Във форма Здраве

Маргарита Григорова: Коя богиня си ти? Част 1

Маргарита Григорова-коя богиня си

За мен винаги е било страст да изучавам човешката психика и начините, по които тя функционира. Бях много впечатлена от откритието на мнозина американски психиатри, една от които е Джийн Шинода Болен, посветили голяма част от живота си да разкриват мистериите на древногръцката митология.
Оказва се, че древногръцката митология не е вярване в истински богове, а е съвършена метафора на психологическите модели и архетипи, съвместимостите между хората и скритите сенки във всеки от типажите. Съвременната психология още не е достигнала висотите на древните гърци.

Основните 7 древногръцки богини – Артемида, Атина, Хестия, Персефона, Хера, Деметра и Афродита са седемте основни типа жени, в една от които всяка от нас може да се открие.
Архетипът на жената се определя от вродените модели и още на 2-3 годишна възраст може да се определи коя богиня е действаща в детето, а след това семейната среда, културната среда и въздействието на хормоните, стимулират появата на едни богини в младото момиче и потискат развитието на други.

Маргарита Григорова-коя богиня си

🦋Артемида
Богинята на лова и Луната

Тя е целеустремена и преследва целите си. Тя си е самодостатъчна, не се влюбва и не се привързва. Независима е емоционално и материално, често жената Артемида запазва моминското си име след сватбата. Отличава се с амбициозност и концентрация в целите си, емоционална дистанцираност и безпощадност. Тези жени често са настроени феминистки и се борят за равенство между половете, а обкръжението им е устроено почти изцяло от жени. Жената Артемида изпитва силно влечение към дивия свят, контакта с природата и всякакви спортове и състезания.
В сексуален план тя търси приключения и изследва непознатото, но не е особено сексуална. Връзката с партньора и е второстепенна, а каузата, на която служи винаги е на преден план. Всъщност рядко се решава да се ожени. Каквото и да са взаимоотношенията и, те винаги са равнопоставени. Привличат я мъже на изкуството или социалната дейност от тип Аполон.

➡️Как да култивираме в себе си самодостатъчност и емоционална независимост?
– отидете на почивка сама
– започнете сутрин да тичате или изберете друга спортна дисциплина, с която да започвате деня си
-присъединете се към женски клуб
– пренаредете приоритетите си около себе си и своите близки
– направете поход в природата
– пътешествайте по непознати места
– участвайте в образователна програма на обменни начела в друга държава
Което и да изберете от изброените, направете го безкомпромисно и драстично.

Маргарита Григорова-коя богиня си

🦋 Атина
Богиня на мъдростта и занаятите

Тя е известна с успешните си стратегии и практическите си решения. Атина е силна и амбициозна – архетип на логическото мислене, неуязвимостта и неприкосновеността. Вместо да се усамоти или да е в женска компания, тя обича да е в активна и силна мъжка среда, въпреки че интересите и към мъжете са само професионални и приятелски. Жените Атина са страхотни както в бизнеса, така и в научните, военните и политическите среди. Тя се отличава с прозорливост и хладнокръвие, често тръгва от дъното и пробива във всяка „мъжка“ сфера като упражнява власт и използва подвеждащи маневри. Много жени Атина са наричани „студени и пресметливи“. Имат умение за занаяти, в които умът и ръцете работят заедно. Привличат я силни, авторитарни, отговорни и властни мъже. За разлика от Артемида, Атина е защитник на патриархалените права и я отблъскват слаби и неуспешни хора. Тя не е сексуална, нито еротична. Не обича да флиртува, а романтиката я отблъсква.

➡️ Как да култивираме в себе си качествата на Атина?
– запишете ново образование. Математиката, науките, граматиката и което и да е образование, изграждат дисциплина и усет за последователност.
– запаметяване на обективни факти. Изберете си тема, интересна за вас, и всеки ден учете факти в тази област, които да са ви практични и полезни.

Маргарита Григорова-коя богиня си

🦋 Хестия

Богинята на свещения огън, дома и храма

Хестия е вътрешното изживяване за неприкосновеност и пълнота. Подобно на Артемида и Атина, Хестия също е емоционално независима и самодостатъчна. Тя обича да бъде сама в тишина и спокойствие. Хестия дава душата на дома и въпреки, че е много интровертна, тя намира удовлетворение и смисъл в домакинската работа и създаването на домашния уют. Жените Хестия не си гледат часовника, защото те живеят в собствено безвремие и правят всичко в захлас. Те са тихи и скромни и обичат да бъдат незабелязани. Външните неща и хора нямат никакво влияние над нея, защото тя не се идентифицира с тях. Тя се отличава със спокойствие и сдържаност, с безпристрастие и усещане за завършеност без стремежи и амбиции, без желания и копнежи.
За Хестия сексът е на последно място, а флиртове и изневери не се очакват от нея. Успешен и щастлив брак може да има само с мъже тип Хермес – енергичен пътешественик, комуникативен и находчив.

➡️ Как да култивираме в себе си качествата на Хестия?
– изберете си за вършене една домакинска задача и си осигурете достатъчно време. Концентрирайте се само върху тази дейност, потопете се съсредоточено в нея докато не я свършите.
– прекарайте поне един ден в пълна самота и тишина. Без телефони, телевизори и медии. Само вие и вашето пространство.
– изолирайте се за кратко в медитация. Можете да отидете на групов клас по медитация или просто да останете сами и да направите някоя от любимите ви медитации.
Който и от методите да изберете, направете го без да мислите за време или да го отметнете. Потопете се в него с усещане за безвремие и удоволствие.

Очаквайте продължението на статията с богините Хера, Персефона, Деметра и Афродита.
Архетипните модели присъстват в различна степен в различните етапи от живота ни, но винаги преобладава един, който ни дава голям потенциал за израстване и щастлив живот. Заедно с него вървят и рисковете да останем в оковите на ограничаващите го фактори. За всеки един ограничаващ фактор има начини за преодоляването им.
Последвайте страницата ми и ако възникнат въпроси или трудности, не се колебайте да ме потърсите за безплатна консултация още сега!

 

Можете да се свържете с Маргарита Григорова чрез нейната Фейсбук страница или на телефон 0893050020.

Още от рубриката:

Маргарита Григорова: Освобождаване от чувството за вина в 8 стъпки

Маргарита Григорова: Изкуството да управляваш енергията си – тайната на магьосниците

Маргарита Григорова: Как да се справим с гнева и обидата

Маргарита Григорова за Новолуние в Козирог: През тези 14 дни можете да ядете каквото поискате и няма да напълнеете

Здрави и щастливи с Маргарита Григорова: Седмични съвети 28 ноември-4 декември

Здрави и щастливи с Маргарита Григорова: Седмични съвети 5-11 декември

133

Similar Posts