Във форма Здраве

Мъчи ви главоболие? Проверете зрението си – офталмолог обяснява какви проблеми с очите могат да са причината

Мъчи ви главоболие -проверете зрението си

Главоболието може да бъде проява на много патологии – както общи, така и на зрителната система. Така че, ако се появи такъв симптом, трябва да се свържете с специалист своевременно за диагностика и лечение.

 

Ако след хапче главоболието не изчезне, появява се следобед или през нощта и неврологът само вдига рамене, отидете на офталмолог. Често коренът на злото се крие в проблемите със зрението.  

 

Причини за главоболие

 

Зрително напрежение

Такава болка се появява следобед – след вечеря и в късния следобед, когато очите се уморяват. Локализира се главно в областта на суперцилиарните арки, може да се отдаде на слепоочията.

 

Кой е изложен на риск?

Хора, извършващи работа, свързана с голямо зрително натоварване: офис работници представители на медиите

Майстори на сферата на красотата, правещи маникюр, увеличаване на миглите

Бижутери

Лекари

Военни

Шофьорите поради постоянната необходимост да се фокусират върху пътя, знаците и участниците в движението

Остър пристъп на глаукома

Рязкото повишаване на очното налягане води до внезапно главоболие в областта на очите, което може да се излъчва към слепоочието и задната част на главата. Обикновено се появява вечер или през нощта. Това може да доведе до силна емоционална възбуда, продължителен зрителен стрес при лошо осветление, работа в позиция, при която главата или торсът са наклонени.

 

Остър пристъп на глаукома е опасно състояние, когато трябва спешно да се обадите на линейка за оказване на спешна помощ. В противен случай съществува заплаха от загуба на зрението.

 

Астенопия

Астенопия – умора на очите поради разглеждане на малки детайли от близко разстояние. Разстройството се отнася до проблеми с акомодацията, когато е трудно да се фокусира върху обекти, разположени на различни разстояния.

В риск са хората със следните заболявания:

 

Миопия (късогледство)

Астигматизъм

Хиперметропия (далекогледство)

Пресбиопия (свързано с възрастта далекогледство)

Хора, които не използват корекция на зрението

Хора, работещи нощни смени

 

При пресбиопия цилиарният мускул на окото се уморява, което води до нарушение на акомодацията. За да го включите, трябва да напрегнете още повече очите си. Въпреки това, поради умора, мускулът не може да работи правилно, така че се появява главоболие. Подобна е ситуацията и при далновидните хора.

В случай на късогледство хората се напрягат, когато се опитват да фокусират зрението си върху далечни обекти.

 

Гигантоклетъчен артериит (възпаление на артериите)

В зависимост от засегнатия съд болката се локализира различно: ако тилната артерия е повредена, ще боли в задната част на главата. Ако не помогнете веднага, можете да ослепеете с едното око, тъй като кръвоснабдяването на ретината е нарушено.

 

Кой е изложен на риск?

Тези, които имат проблеми с кръвоносните съдове

Има нарушение на метаболизма на холестерола (холестеролни плаки)

Хора с хипертония

Темпоралната артерия страда по-често, така че в 60% от случаите болката се усеща във временната област.

 

Ендокринни проблеми с очите

При ендокринна орбитопатия горният клепач пада или очната ябълка, напротив, изпъква напред и се появяват главоболия (например, в областта зад окото). Това се дължи на напрежението и умората, тъй като пациентът трябва да се напряга силно, за да разгледа някакъв предмет.

 

Кой е изложен на риск?

Хора с патология на щитовидната жлеза, подуване около очите, независимо от периода на деня.

Тук е важен мултидисциплинарният подход, сътрудничеството между офталмолог и ендокринолог.

 

Тумори

По-често орбиталната локализация може да влоши зрението, да допринесе за болка в окото.

В такива случаи офталмологът работи с неврохирург за отстраняване на тумора.

 

Поражение на тригеминалния нерв от вирусна природа

Тя причинява силна болка в лицето, особено в слепоочията, челото, очите и е толкова силна, че човек не може да докосне това място. Пациентът може да се оплаче от замъглено зрение, лакримация, зачервяване на окото. В този случай при преглед офталмологът вижда характерни промени в роговицата, която има много засегнати нервни окончания, тъй като вирусът тип III (херпес) живее в нервните влакна.

 

Кой е изложен на риск?

Възрастни хора, които са имали варицела в детството или юношеството. Този херпесен вирус остава в тялото (нервната система) завинаги и при неблагоприятни обстоятелства, по-специално намаляване на имунитета, се активира отново, което води до развитие на херпес зостер.

Поражението на тригеминалния нерв може да има и неврологичен характер, например от климатик или течение. Тогава това състояние се лекува от невролог.

 

Какво да направите, когато болката се появи поради напрежение на очите?

Първо се консултирайте с офталмолог, за да разберете причината за тази болка. Изследвайте за рефракционна грешка, астигматизъм, пресбиопия. Получете съвет как да помогнете в конкретен случай.

 

Правете почивки по време на работа с компютъра. Следвайте правилото – работа 20 минути, почивка 20 секунди, като гледате на разстояние от поне 20 фута (5-6 метра). Погледнете, например, през прозореца, съседна къща, дърво, за да отпуснете мускулите на окото.

 

Правете упражнения за очите, които намаляват напрежението в очите. Мигайте често и бързо, погледнете отдалечен предмет, след това близък и отново далечен, погледнете надясно-наляво, нагоре-надолу, правете движения на очите в кръг.

 

Промивки с обикновена вода. За тонизиращ ефект можете да редувате топло и студено.

 

Правете упражнения. За да подобрите кръвообращението в очите и мозъка, разтегнете раменете си, движете ръцете, врата, наклонете главата си в различни посоки. Просто правете упражненията рязко, със спокойно темпо, за да няма замайване.

 

Всъщност тези съвети са прости и няма да ви отнемат много време, но ще донесат много ползи.

 

Помощ при главоболие

Ясно е, че ако болката често измъчва и хапчетата са неактивни, трябва да проверите зрението си при офталмолог.

 

Между другото, този специалист ще види и други проблеми, водещи до болка в тилната област, слепоочията и виене на свят. Става дума за хипертония. Тогава се появяват специфични промени в съдовете на ретината, които не са характерни за нито едно заболяване – нито за очите, нито за общите заболявания на тялото. Офталмологът ще препоръча измерване на кръвното налягане и с резултатите се свържете с общопрактикуващ лекар или кардиолог за назначаване на подходяща терапия.

 

В допълнение, офталмологът може да забележи патологията на щитовидната жлеза. Промените в очите са признак на някои ендокринни нарушения.

 

Така че, ако главоболието се появи поради рефракционни проблеми, лекарят ще избере начин за коригиране на зрението – очила, контактни лещи или хирургически методи.

 

Топ съвети

 

Започнете с добро осветление в стаята или работното си място.

Правете почивки, тренирайте очите си, измийте лицето си, за да облекчите пренапрежението.

Бъдете на открито, особено за деца, за да предотвратите хипоксия.

През лятото защитавайте очите си със слънчеви очила с висок SPF (UV 400).

Ако лекарят е открил слабост на цилиарния мускул, тогава в допълнение към домашната работа можете да вземете курсове от специални упражнения на симулатори – хардуерно лечение.

Пациентите с хипертония трябва да контролират кръвното си налягане и да се обърнат към кардиолог или лекар, когато предписаното лечение престане да действа.

Страдащите от глаукома вътреочното налягане се измерва от офталмолог веднъж на месец и половина.

91

Similar Posts