Психология

Махатма Ганди: Мъдри цитати, които всеки, който иска да стане щастлив, трябва да прочете

Махатма Ганди-Мъдри цитати

Махатма Ганди е борец за независимостта на Индия, политик, общественик и просто мъдър човек, който изрече много важни фрази в живота си, много от които могат да променят възгледа ви за живота към по-добро.

 

„Слабите никога не прощават. Само силните хора прощават.“

Многократно сме засягали темата за прошката. Това е много важно, защото ако човек е пълен с негодувание и негативизъм, никога няма да бъде изпълнен с щастие и никога няма да постигне просветление. Вътрешният свят на злите хора е замъглен и търсенето на смисъла на живота е просто безсмислено за тях, защото никога няма да познаят щастието – просто не го виждат.

 

„Първоначално хората не ви забелязват, после ви се смеят, после ви се карат. В крайна сметка вие печелите.“

Този цитат на Ганди трябва да стане вашата мантра и основна инструкция по пътя към успеха. Ако не ви забелязват или ви се смеят, значи правите всичко както трябва. Ако имате много врагове, това не означава, че сте на грешен път. Това означава, че победата не е далеч. Продължавайте да вярвате в себе си и своите убеждения.

 

„Мъдрите хора никога не обръщат внимание на външния вид на човек. Те мислят за сърцето му. “

Разбира се, това не е причина да бягате сами или да не гледате външния вид на другите хора, когато търсите сродна душа. Тук е важно само да запомните, че изборът трябва да се прави въз основа на действията на човек, а не на красотата на лицето му или цената на облеклото.

 

„Светът е достатъчно голям, за да задоволи нуждите на всеки човек, но целият свят не е достатъчен, за да задоволи човешката алчност . “

Алчните хора никога не са доволни от това, което имат. И властта, и парите винаги са им малко. Те искат още и още… И не могат да се спрат. Алчността поглъща човека и го прави глупав, едностранчив и нещастен.

 

„Вие и аз трябва да станем промените, които искаме да видим наоколо . “

Много е просто – ако искаш нещо ново, трябва да промениш себе си. Ако искате добро, започнете да излъчвате добро към другите. Ако имате нужда от любов, дайте грижа и внимание на другите. Вселената със сигурност ще ви даде това, което давате от дъното на сърцето си.

 

„Ако всеки живее според принципа „око за око“, много скоро целият свят ще ослепее.“ Негативността, отмъщението, гневът, омразата се предават много бързо от човек на човек. Тези чувства и емоции заразяват всичко около тях. Добротата, за съжаление, не се отличава с такива свойства. Но ако всеки се опита да победи негативните чувства в себе си, те ще се отдръпнат и светът ще стане по-добро място.

 

„Дори и най-малкото тяло, което има дух и неугасима вяра в своята мисия, може да промени хода на историята.“

Няма значение как изглеждаш. Важни са само вашите цели и духовен компонент. Ако имате желание да направите света по-добро място, ще постигнете целта си.

 

„Помнете, че и най-силният може да покаже слабост, както и най-мъдрият – да сгреши.“

Никой не е имунизиран от това. Ако се смятате за умен, бъдете готови да признаете провала си. Ако смятате, че сте най-силният, бъдете готови да срещнете човек, който ще бъде по-силен от вас. Невъзможно е да бъдеш перфектен, колкото и да се стремиш към това.

 

„Щастието идва, когато действията ти са в съответствие с думите ти.“

Невъзможно е да искаш едно и да правиш друго и пак да си щастлив. Ако кажеш нещо, но го направиш по различен начин, не можеш да се наречеш щастлив човек, защото нещо те спира и нещо ти пречи да синхронизираш думите с действията.

 

„Любовта никога не иска нищо, тя само дава. Тя страда, но не се обижда и никога не отмъщава.„

Любовта е най-яркото чувство на Земята, но много хора я бъркат със симпатия или просто влюбване. Истинската любов е, когато дори не мислиш как да накараш човек да се почувства зле. Това е, когато искате да правите само добри неща.

 

„Не е нужно да чакате награда за труда си. Всяко добро винаги дава плод“.

Не правете нещо добро само защото искате нещо в замяна. Това е грешната мотивация. Правилната мотивация в случая е, когато такава изобщо няма. Добротата не се нуждае от причина, както и любовта.

 

„Човечеството е едно голямо семейство. Всеки от нас е отговорен за злодеянията на всички останали.“

Това е вярно, защото светът не може да бъде разделен на държави и градове. Влиянието на един човек може да се простира на много хиляди километри. Днес ще направите нещо добро на ваш приятел, като проявите грижа и доброта, а утре действията ви ще бъдат обсъждани на другия край на света.

 

„Разчитам само на доброто в хората. Аз самият не съм безгрешен и затова не смятам, че имам право да се съсредоточавам върху грешките на другите.“

Това са златни думи, които си струва да бъдат запомнени. Човек не може да бъде сто процента добър, но може да стане по-добър, ако не съди другите и се опитва да внесе светлина в този свят.

 

„Никой не може да ви нарани без вашето съгласие .“

Доста трудно е да приемем този цитат, изречен от Махатма Ганди, защото ни се струва, че злите дела на нашите ненавистници и завистливи врагове не изискват никакво потвърждение от нас, но това не е така. Ако не обръщате внимание на подобни действия, тогава не можете и да пострадате.

31366

Similar Posts