Във форма Здраве

На какво се дължат лошата памет и разсеяността

Лоша памет и разсеяност

Концентрацията и целенасочената умствена дейност са необходими не само в работата, но и в ежедневието. Лошата памет и разсеяността се проявяват в невъзможността да се концентрира върху конкретни действия, да се помни и съхранява важна информация в главата. Тези нарушения могат да бъдат свързани, както с нарушения на отделните процеси в нервната система, така и с увреждане на съдовете, които осигуряват хранене на мозъка, или на самите нервни клетки – неврони.

В нормално състояние човек е в състояние да насочва мозъчната дейност към изпълнение на конкретни задачи и да се абстрахира от стимули на трети страни. Когнитивните функции, включително паметта, способността за концентрация и извършване на целенасочени действия, ви позволяват да изпълнявате професионални задачи, да учите, да поддържате разговор и да извършвате други дейности.

Наред със забравата и разсеяността, човек може да бъде придружен от симптоми като летаргия, сънливост, той не може да се концентрира върху каквато и да е дейност за дълго време и да превключва лошо от една задача на друга. Ситуацията може да възникне остро или да се развие постепенно.

Разсеяно внимание при възрастни

Възрастните често изпитват симптоми на разстройство с дефицит на вниманието. Причините може да са различни. Често проблемът възниква от монотонна работа, липса на сън, поради злоупотреба с алкохол или никотин. При възрастните хора проблемът често се свързва с органични мозъчни лезии.

Съществуват следните видове разсейване:

Въображаемо

Човек не може да се концентрира върху основната задача поради разглеждането на инцидентни въпроси. Креативните хора, ангажирани с активна умствена работа, които търсят решения на проблемите, са склонни към този вид разсеяност.

Вярно

Неспособност за концентрация след продължителна монотонна дейност, периодично изпадане в състояние, подобно на транс.

Сенилна деградация

Нарушения, свързани с възрастови промени в мозъка.

Способността на хората да се концентрират може да се различават. Това се дължи на вродени характеристики. Но ако когнитивните способности се променят драстично през целия живот, е необходимо лечение на разсеяност.

Разсеяно внимание при децата

В детството слабото внимание, разсеяността са често срещани. Обикновено тези симптоми се появяват в училищна възраст. Децата не могат да усвояват учебен материал, бързо губят интерес към ученето и са неспокойни. Идентифицира се състояние, известно като разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).

В детството влошаването на паметта, вниманието и разсеяността може да бъде вродено или придобито. Честите респираторни заболявания, неправилната организация на учебния процес и неблагоприятният психологически микроклимат в семейството могат да провокират разстройства. Във всяка ситуация трябва да идентифицирате причината и да се справите с тези нарушения.

Разсеяно внимание след коронавирус

В момента една от причините за лоша памет може да е пренесеният коронавирус. Вирусът засяга всички органи и системи, изтощава тялото, следователно след възстановяване повечето хора изпитват проблеми под формата на намалена ефективност, затруднения в интелектуалната дейност, невъзможност за запомняне на нова информация и концентриране върху неотложни задачи.

Една от причините за влошаване на паметта и разсеяност след заболяването е хипоксията, причинена от увреждане на белите дробове. Невроните (нервните клетки) в условия на кислороден глад не могат да работят нормално, така че умората настъпва бързо и е трудно да се концентрира.

Втората причина за лоша памет, разсеяност и забравяне след боледуване е изтощението на организма. При такива условия всички клетки, включително мозъка, изпитват значителен недостиг на вещества, необходими за работа.

С неприятни симптоми, свързани с нарушено внимание, се сблъскват повечето хора, които са били болни от коронавирус. При някои работата на централната нервна система бързо се възстановява, докато тялото на други се нуждае от помощ.

Причини за разсеяност

За успешно лечение е необходимо да се установи причината за когнитивното увреждане. Разсеяното внимание и увреждането на паметта може да се дължат на следните фактори:

 

 • Стрес
 • Претоварване
 • Нарушение на съня и почивката
 • Синдром на отнемане
 • Монотонна работа
 • Нараняване на главата
 • Бременност
 • Интоксикация
 • Невроинфекции
 • Претърпял инсулт
 • Ендокринни нарушения
 • Пренесени инфекциозни заболявания
 • Хипоксични лезии на централната нервна система
 • Менопауза
 • Дефицит на витамини, микроелементи, аминокиселини в организма
 • Дегенеративни промени в мозъчните клетки
 • Индивидуални характеристики на нервната система
 • Психично заболяване

В допълнение към горното, причините, които причиняват нарушения на вниманието, включват мощни разсейвания, незаинтересованост към определен вид дейност, прекомерен ентусиазъм към определена област, излишна информация с ниски възможности на оперативната памет.

Лошата памет и разсейването могат да бъдат проблем на всяка възраст. Тези симптоми са доста чести. В много ситуации можете да си помогнете навреме, важно е да разпознаете психичните промени и да намерите лек за лошата памет и забравата.

Симптоми за разсеяност

Признаците на нарушено внимание включват намалена мотивация за умствена дейност, апатия, постоянна умора. Възможно е да има тревожни мисли, свързани с осъзнаването на проблема и страх от включване в нова дейност.

Към когнитивните разстройства могат да се добавят раздразнителност, емоционална лабилност, сълзливост, липса на самоконтрол.

По време на разговор човек с признаци на разсеяност и забрава, често губи нишката на разговора, превключва на теми, които го вълнуват, повтаря същата мисъл или отново пита събеседника си същия въпрос. Хората, страдащи от нарушения на вниманието, често търсят вещите си, забравят важни документи и имат лоша ориентация на непознати места.

Признаците на разсеяност зависят от причината. Към изброените прояви могат да се добавят симптоми на основното заболяване, например прояви на ендокринни нарушения, психични разстройства.

Диагностика на разсеяност

Какво да направите, ако паметта е станала лоша? Първата стъпка в решаването на проблема е диагнозата. Започва с разговор с пациента. Човек с когнитивни проблеми е постоянно разсеян, лекарят трябва да използва специални техники, за да привлече вниманието под формата на промяна на силата на звука и тона на гласа, повтаряйки името. Изисква се и поведенчески мониторинг. Постоянното разсейване на външни стимули, повтаряне на едни и същи въпроси, търсене на собствени неща в чанта или джоб показва липса на концентрация.

Пациент, който идва на час, често забравя документите си, не може да намери точния кабинет дълго време и може да обърка времето на срещата.

За откриване на когнитивни увреждания се използват специални тестове. Те се състоят в търсене на числа в специални таблици, превключване на вниманието, оценка на ефективността и постоянство на вниманието.

Освен това се предписват ЯМР на главата, електроенцефалография, изследвания за хормонални нива и други инструментални и лабораторни изследвания.

Лечение на разсеяност

Как да се лекува разсеяността се определя индивидуално. Зависи от причините за промените. Корекцията може да бъде разделена на лекарствена терапия, промени в начина на живот, физиотерапия и психотерапия. Интегрираният подход ви позволява да подобрите интелектуалните способности, да нормализирате мозъчната дейност.

Как да се справим с разсейването?

На първо място, трябва да промените начина си на живот. Правилният режим на сън и почивка ще позволи на централната нервна система да се възстанови. Трябва да си лягате по едно и също време, а продължителността на съня трябва да бъде най-малко 8 часа на ден. Също така е необходимо да се почива през деня, с монотонна работа, промяната във вида на дейността е полезна за разтоварване на нервната система. Препоръчва се също да премахнете всички разсейващи обекти от работното място, да затворите ненужните сайтове, когато работите в Интернет. Това ще ви помогне да се съсредоточите върху основната дейност.

Друг важен аспект е планирането на деня. Един списък със задачи би бил полезен. Това ще ви позволи да не забравяте да свършите важна работа, ще ви мотивира да не се разсейвате от основната си дейност и ще ви помогне да се организирате.

В някои случаи е препоръчително временно да се намали натоварването, свързано с работа или учене. Това ще позволи на невроните да попълнят ресурси и да се върнат към пълноценна работа.

При лечението на лоша памет, разсеяност и забравяне психологическото обучение играе важна роля. Специалистите учат да задържат вниманието, да се концентрират върху няколко задачи, дават упражнения за самостоятелна работа. Редовните упражнения и самоусъвършенстването формират полезни умения, които улесняват професионалните дейности и рутинните задачи.

Физиотерапевтичните процедури са насочени към подобряване на функционирането на централната нервна система. Набор от процедури се избира индивидуално въз основа на резултатите от функционалната диагностика. В рамките на терапията се използват такива методи на въздействие като магнитно поле, електрически токове, лазерно лъчение.

Медицинско лечение

Изборът на лекарства за лекарствена терапия зависи от причините, довели до когнитивно увреждане. В много случаи приоритет е лечението на основното заболяване, например хормонални нарушения, психични разстройства, органични мозъчни лезии.

Ключова роля в терапията играят лекарствата, които влияят на метаболизма в мозъчните неврони. При забрава, проблеми с паметта и вниманието се предписват психостимуланти, ноотропи, адаптогени, лекарства, които влияят на метаболизма. Тези средства стимулират умствената дейност, осигуряват енергия на нервните клетки, помагат в борбата с претоварването, повишават устойчивостта на мозъка към стрес и хипоксия и нормализират енергийния метаболизъм.

Ако когнитивните промени са резултат от друго заболяване, могат да се предписват сънотворни, антиконвулсанти, антидепресанти, антибиотици, лекарства, които влияят на съдовия тонус.

Лекарствата за забравяне, за подобряване на паметта и вниманието се избират индивидуално след прегледа, терапията, като правило, е сложна и ви позволява да постигнете отлични резултати в повечето случаи.

309

Similar Posts