Във форма Здраве

Магнитни бури юли 2024: Слънчеви изригвания 11-13 юли

Магнитни бури юли 2024

Прогноза за магнитни бури юли 2024. В следващите три дни – 11, 12 и 13 юли 2024, се очаква умерена слънчева активност.

Прогнозата за слънчевата и геомагнитната активност за 11-13 юли 2024 г. беше публикувана от Центъра за прогнозиране на космическото време към Националното управление за океаните и атмосферата на САЩ.

Геомагнитните бури се класифицират по ниво на мощност – K-индекс – от 2 до 9. Колкото по-висок е K-индексът, толкова по-силна е бурята и нейните последствия и въздействие върху хората и оборудването.

В четвъртък и петък, 11 и 12 юли , се очаква слънчева активност с К-индекс 4 (жълто ниво), което съответства на слаба магнитна буря.

В събота, 13 юли , магнитосферата ще се върне към нормалното.

 

По време на периоди на магнитни бури хората, които са най-податливи на тях, изпитват влошаване на мигрена, „скокове“ на кръвното налягане, болки в ставите и често безсъние. Бременните жени трябва да бъдат особено внимателни към здравето си през този период: магнитните бури могат да провокират преждевременно раждане.

Представителките на нежния пол обаче все още не са най-уязвимата категория хора в този случай. Най-податливи на магнитни бури са възрастните хора и хората с хронични заболявания. Смята се, че магнитните бури оказват най-голямо влияние върху сърдечно-съдовата система: повишава се вискозитета на кръвта, което води до затруднения при хора със сърдечни заболявания.

През този период е трудно и за децата. Най-често проблемът засяга бебета и деца в предучилищна възраст. По време на природни бедствия те могат да бъдат по-капризни, да плачат и да спят по-зле. Това поведение според лекарите се дължи на незрялостта на мозъчните структури.

На какви симптоми е особено важно да се обърне внимание?

Влошаването на здравето може да се усети от всеки, дори от напълно здрави хора. Двойно е важно да се обърне внимание на неприятните симптоми, които се появяват през този период. Според лекарите, основните оплаквания по време на магнитни бури са следните: проблеми със сърцето – болки в гърдите, учестен пулс, задух, промени в налягането, световъртеж, гадене, болки в ставите, мигрена или друг вид главоболие. Същият списък често включва безсъние, болки в мускулите и ставите, загуба на енергия, повишена раздразнителност, тревожност или други промени в настроението.

Всеки има своя собствена степен на чувствителност и тежест на промените. Зависи от здравословното състояние, възрастта, психологическото състояние и дори мястото на пребиваване – жителите на големите градове и по-северните райони усещат повече влиянието на магнитните бури.

 

Как да оцелеем при магнитна буря без риск за здравето?

Има няколко съвета за намаляване на въздействието на магнитната буря върху вашето здраве. Ето общи и универсални препоръки, които ще задоволят почти всички. На първо място, през този период трябва да намалите физическата активност, да редувате периоди на работа с почивка и да спите поне осем часа на ден.

Активирайте кръвообращението – правете лека сутрешна гимнастика, вземете контрастен душ, разтрийте се с твърда четка. За да наситете кръвта с кислород – разходете се на чист въздух, не забравяйте да проветрите стаята и овладейте дихателни упражнения. Изключете от менюто си мазни и пържени храни, добавете повече пресни плодове и зеленчуци.

Пийте повече вода, за да преодолеете сгъстяването на кръвта. Редовно правете лек масаж на областта на врата и яката или на цялото тяло, за да подобрите кръвообращението, пише Evolutis Clinic.

За пациенти с хронични и сърдечно-съдови заболявания си струва да се уверите, че има лекарства под ръка, които се приемат постоянно или по време на обостряне.

610

Similar Posts