Красота Стайлинг

Масаж на лицето у дома: Правила и техники

Масаж на лицето

Основната цел на масажа е да отпусне мускулите на лицето и да активира микроциркулацията на кожата. Когато го изпълнявате, не трябва да изпитвате дискомфорт.

 

Самомасажът подобрява микроциркулацията на кръвта, премахва мускулния хипертонус, повишава еластичността на кожата и насърчава изтичането на лимфна течност. Ако не сте мързеливи и го правите всеки ден, отделяйки 15-20 минути за себе си, след 3-6 седмици ще видите първите резултати.

 

Дерматовенеролозите обясняват подробно как правилно да масажирате кожата на лицето у дома.

 

Подготовка за масаж

 

Преди извършване на масаж лицето трябва да бъде почистено. За нормален до сух тип кожа можете да измиете лицето си с вода със стайна температура. Ако имате мазна или комбинирана кожа, използвайте мека пяна, гел или мус за измиване на лицето. Обърнете внимание на областта зад ушите и шията.

След това изплакнете продукта обилно с топла вода, за да избегнете обрив или кожно раздразнение. Почистващите пени или гелове съдържат агресивни козметични компоненти, така че не трябва да се задържат върху кожата повече от 2-3 минути.

 

След цялостно обезмасляване не забравяйте да тонизирате епидермиса, за да възстановите хидролипидния баланс. Движете се от центъра на лицето към периферията: от центъра на челото към слепоочията, от бузите към темпоралната област и т.н. Не забравяйте да тонизирате кожата над горната устна и зад ухото. Но не търкайте, а внимателно и бавно потупвайте с памучен тампон.

 

Когато започвате масаж на лицето, нанесете върху него масажен продукт – козметично масло според типа на кожата ви или маска на основата на гел без сулфати, парабени и алкохол в състава.

Хидратиращият крем няма да работи за масаж, а ще затрудни плъзгането, така че няма да можете да обработите правилно всички области на лицето. Изключение прави специален масажен крем или крем-маска.

 

Масаж на врата

 

Основната цел на масажа е да отпусне мускулите на лицето и да активира микроциркулацията на кожата. Когато го изпълнявате, не трябва да изпитвате дискомфорт.

Препоръчително е да започнете масажа от задната част на врата – от линията на косата до седмия шиен прешлен. За да го намерите, наклонете главата си напред и опипайте изпъкналата издатина. Това е вашият седми прешлен.

 

Масажирайте тази област с кръгови, натискащи движения. За удобство използвайте дясната си ръка, за да масажирате лявата страна на врата си и обратно. Спуснете се от линията на косата до седмия шиен прешлен три пъти от всяка страна.

 

След това масажирайте предмишницата с пощипващи движения. И „опънете“ кожата: фиксирайте едната си ръка в края на шията, а с дланта на другата ръка „пътувайте“ към областта зад ухото. Не махайте ръката си от кожата си.

 

След това фиксирайте ръцете си върху ключиците. Повдигнете брадичката си нагоре, за да стегнете платизмата, мускул на предната част на врата. Трябва да почувствате напрежение и леко парене в областта на шията. Ако ви е трудно да се ориентирате, преместете долната си челюст напред с приблизително 1 см.

 

Обърнете внимание и на страничните повърхности на врата – наклонете главата си наляво и надясно на 45 градуса, като редувате напрежение на мускулите. Изпънете врата си бавно – не рязко, за да не дърпате мускулите.

 

Отделно масажирайте скалпа – отпред и отзад, като използвате пръстите на двете си ръце. Движения – точкови, кръгови. Първо фиксирайте пръстите си и след това започнете да масажирате кожата с кръгови движения, позволявайки й да се движи малко. Това упражнение активира лимфния поток, микроциркулацията и премахва напрежението.

 

Масажът на шията се извършва върху суха, но почистена кожа.

 

Масаж на лицето

 

Можете да започнете масаж на лицето, като работите върху скулите. За да направите това, използвайте опакото на ръката си – протегнете я по долния ръб на скулите от брадичката до ушната мида, спускайки се надолу по страничната част на врата. Лицевите тъкани трябва леко да се повдигнат в областта на бузите.

 

След това използвайте върховете на пръстите си, за да масажирате нежно епидермиса, като се движите нагоре от брадичката към крилата на носа. Движения – кръгови, натискащи. Първо обърнете внимание на едната страна на лицето, след това на другата. Повторете упражнението 2-3 пъти на всяка страна.

 

Също така, не забравяйте да масажирате зоната между веждите. За да направите това, използвайте показалеца на двете си ръце, за да създадете куки, фиксирайте ги в началото на веждите и ги разтегнете до края на веждите 5-7 пъти.

 

Друго упражнение е повдигането на веждите. Фиксирайте показалеца, средния и безименния пръст на брадичката си и след това ги протегнете от брадичката до веждата, обикаляйки крилото на носа. Вървете по долната част на дъгата на веждите, повдигайки веждата нагоре. Не повдигайте пръстите си от кожата, спуснете отстрани на врата през областта на ушите.

 

Не забравяйте да масажирате кожата над горната си устна, за да предотвратите появата на гънки. Движенията са кръгови, натискащи, с подложките на показалеца, средния и безименния пръст.

 

Противопоказания

 

Не бива да извършвате масаж на лицето у дома, ако:

Имате херпес, гъбични и други кожни заболявания

Екзема, акне, алергичен дерматит по време на обостряне

Наличие на рани, драскотини, ожулвания върху епидермиса

Онкологични заболявания

Кръвни заболявания, повишено вътречерепно налягане

Ако има множество и/или големи бенки по лицето

Всякакви остри възпалителни процеси

Обостряне на хронични заболявания на вътрешните органи

Индивидуална непоносимост към масажни процедури

 

Също така е забранено масажирането веднага след пилинг, ресърфисинг, дермабразио и други професионални процедури, свързани с временно контролирано увреждане на кожата.

 

Изводи

 

Има много упражнения за лице. Можете да прилагате различни, като се движите по масажните линии. Но не забравяйте, че масажът може да даде положителен резултат, ако го правите поне 2-3 пъти седмично. В идеалния случай – всеки ден. И, разбира се, не забравяйте, че масажът трябва да бъде изчерпателен.

Ако се страхувате да не направите грешка при извършване на масажни упражнения, запомнете: по-добре е да масажирате кожата по-малко от идеално, отколкото да не я масажирате изобщо.

68

Similar Posts