Във форма Здраве

Маргарита Григорова: Коя богиня си ти? Част 2

Маргарита Григорова - Коя богиня си ти

За мен винаги е било страст да изучавам човешката психика и начините, по които тя функционира. Бях много впечатлена от откритието на мнозина американски психиатри, една от които е Джийн Шинода Болен, посветили голяма част от живота си да разкриват мистериите на древногръцката митология.
Оказва се, че древногръцката митология е съвършена метафора на психологическите модели и архетипи, съвместимостите между хората и скритите сенки във всеки от типажите.
Основните 7 древногръцки богини – Артемида, Атина, Хестия, Персефона, Хера, Деметра и Афродита са седемте основни типа жени, в една от които всяка от нас може да се открие.
Архетипът на жената се определя още от вродените модели и още на 2-3 годишна възраст може да се определи коя богиня е действаща в детето, а след това семейната среда, културната среда и въздействието на хормоните стимулират появата на едни богини в младото момиче и потискат развитието на други.

Маргарита Григорова - Коя богиня си ти

Продължаваме с останалите 4 богини, а именно Хера, Деметра, Персефона и Афродита.

🦋 Хера
Богинята на брака

За разлика от емоционално зависимите Артемида, Атина и Хестия, чисто психологически Хера е созависима. Щастието на жената Хера зависи изцяло от това дали има любим и какви са отношенията и с него. Нейният свят се върти около него и дори да има деца, за нея той остава най-важният. Тя постоянно се люшка между полюсите на щастието и болката. Но дори да е обвързана, Хера не се чувства удовлетворена докато не стане законна съпруга и не ползва всички възможни привилегии, които вървят с този статут. Само и единствено тогава тя чувства пълнота и завършеност и винаги взима името на мъжа си след брака. Тя притежава вярност, лоялност и постоянство. Дори ако мъжът и и изневери или пренебрегне, Хера излива огромна доза гняв, но никога срещу него. Той е уневинен, а потърпевшите са жените, с които е изневерил или хората, заради които тя смята, че я е отхвърлил. Отмъщението е трик на ума да се чувстваме силни и могъщи, вместо отхвърлени и слаби.
Привличат я компетентни, силни, влиятелни и успешни мъже, които копнеят за нежна ръка. Не се впечатляват от гладуващи хора на изкуството, непризнати гении или чувствителни поети като Артемида и други богини. Тя е средно сексуална, но за нея сексуалните отношения са по-скоро задължение.

 

➡️ Как да култивираме качествата на Хера в себе си и инстинкта за създаване на семейство?

– анализирате какъв тип мъже ви привличат и какви емоционални дефицити обслужват те във вас. Откажете се от връзките, които са ви предлагали и преразгледате отношението си към мъжете, спрямо това, което бихте искали да получите от тях. Крайната цел е да се промени образът ви за желан мъж с такъв, който търси сериозно обвързване.

Маргарита Григорова - Коя богиня си ти

🦋 Деметра
Богинята на плодородието, грижовната майка

Подобно на Хера, Деметра също е созависима, но обекта на нейната зависимост са децата. Нейната най-важна роля е да бъде майка. Нейният майчин инстинкт намира изражение също и с грижата и за другите. Жената Деметра е склонна към депресии ако няма за кого да се грижи или грижите и биват отхвърлени. Често тези жени се занимават със социална дейност и в професионално отношение, такива са учители, медицински сестри терапевти и всичко, с което могат да помагат на другите.
Тя е грижовна, щедра, даряваща и подкрепяща, а нейният най-силен инстинкт е да забременее и да има дете. Дори и след като пораснат нейните деца, тя често изразява майчината си любов като приемен родител или детегледачка.

Другата нейна емоционална потребност е да кърми децата си, да готви и да храни околните, да приготвя красиви и богати трапези или да приготвя вкусотии и да ги носи на хората. Това я кара да се чувства в хармония с нея самата и със света и и носи истинска радост и наслада.

Когато защитава правата на децата си, Деметра е силна и непримирима и никой не е в състояние да обезпокои покоите на рожбите и.
Най-успешен брак има с мъже тип „баща на семейство“, но за съжаление обикновено се обвързва с талантливи и чувствителни мъже, безотговорни, незрели и погълнати от себе си, за чиито уникалност само тя има очи. Тя често има връзки с мъже без любов, а просто от съжаление. Просто третира мъжете не като мъже, а като деца и за този тип мъже тя е като Великата Майка пазителка. Тя му се възхищава и го покровителства, а той удовлетворява нейните съкровени ценности.

Тя няма изразена еротика, а за нея бракът не е от съществено значение.

 

➡️ Как да култивираме в себе си качествата на Деметра?

– стремете се съзнателно към поведението на майка. Когато искаме да почувстваме нещо, трябва да се държим така, всякаш вече го чувстваме. Не след дълго театърът става реалност, а нашето желано чувство или качество – факт. Срещайте се с хора, които имат деца и се занимавайте с тях. Когато се грижите за дете и му посвещавате цялото си внимание, вие пробуждате вашия майчин инстинкт.

Маргарита Григорова - Коя богиня си ти

🦋 Персефона
Господарката на подземното царство

Последната созависима от богините е Персефона. Но за разлика от Деметра и Хера, тя не се води от силни инстинкти и е по-скоро пасивна, неинициативна и изчаква нещата сами да се случват. Тя е изцяло в женската енергия и живее по течението. Жената Персефона излъчва едновременно младост и невинност и сексуална привлекателност от типа жена-дете. Притежаваща вродена възприемчивост и гъвкавост, тази жена е като хамелеон и винаги отразява онова, което събеседникът търси. С всеки е различна, но винаги е истинска.

Този архетип притежава два аспекта. Може да пребивава само в един от тях, но може да носи в себе си и двата едновременно:
1. Девойката – Тя няма голяма представа за себе си и не може да намери предназначението си. Не може да реши каква да стане и в какво е добра и очаква някой да дойде и да преобърне живота и. Тя прави всичко на игра и не се обвързва истински с никого и нищо. Тя е доброто момиче на мама, послушно, мълчаливо, въздържано и податливо. Нейната сексуалност не е пробудена, а присъствието и не е натрапчиво.
2. За разлика от първия модел, в който Персефона живее в ролята на жертва и дете, в този тя познава и владее изкусно дълбоките пластове в нейната душата и на цялото колективно несъзнавано. Често са водачи и най-добрите психо-терапевти. Отличават се с изумителна интуиция и мистични преживявания.

С Персефона до себе си, мъжът се чувства могъщ и силен, а авторитетът и мнението му никога не се оспорват.
Тя привлича различни типажи мъже, но успешен и щастлив брак може да има само с мъж от типа на Хадес – силен, инициативен, доказващ се, амбициозен, често и безкрупулен.

 

➡️ Как да култивираме в себе си възприемчивост и лекота?

1. Приемете тези качества като нещо положително.
2. Изслушвайте събеседника и се поставете в неговите обувки, почувствайте защо е такъв и прави така.
3. Не критикувайте и не мислете критикуващо!
4. Дръжте лист и химикал до леглото си и записвайте подробно сънищата си. Хубаво е да ги анализирате за да опознаете дълбините на вашето подземно царство.

Маргарита Григорова - Коя богиня си ти

🦋 Афродита
Богинята на любовта и красотата

 

Афродита не е нито в първата група от независими богини (Артемида, Атина и Хестия), нито във втората от созависими (Хера, Деметра и Персефона). Тя е трета отделна група – алхимична.
Афродита обединява в себе си всички богини, но изпъква качества, които никоя друга от тях не притежава.

Тя е насладата от красотата, любовта, сексът и чувствеността. Нейната визша ценност е създаването на потомство, а творчеството присъства във всяко нейно действие, във всичко, което прави.
Жената Афродита притежава силен магнетизъм и привлича всички в еротично наситеното си поле. Тя излъчва много сексапил и много харизма. Сърцето и е отворено към любовта и я дава безусловно и изпепеляващо. Нейната натура е създадена от страст, сексуалност и оргазмичност, а погледа и за естетика винаги минава през призмата на еротиката. Обикновено тези жени са изключително плодовити и лесно забременяват. Те постоянно се въвличат в нови творчески процеси и всеки един правят с отдаденост. Сетивата им помагат да изпитват удоволствие от всичко, което правят, и което ги заобикаля. Хората казват за тях, че умеят да влияят на хората, просто им се получава без усилие. Винаги са мили и очарователни с хората. Често бъркат любящия блясък в погледа и и дружелюбното и отношение с флирт.

Жената Афродита се чувства напълно самодостатъчна и има достатъчно заряд, с който прави света по-красив и щастлив. Тя търси работа, с която е емоционално ангажирана. За нея успехът не е основна цел, но страстта, която влага в дейностите си обикновено и се отплаща с най-голям успех от тези на Атина и Артемида.

Тя може да има щастлив и успешен брак с :
1. мъже тип Хефест – интровертни и страстни, съзидателни с сложни променливи емоции ( но само ако в нея живее и моногамността на Хера).
2. мъже тип Хермес – екстровертни, общителни с богат творчески потенциал, гениалени умения да се адаптира към бързо променяща се среда и обстоятелства и да решава всички невъзможни за решаване проблеми ( но само ако той съзрее като мъж).

 

➡️ За да култивирате качествата на Афродита и да ги направите своя втора кожа, заповядайте на тренингите ми:

– „Активиране на сексуалната енергия“
-“Женски енергийни практики “
-“ Интимна гимнастика“
– “ Изчисти и отвори сърцето си“

Архетипните модели присъстват в различна степен в различните етапи от живота ни, но винаги преобладава един, който ни дава голям потенциал за израстване и щастлив живот. Заедно с него вървят и рисковете да останем в оковите на ограничаващите го фактори. За всеки един ограничаващ фактор има начини за преодоляването им.

Последвайте страницата ми и ако възникнат въпроси или трудности, не се колебайте да ме потърсите за безплатна консултация още сега!

 

Можете да се свържете с Маргарита Григорова чрез нейната Фейсбук страница или на телефон 0893050020.

Още от рубриката:

Маргарита Григорова: Коя богиня си ти? Част 1

Маргарита Григорова: Освобождаване от чувството за вина в 8 стъпки

Маргарита Григорова: Изкуството да управляваш енергията си – тайната на магьосниците

Маргарита Григорова: Как да се справим с гнева и обидата

Маргарита Григорова за Новолуние в Козирог: През тези 14 дни можете да ядете каквото поискате и няма да напълнеете

Здрави и щастливи с Маргарита Григорова: Седмични съвети 28 ноември-4 декември

Здрави и щастливи с Маргарита Григорова: Седмични съвети 5-11 декември

105

Similar Posts