Лайфстайл Полезно

Може ли да се пие бутилирана вода след изтичане на срока на годност

Може ли да се пие бутилирана вода след изтичане на срока на годност

Ако бутилираната вода е стояла много дълго време – безопасно ли е да я пиете?

 

По-голямата част от хората са свикнали да пият бутилирана вода – тя се счита за пречистена и безопасна. И въпреки че хората обикновено пият вода доста бързо, в случай на недостиг на вода, в случай на необичайни ситуации, в екстремни условия, те се опитват да се запасят с такава вода за дълго време.

 

Какво ще стане с водата, може ли бутилираната вода да се съхранява няколко месеца, години, след изтичане на срока на годност?

 

Какво означава срокът на годност на бутилираната вода?

Водата няма срок на годност, тъй като не съдържа захар, протеини, добавки, които обикновено водят до разваляне на храната. Виновникът за изтичането на срока на годност е опаковката.

 

Повече от 97% от водата се продава в пластмасови съдове. Пластмасовите бутилки са порести , което позволява на газовете от околния въздух, домакинските разтворители, горивата на петролна основа и други химикали да повлияят на вкуса и качеството на течността.

 

За да предотвратят това, някои производители на бутилирана вода използват първокласна пластмаса, която запазва продукта им по-добре, но и струва малко повече.

 

Трябва да се отбележи, че Американската администрация по храните и лекарствата ( FDA) не изисква от производителите на бутилирана вода да посочват срок на годност на водата, тъй като счита, че продуктът има неограничен срок на годност.

Сроковете на годност обикновено се определят от производителите и не отразяват непременно влошаване на качеството след изтичане на срока на годност. Това, че виждате срок на годност на бутилка с вода, не означава, че нещо ще ви се случи, ако пиете вода след изтичане на срока.

Качеството на бутилирана вода зависи от условията на съхранение

Всичко зависи от условията на съхранение.

 

Проучванията показват, че ако съхранявате вода в пластмаса при високи температури в продължение на няколко седмици, химикалът антимон може да попадне във водата.

 

Най-добре е да съхранявате бутилираната вода поне на стайна температура, в идеалния случай на хладно, далеч от пряка слънчева светлина.

 

Също така, не е добра идея да съхранявате бутилирана вода на балкона в летните жеги или в колата през лятото.

Така тя ще запази свежестта си по-дълго и ще има по-добър вкус.

81

Similar Posts