Красота Стайлинг

Маникюр след баня или душ и други често срещани грешки в грижата за ноктите

Грешки в грижата за ноктите

Редовното подрязване на ноктите е необходимо не само за добре поддържаните ръце. Тази процедура също така ни помага да се отървем от бактериите под върховете на нокътната плочка. Много е важно да не се допускат неправилни действия по време на маникюр.

Кои са най-често срещаните грешки в грижата за ноктите, които могат да доведат до увреждане и чупливост?

 

Правите ли маникюр след баня и душ?

Правенето на маникюр след вана или душ е голяма грешка. След излагане на вода ноктите стават меки и чувствителни. В това състояние те лесно могат да бъдат повредени от инструментите за маникюр. Така че изчакайте ноктите ви да изсъхнат.

Ако искате да подрежете ноктите си след измиване на ръцете, подсушете ги добре преди маникюра.

 

Използвате грешен инструмент

Никога не използвайте замърсени инструменти за маникюр. В противен случай можете да заразите нокътното легло, кожата или пространството под нокътната плочка. Дезинфекцирайте старателно ножици, пили за нокти и други прибори преди всяка употреба.

Препоръчително е да изберете пила за нокти от стъкло и други естествени материали. Такива инструменти са по-нежни към ноктите. По-груби са металните пили, които са по-склонни да повредят и разцепят ноктите.

Подрязвайте ноктите си само с нокторезачка. Не използвайте щипки и клещи за това. Използването на такива инструменти може да доведе до напукване на ноктите и проникване на инфекция в пукнатините.

Начинът на пилене на ноктите е от значение

Много хора използват пилата неправилно. Те продължително я плъзгат напред-назад по върха на нокътя, което води до увреждане на нокътната плочка.

За да не нараните нокътя, пилете го от върха към центъра. Правете дълги движения с пилата в една посока. Това ще ви помогне да получите гладък ръб.

 

Подрязвате ноктите си твърде късо

Дори и да харесвате къс маникюр, никога не режете ноктите си много късо. Това е не само неестетично, но и вредно за здравето.

Прекалено късото изрязване на ноктите може да увреди кожата ви. В резултат на това бактериите лесно ще проникват вътре и могат да причинят възпаление.

Ако изрежете ноктите си късо само отстрани, това също може да доведе до възпаление на кожата и врастване на нокътната плочка.

Когато режете ноктите, оставете поне 2 мм бяла граница. Ръбът на нокътната плоча трябва да приляга свободно към кожата отстрани.

 

Неправилно подрязвате неравностите и кожичките

В никакъв случай не трябва да отрязвате кожичките. Това води до болезнено възпаление на кожата около нокътя. Използвайте остри и чисти ножици за нокти и внимателно изрежете неравностите.

Много жени премахват кутикулата преди нанасяне на лака. Но тази част от нокътя е много важна, тя изпълнява защитна функция. Затова не бива да се реже.

Внимателно избутайте и приберете кутикулата с помощта на специална шпатула. Това е достатъчно, за да придадете на ноктите добре поддържан вид и да ги покриете с лак.

 

Опитайте се да не правите тези грешки, когато се грижите за ноктите си. Направете маникюра си  внимателно, като използвате само чисти инструменти. Това ще ви помогне да поддържате ноктите си здрави и красиви.

124

Similar Posts