Психология

Нагласа за бедност: Ето кои навици ви пречат да забогатеете

Нагласа за бедност-кои навици ви пречат да забогатеете

Всеки човек има вътрешен глас, който експертите наричат ​​„вътрешен критик“, казват психолозите. И именно този „досаден мърморко“ ни кара доброволно да се отказваме от възможно финансово благополучие.

Принуждава ни да игнорираме обещаващи нови проекти/работа, шепне ни, че не можем да се справим с определени задачи, че е по-добре да се откажем от ново запознанство или преместване на по-добро място за живеене. При някои този глас е много тих и не оказва особено голямо влияние, но при други буквално крещи и … върши страхотни поразии.

 

Кой не иска да бъде богат?

Много ясно, че няма такъв човек. Само че … Припомнете си, например, как миналата година отказахте страхотно предложение за нова работа. Условията бяха отлични, заплатата – много по-висока, естеството на работата – интересно, но сякаш нещо ви спря. И си останахте на същото положение. А можеше сега да сте много по-добре, нали? Но досадният вътрешен критик си свърши добре работата и успя да ви разубеди да опитате.

 

Или пък нека да дадем друг пример – онези успешни бизнесмени, които първоначално спечелиха огромни суми пари, а след това безславно фалираха.

Какво се случи? Защо такъв тъжен обрат? Ето какво – точно на върха на успеха вътрешният им критик е успял да ги убеди, че всички тези постижения са временни и провалът е близо.

 

Как да разкарате досадника?

Вътрешният критик е нашата ранна примитивна защита – от раждането си изграждаме тази „крепост“ за оцеляване в трудния свят на възрастните.

Проблемът е, че когато ние самите станем възрастни, тази остаряла система продължава да контролира действията ни и съсипва живота ни, казват психолозите.

 

Следователно, сами си формираме навици, които ни програмират за бедност. Един такъв е навикът да се самосъжаляваме, да пестим от най-необходимото, да се паникьосваме, когато свършат парите и да оценяваме всичко около себе си в парично изражение. Най-трудно е за тези, които са постоянно зависими от кредити – те са свикнали да харчат повече, отколкото получават.

 

Детството играе много важна роля за бъдещето ни финансово благополучие. Самите родители могат да програмират децата си за бедност.

„Нямам печатница за пари!“

„Това е твърде скъпо за нас!“

Познати на мнозина от нас фрази. Точно подобни твърдения формират отношението на детето към парите и резултатът е винаги един и същ – липса на финансово благополучие в зряла възраст.

 

Понякога децата виждат скъпа играчка сред някой от връстниците си, а след това се прибират вкъщи и питат защо самите те нямат такава.

В този случай не бива да отговаряте на детето си, че не можете да си го позволите. По-добре е да кажете: „В момента не можем да купим тази кукла/кола/игра, но ще направим нещо много по-интересно този уикенд/месец/когато отидем на гости при баба и дядо и така нататък.

По този начин не се фокусирате върху липсата на пари, а върху щастливите моменти, които нямат материална стойност.

 

Не казвайте и на децата си колко трудно ще им бъде в зряла възраст и не им напомняйте постоянно, че ще трябва да печелят пари „с пот и кръв“. Точно изказвания от този род всяват страх от парите и програмират у крехката детска психика ниско самочувствие.

Отглеждайте герои, а не роби…

253

Similar Posts