Във форма Здраве

Лекари обясниха кои 5 подправки ще подобрят здравето на сърцето

Подправки за здравето на сърцето

Някои подправки не само добавят ярък вкусов акцент към познатите ястия, но могат да имат и почти терапевтичен ефект. Особено богатите на антиоксиданти. За 5 такива подправки ще говорим сега.

 

Разнообразието от подправки придава вкус на печива, сосове, топли ястия и напитки по-ярки и наситени. Но не това е основното им свойство. Някои от тях също съдържат полезни антиоксиданти , които могат да намалят възпалението и да подобрят сърдечно-съдовото здраве.

 

„Антиоксидантите се борят със свободните радикали, които могат да навредят на телата ни и да причинят оксидативен стрес“, каза Елизабет Клодас, кардиолог, пред издание на Huffington Post. И помагат за понижаване на нивата на холестерола.

 

Добавяйки подправки към храните и напитките, можете да намалите и консумацията на сол и захар, допълва експертът. Както знаете, излишната сол може да повиши кръвното налягане, а захарта увеличава глюкозата, допринася за наддаване на тегло и в резултат на това оказва стрес върху сърцето.

 

5 подправки, които лекарите препоръчват за здравето на сърцето

 

Канела

„Доказано е, че канелата помага за контролиране на нивата на кръвната захар, особено при диабетици “, обясни Елизабет Клодас. Освен това, канелата понижава холестерола и триглицеридите. Това намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

 

Лекарят съветва да добавите канела към кафето и сутрешните овесени ядки. Важно е да използвате натурална подправка – цейлонска канела, а не нейния аналог – касия, който обикновено се продава в магазините. Имат разлики и то много забележими.

 

Касия не е напълно правилно да се нарича „фалшива канела“, но нейните свойства са малко по-различни. Можете да различите канелените пръчици от касията по цвят (касията е по-тъмна и не се чупи лесно, а естествената канела на пръчици почти не мирише. Издава аромата си само след смилане и директно в ястията.

 

Кимион

Кимионът се продава смлян и под формата на сушени семена – добавя се към супи и месни ястия, използва се при печене на хляб и мариноване на краставици и кисело зеле. Не е лошо като подобрител на вкуса на ориз или киноа.

 

„ Кимионът е полезна за сърцето подправка, защото съдържа флавоноиди, мощен антиоксидант, който може да помогне за намаляване на възпалението в тялото“, казва кардиологът Мишел Рутенщайн. – Кимионът също ще ви помогне да отслабнете и увеличава секрецията на жлъчка в черния дроб, за по-добро усвояване на мазнините.

 

Чесън

От ботаническа гледна точка чесънът е зеленчук, но често се нарича подправка – домакините, които пестят време, често добавят към ястията сушен чесън.

 

„Чесънът е мощен антиоксидант, повишава еластичността на кръвоносните съдове, укрепва ги и може също така да понижи холестерола и триглицеридите“, казва д-р Ника Голдбърг от Гросманското училище по медицина в Нюйоркския университет. – Чесънът помага и за нормализиране на кръвното налягане.

 

Но има ли разлика между пресен и смлян чесън? Всъщност да, сигурни са лекарите.

 

Най-добре е да ядете пресен чесън и достатъчно често, ако няма противопоказания, така се получава по-голям лечебен ефект, обобщава кардиологът.

 

Джинджифил

Джинджифилът придава силен вкус на ястията. Особено най-силно се проявява при сладкиши и напитки. Подобно на чесъна, джинджифилът е най-добре да се консумира пресен, но запазва свойствата си, когато е изсушен.

 

Активното съединение в джинджифила е гингерол. Това е растително вещество, което се намира в коренището на джинджифила под формата на етерично масло и му придава специфичния вкус и тръпчив аромат. И това е, което е доказано, че може да намали оксидативния стрес в тялото  “, обяснява д-р Рутенщайн.

Оксидативният стрес може да допринесе за развитието на атеросклерозаи сърдечни заболявания. Намаляването на нивата му е полезно за здравето на сърцето.

 

Червен пипер

Сам по себе си този зеленчук е мега полезен. И дори и в смлян вид запазва полезните си свойства.

 

„Черният пипер е полезна за сърцето подправка поради богатото си съдържание на витамин А“, казва кардиологът Рутенщайн. – Някои изследвания показват, че червеният пипер също може да помогне за понижаване на нивата на „лошия“ холестерол.

 

Сладкият червен пипер върви добре с яйца и риба, пушените – с боб и ориз, пикантните са подходящи за супи, яхнии.

 

„Отрицателните странични ефекти от консумацията на подправки са малко вероятни“, добавя лекарят. – При условие, че ги добавяте в храната си в умерени количества и не страдате от алергии. Но, ако ви хрумне да ядете подправки с лъжици, последствията могат да бъдат много сериозни, така че недейте.

 

Лекарят също така предупреждава да не приемате големи количества подправки като чесън, куркума, джинджифил, червен пипер и канела, а още повече – добавки на тяхна основа, ако приемате разредители на кръвта.

193

Similar Posts