Във форма Здраве

Магнитни бури декември 2023: Кога да ги очакваме и как да се предпазим от тях?

Магнитни бури декември 2023

Кога да очакваме магнитни бури през декември 2023 г.? Още на 1 декември мощна магнитна буря ще удари земята.

Според прогнозите на учените, интензитетът на смущението в магнитното поле на Земята ще бъде 7 бала от 8 възможни. Такава буря се класифицира като силна, която причинява северно сияние в горните слоеве на земната атмосфера. По време на дни на силни магнитни бури северното сияние може да се наблюдава дори в екваториалните ширини. Възможно е да възникнат прекъсвания в работата на електрическите устройства. Съвременната технология обаче като цяло е защитена от геомагнитни смущения и най-вероятно смартфоните, телевизорите и компютрите ще работят нормално.

Неблагоприятни дни декември 2023

Неблагоприятни дни декември 2023

Най-опасните дни през декември са 5, 19 и 22. Геомагнитното смущение ще достигне 5 бала. В края на месеца звездата най-накрая ще се успокои и ще се установи геомагнитно спокойствие. Само в последния ден на 2023 г., 31 декември, смущението ще е 3 бала.

Магнитни бури месец декември 2023

Магнитни бури декември 2023 – график на магнитните бури по ден и час

Кога предстоят опасни дни през декември 2023?

Магнитни бури декември 2023-график на магнитните бури

Магнитни бури декември 2023-график

Магнитни бури и човешкото здраве

Магнитни бури през декември 2023 – влияние върху здравето

Що се отнася до човешкото здраве, специалистите нямат единно мнение. Много учени са склонни да вярват, че геомагнитните бури не влияят на човешкото здраве. Максимумът, който застрашава най-чувствителния към времето човек, е лека сънливост. Но самите метеозависими хора твърдят, че в периоди на слънчева активност здравето им се влошава значително. Във всеки случай е по-добре да не експериментирате и да имате под ръка необходимите лекарства.

Симптоми при магнитни бури

Какво точно се случва по време на магнитни бури?

Когато настъпи магнитна буря, магнитното поле на Земята пробива и дава достъп на частиците на слънчевия вятър, те проникват в дълбоките слоеве на атмосферата, сблъскват се с нейните частици и атмосферата свети.

Поради колебанията в атмосферното налягане човек наистина може да се почувства зле, защото слънцето е източник на мощно електромагнитно излъчване, а самите магнитни бури причиняват емисии на енергия, които достигат до полето на Земята, обясняват специалистите.

Но самата метеочувствителност не е болест, а реакция на изменението на климата. На първо място магнитните бури усещат хората с хронични заболявания и заболявания на сърдечно-съдовата система. В риск са и тези, които са с ниско кръвно налягане, анемия и бронхиална астма.

 

Симптомите, които изпитват пациентите в дните, когато времето се променя, обективно се дължат на това, че в този момент се променя атмосферното налягане, обясняват кардиолози.

Именно атмосферното налягане причинява колебания в кръвното налягане на човек, променя функционирането на сърцето, съдовия тонус и усещането за пулс. Така се появяват симптомите, които пациентите чувстват: слабост, замаяност, учестен пулс, усещане за липса на въздух и дискомфорт в гърдите. Хората с по-сериозно сърдечно заболяване – тежка хипертония, коронарна артериална болест, стенокардия, инфаркт, необичаен сърдечен ритъм, могат да получат болка в гърдите, пристъпи на стенокардия, аритмии или хипертонична криза.

 

Лекарите съветват метеозависимите да пият повече вода по време на бури, да ограничат приема на алкохол и сол, да избягват стреса и нервното напрежение.

Също така, за да облекчите състоянието си, е много важно да спите достатъчно и да не претоварвате тялото. По-добре е да избягвате тежките мазни ястия и да ядете няколко порции зеленчуци и плодове на ден, а също така не забравяйте да пиете достатъчно вода и да избягвате прекомерната физическа активност.

Как да се предпазим от магнитни бури

Как да се държим по време на магнитни бури?

 

Ако пациентът е наясно със своята метеорологична нестабилност, по-добре е да се наблюдава, за да усети навреме, когато се появят отклонения.

Следете стриктно пулса и кръвното си налягане по време на магнитни бури и ако се почувствате зле, обърнете се към специалист.

По принцип хората, които са чувствителни към времето, трябва да се консултират с лекар, за да разберат причините за болезненото си състояние. Главоболието, загубата на сила и промените в кръвното налягане могат да бъдат проява ,например, на хронична желязодефицитна анемия, хронична депресия, хронична инфекция, следствие от минали инфекциозни заболявания, дефицит на витамин D или постковиден синдром.

13832

Similar Posts