Във форма Здраве

Магнитни бури юни 2023: Кога да ги очакваме и как да се предпазим от тях

Магнитни бури юни 2023

Магнитни бури юли 2023

Кога да очакваме магнитни бури през юни 2023 г.?  

Първият месец от лятото, ще започне с неприятно изпитание за всички хора, които са зависими от времето. През първите десет дни на лятото се очаква мощна атака на геоудари, силата на всяка от които ще варира.

 

Неблагоприятни дни юни 2023

От вечерта на 1 юни до вечерта на 5 юни силата на геоударите ще варира от 4 до 3 бала. Най-опасният ден ще бъде 2 юни.

От вечерта на 18 юни до вечерта на 24 юни силата на геоударите ще варира от 3 до 4 бала. Най-опасният ден ще бъде 20 юни.

От вечерта на 28 юни до вечерта на 30 юни силата на геоудара ще бъде на ниво от 3 бала.

 

Датите на магнитни бури през юни 2023

График на дните с магнитни бури юни 2023

Дните с магнитни бури са отбелязани в таблицата.

Нека видим кога предстоят опасни дни през юни 2023.

Магнитни бури юни 2023-дати

График на дните с магнитни бури юни 2023

По време на мощни магнитни бури хората, зависими от времето, могат да почувстват сериозно влошаване на благосъстоянието, така че е добре да следвате медицинските препоръки – те ще помогнат за подобряване на състоянието.

 

Редовните упражнения, здравословната диета и адекватната почивка ще помогнат за укрепване на тялото ви и ще увеличат устойчивостта му на стрес.

Медитацията, дълбокото дишане, йога или други техники за релаксация могат да помогнат за намаляване на нивата на стрес и да смекчат отрицателните ефекти на магнитните бури върху тялото.

Ограничете времето си пред екраните по време на магнитни бури, тъй като електромагнитното излъчване може да увеличи ефекта си върху тялото. Също така, избягвайте прекомерния физически и емоционален стрес.

Ако магнитните бури влияят сериозно на вашето здраве и качество на живот, потърсете съвет от лекар или специалист.

Магнитни бури месец юни 2023

Космическото време на Земята е събития и явления в горните слоеве на земната атмосфера, свързани с въздействията, които възникват на Земята под въздействието на Слънцето и Слънчевата система. Магнитните бури са един от добре познатите фактори на космическото време.

Най-опасните дни през юни 2023

Какво представляват магнитните бури?

Магнитните бури са силни смущения в геомагнитното поле (магнитосферата) на Земята. Според НАСА те се причиняват от слънчеви емисии (изригвания на повърхността на Слънцето) и последващи слънчеви ветрове (потоци от йонизирани частици), които се прокарват през магнитосферата и засягат хора, обекти и процеси.

Неблагоприятни дни юни 2023

Освен осезаеми здравословни проблеми, магнитните бури могат да причинят:

 

Сривове в работата на навигационни системи и радиокомуникаци

Проблеми с контрола на напрежението в електрическите мрежи.

Активиране на системи за аварийно изключване

Неизправности в работата на устройства и системи

Засилване на полярните сияния или появата им там, където преди това не е имало

Нарушения в работата на космически кораби и сателити  

Неблагоприятни дни през юни 2023

Как се образуват магнитни бури?

Повишената слънчева активност е основната причина за магнитните бури. Магнитната сфера на Земята (магнитосфера) се създава от полетата на планетата и я предпазва от частици, излъчвани от Слънцето. Когато възникне изригване на коронална маса ( CME ) или високоскоростен слънчев поток достигне нашата планета, той се блъска в този щит. Има увеличаване на пръстенния ток и спад в интензитета на магнитното поле на Земята, което продължава 6–12 часа. В рамките на няколко дни напрежението се възстановява.

Опасни дни юни 2023

Какво причинява слънчеви изригвания?

Причината за мощно изхвърляне на плазма и радиация най-често са коронарни дупки. Това са области с отворени линии на магнитно поле, които позволяват на слънчевия вятър – потоци от заредени частици (протони и електрони), излъчвани от Слънцето в космоса – да избяга. Появяват се гигантски плазмени облаци с линии на магнитно поле. Те нарушават магнитното поле на Земята, което води до смущения.

 

Как слънчевата плазма пробива защитата?

В областта на полюсите се получава отваряне на магнитната сфера. Тук възниква взаимодействието на плазмата с атмосферните газове и полярното сияние, оптично явление, придружено от сиянието на горните слоеве на атмосферата.

Симптоми при магнитни бури

Влияние на магнитните бури през юни 2023

В риск са хора с хронични заболявания, метеочувствителни хора, бременни жени. Ето как ще се проявят умерените магнитни бури през юни:

 

Бърза умора

Проблем със заспиването или безсъние

Намален апетит или пристъпи на преяждане

 

Тези, които изпитват това, трябва да почиват повече и да се тревожат по-малко. В дните на максимална геомагнитна активност (10-12 и 28 юни) симптомите ще бъдат различни:

 

Главоболие, виене на свят, гадене

Сърдечна аритмия, болка в гърдите

Болки в ставите и мускулите

Пристъпи на хипертония

Как да се предпазим от магнитни бури

В дните на магнитни бури през юни изключете от диетата алкохол, енергийни напитки, силно кафе. Ограничете броя на цигарите, ако пушите. Като ефективни превантивни процедури често проветрявайте помещенията, вземете контрастен душ. Нормализирайте съня, организирайте активна почивка през почивните дни, тогава юни ще премине без негативни последици.

119574

Similar Posts