слънчева светлина, степента на развитие на мускулите и сухожилията.

Ето защо максимално индивидуалният подбор на кремове против стареене е от ключово значение за нашата кожа.

Крем за първи бръчки – за 20 и 30 годишни

В козметологията и естетичната медицина, както във всяка друга област на медицината, превенцията е от ключово значение. Наблюдавайки членовете на нашето най-близко и по-голямо семейство, ние сме в състояние да видим дали сме наследили добри гени и следователно – с каква скорост и как кожата ни старее.

Независимо от възрастта, факторите, които ускоряват стареенето на кожата, включват:

Липса на хидратация

Неправилно почистване

Грешки в грижите

Диета с ниско съдържание на мазнини

Ядене на много захар

Прекомерно излагане на UV радиация

Стрес

Пушене и пиене на алкохол

Хормонални нарушения

Профилактика против стареене

За да предприемете правилна профилактика против стареене, трябва да познавате механизма на образуване на бръчки.

Първи по лицето ни се появяват мимическите бръчки – вече между 25 и 30 години. Обикновено те се намират на челото (успоредни линии и т.нар. лъвска бръчка), около очите (пачи крак) и над устата (бръчки на пушач). На този етап бръчките са все още динамични, което означава, че стига кожата да е правилно структурирана и хидратирана, е достатъчно да смените мимиките, за да се изгладите. С други думи, можем да се опитаме да контролираме своята свръхекспресивност, въпреки че може да бъде много трудно – няма да спрем да се смеем, за да ограничим образуването на бръчки …

С течение на времето, с напредването на процесите на стареене на кожата, мимическите линии стават по-трайни. Загубата на колаген, еластин и хиалуронова киселина прави кожата дехидратирана и губи своята еластичност. Зрялата кожа, т.е. около 45, няма еластичност, суха е, сива, набръчкана и уморена. Стените на кръвоносните съдове се увреждат, броят им намалява и кръвоснабдяването на кожата се влошава. Ако ускорим естествения процес на стареене чрез прекомерно излагане на слънчева светлина и нежелание да използваме козметика с UV филтри, т.нар. фотостареене на кожата – ускорена дегенерация на колаген, още по-бърза загуба на стегнатост и поява на трайни бръчки и обезцветяване.

Ако допълнително пушим цигари, спазваме лошо балансирана диета и постоянно сме изложени на стрес, състоянието на кожата бързо ще се влоши. Първият крем за бръчки трябва да се нанесе сега. Заложете на такъв, който възстановява защитната бариера на кожата, грижи се за нейната хидратация и има антиоксидантно действие.

Какво вреди най-много на младата кожа?

Интензивният начин на живот на младите хора не е благоприятен за поддържане на добро състояние на кожата. Не си правете илюзията, че първите признаци на стареене, включително първите бръчки, са безобидни и че кожата винаги ще се регенерира сама. Все още е лесно да прекарате нощта, да си легнете, без да сте свалили грима си, да играете на компютъра с часове, да гледате любимите си сериали или да ядете бърза храна без големи последствия. Не забравяйте, че нито едно от тези поведения не е неутрално за кожата!

Какво нарушава авторегенеративните процеси на кожата? Ако игнорираме циркадния си ритъм за дълго време, процесът на стареене ще бъде по-бърз. Неизмитият грим заедно със себума и замърсяванията, които се натрупват върху кожата през целия ден, ще образуват „компрес“, който уврежда нейния защитен слой и ускорява оксидативното стареене. Работата пред монитора, взирането в екрана на смартфона означава излагане на кожата на електросмог и синя светлина – и двата фактора нарушават защитната хидролипидна бариера. И накрая, неподходящата диета, базирана на силно преработени храни, е мощен източник на свободни радикали, които увреждат ДНК структурата на кожните клетки, унищожават нейната защитна бариера и колагенови влакна и следователно ускоряват процесите на стареене.

Промяната на навиците и посягането към добър крем за първите бръчки преди 30-годишна възраст е решение, което помага да се забави процеса на стареене на кожата.

Какво друго трябва да запомните?

Струва си да се отбележи, че грешките, допуснати в грижата за младата кожа и/или хормоналните нарушения могат да увеличат възпалението и да станат причина за акне при възрастни – обикновено се появява около 25-30. възраст. Дори да се борим с акнето, дегенеративните процеси на кожата не се забавят! В такъв случай дейностите по грижа трябва да бъдат внимателно планирани, за да се предотврати натрупването на щети – както тези, свързани с неправилно лечение на акне, така и тези, свързани със стареенето.

Какво да търсите, когато избирате първия си крем против стареене?

Кремът против стареене, т.е. профилактичният крем, трябва не само да действа временно, намалявайки първите мимически бръчки, но и да възстановява защитната бариера на кожата, да задържа влагата в по-дълбоките слоеве на кожата и да й придава освежен вид.

Младата кожа реагира бързо на добре подбран крем против стареене – зрялата кожа, която губи вода несравнимо по-бързо, все по-бавно усвоява и хранителните вещества. Следователно времето между 25 и 35 години трябва да се използва възможно най-ефективно – тогава превантивната грижа против бръчки дава бързи и впечатляващи ефекти, а нашите действия подготвят кожата за по-нататъшна борба със симптомите на стареене.

Хидролипидната бариера на кожата (хидролипидна обвивка), състояща се от серамиди, холестерол и свободни мастни киселини, възстановена във времето, предотвратява появата на такива признаци на стареене като:

Сухота

Чувство на стягане

Потъмнен тен

Склонност към дразнене и алергии

Свръхпроизводство на себум

Ако тази бариера е нарушена и всички горепосочени симптоми се появят едновременно, бръчките могат да се окажат най-малко абсорбиращият проблем…

Околоочен крем за първи бръчки

Ако имаме проблем с преждевременните симптоми на стареене на кожата, си струва да посегнем и към околоочен крем – отделен препарат, предназначен за изключително деликатна и взискателна кожа в тази област.

Синергичното използване на хидратиращ крем за лице и околоочен крем естествено защитава и укрепва чувствителната кожа, като я прави по-малко податлива на гореспоменатите фактори, които ускоряват нейното стареене. Голямото предимство и на двата препарата е липсата на парабени, изкуствени оцветители, SLS, силикони и парафиново масло в състава.

Стареенето на кожата е сложен процес, който започва след 25-годишна възраст. Много от нас пропускат монети, в които трябва да се прилага профилактика против бръчки и стареене, заблуждавайки се, че ще има време за това – по-късно. Но не. Трябва да действате методично и дългосрочно. Пропуските бързо си отмъщават и ефектите от стареенето не винаги могат да бъдат обърнати. Добре подбраният крем против бръчки за хора на възраст 25–30–35 години е ключов елемент от превенцията.

36

Similar Posts