Във форма Здраве

Магнитни бури юли 2024: Слънчевата активност от 8 до10 юли

Магнитни бури 8-10 юли 2024

Очаква се намаляване на слънчевата активност.

Магнитни бури от 8 до 10 юли 2024

Прогнозата за слънчевата и геомагнитната активност за 8-10 юли 2024 г. беше публикувана от Центъра за прогнозиране на космическото време към Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ.

Геомагнитните бури се класифицират по ниво на мощност – K-индекс – от 2 до 9. Колкото по-висок е K-индексът, толкова по-силна е бурята и нейните последствия и въздействие върху хората и оборудването.

 

В понеделник, 8 юли 2024, се очаква слънчева активност с К-индекс 4 (жълто ниво), което съответства на слаба магнитна буря.

Но още във вторник, 9 юли 2024, K-индексът ще падне до 3 (зелено ниво) – незначителни геомагнитни смущения, и ще остане същият в сряда, 10 юли.

 

Имайте предвид, че прогнозата може да се промени, тъй като изследователите на слънчевата активност актуализират своите данни на всеки три часа.

 

Кой е най-застрашен от влиянието на магнитни бури?

Учени изброиха групите хора, които са най-податливи на влиянието на магнитните бури.

Степента на опасност от магнитна буря за човек зависи от състоянието на тялото и възрастта му. Най-уязвимите групи хора са възрастните хора и бебетата.

Малките деца след ранна детска възраст може изобщо да не усетят въздействието на магнитните бури, но от 16-годишна възраст юношите стават толкова чувствителни, колкото и възрастните.

Според специалистите, магнитните бури имат малък ефект само върху здрави хора, но хората с някакви заболявания трябва да внимават за геомагнитните промени.

 

Здравите организми знаят как да устояват на стреса – те успяват да игнорират промените. Друг е въпросът, ако говорим за слаб организъм, например, при болен човек. Болните са много чувствителни и към най-малките промени.

Ако говорим за сърдечно-съдовата система, тогава под въздействието на магнитно поле еритроцитите – червените кръвни клетки – могат да се слепят, кръвта започва да се съсирва, съдовете се стесняват и налягането в тях се повишава. Едно от изследванията на учените показа, че по време на магнитни бури годишно се случват още 11 хиляди инфаркта и 7 хиляди инсулта.

 

Магнитните бури също влияят на сърдечната честота. Ако се обърка, се появяват тахикардия, брадикардия и аритмия. За много болен човек със сериозни нарушения на сърдечно-съдовата система бурята може да има много силно въздействие и дори да провокира инсулт или инфаркт, обясняват експерти.

Космическото време влияе и на опорно-двигателния апарат. Костите, както всички органи на тялото, се хранят с кръв. Следователно, по време на магнитна буря може да се появи болка в опорно-двигателния апарат. Например, при хора с възпаление на ставите.

494

Similar Posts