Здраве Полезно

Най-накрая да се отървем от умората: Микро репички на перваза на прозореца

Ползи от репичките

През зимния сезон нашето тяло осезаемо се нуждае от витамини. Те са необходими за пълното функциониране на имунната система, по-ефективна защита срещу вируси. Достатъчното количество витамини в организма ви позволява да работите по-добре и да не се чувствате постоянно уморени. В преследване на тези чудотворни вещества сме свикнали да купуваме авокадо, джинджифил и други чуждестранни продукти. И напълно забравихме за най-обикновената ряпа. А, всъщност, тя не отстъпва по витаминен състав на гореизброените.

Ползи за здравето от репичките

Репичките се характеризират с високо съдържание на витамини С и В9. Освен това са склад за фибри, калий и магнезий. Помагат за поддържане функционирането на имунната и нервната системи. Репичките предпазват клетките от оксидативен стрес и предотвратяват различни видове рак. Ползите не свършват дотук.

Серните съединения, съдържащи се в репичките, му придават острота и по този начин стимулират апетита. Най-добре е да изберете млади репички и да ги хапвате пресни.

Експертите препоръчват добавянето на репички към менюто при бавно храносмилане и за премахване на аерофагията и метеоризма. Така че, не пропускайте да си хапвате репички.

Още едно важно тяхно предимство е способността им ефективно и бързо да охлаждат слънчево изгаряне и еритема.

 

Микро репички на перваза на прозореца

Микро репичките са буквално пълни с полезни вещества. Освен това имат приятен вкус, необичаен аромат и хрупкава текстура. Дори неопитен градинар може да го отгледа. Всичко, от което се нуждаете, са семена, тави с почва и пуловеризатор.

Микро репички на перзава

Как да си отгледате микро репички?

Нека първо се заемем с почвата. Поставете я в подготвените тави и леко я притиснете. На дъното на съда трябва да се направят няколко дупки, така че да се отстранява излишната влага. Това ще предотврати появата на мухъл.

Почвата трябва да се навлажни, но водата не трябва да застоява в нея. Ето защо поливане е по-добре да използвате пуловеризатор. Ако във водата ви има много хлор, поливайте с престояла и утаена вода.

Сега пристъпваме директно към засаждането. Разпръснете семената върху повърхността на почвата. След това напръскайте отново с пуловеризатора и покрийте с непрозрачен капак.

Отглеждане на микро репички

Следващите 2-3 дни просто трябва да изчакате. Дори не е необходимо да поливате. След това отворете капака. Ако семената са покълнали и се виждат зелени зародиши, можете спокойно да изложите тавата на светлина.

Грижата за микро репичките е лесна. Тъй като почвата изсъхва, е необходимо да се навлажнява редовно. Още след 8-10 дни от засаждането можете да приберете първата реколта. Репичките ще са достигнали 7 см височина. Обират се на етапа на котиледонни листа, т.е. преди да се образуват първите истински листа.

Микро репички отглеждане

Преди употреба ги измийте добре под течаща вода. Вашата супер храна е готова! Добавяйте ги в салати, смутита, хапвайте ги и просто така – не само са вкусни, но и ще ви заредят с много енергия.

97

Similar Posts