Във форма Здраве

Народни рецепти за лечение на обикновена настинка: Кое е ефективно и кое не

народни рецепти за настинка

В тази статия ще ви дадем няколко полезни съвета, относно това как да се преборите с обикновена настинка, чрез народна медицина, без прием на лекарства. Съществуват доста народни илачи, които помагат, но трябва да бъдете внимателни, когато ги използвате, защото можете да излекувате една част на тялото, а да разболеете друга.

Промивка на носа с вода

Възможно ли е да се извърши някакъв вид профилактика през есента, за да предотвратим хващането на настинка през сезона?

Няма как да се гарантира 100% предпазване. Съществуват прости и ефективни начини за намаляване на риска от разболяване. Ако изплаквате носа си с вода, два или три пъти на ден, сутрин и вечер, това със сигурност ще ви помогне да се предпазите. По този начин изхвърляте секрета, който се е натрупал през деня или нощта. Направете го по следния начин: съберете вода в дланите си и потопете лицето си, като леко поемете дъх. Този метод е популярен и се счита за един от най-ефикасните.

Популярният оксолинов мехлем, напоследък не е в голяма полза на лекарите. Той само втърдява секрета в носа, в следствие на което, той не може да се изчисти от него.

Основното правило за промивката на носа е, че тази процедура се извършва само ако носът ви не е запушен. Ако закъснеете с профилактиката и можете да дишате само през устата, използвайте капки за нос, но не ги прилагайте повече от 5 дни, в противен случай, можете да получите зависимост, организма свиква с тях и носът не може да работи самостоятелно.

Сапун или чесън

Според тази рецепта, като изплакнете носа си със сапунена вода, можете да се предпазите от настинка. Други споделят рецепти, при които чесъна помага. Една от рецептите от народната медицина е следната: намажете краищата на ноздрите и мястото под носа с нарязана скилидка чесън. По този начин, предотвратявате навлизането на бактерии в организма.

Но дали тези рецепти са ефективни?

Ако си измиете ноздрите на носа със сапунена вода, това по никакъв начин няма да ви помогне да се предпазите от настинка. Напротив, вместо да започнете да дишате спокойно, има голяма вероятност да раздразните носната лигавица още повече, следователно тогава приемът на лекарства ще бъде неизбежен.

Относно намазването на чесън, ефектът ще бъде почти същия, както при сапуна. Със сигурност ще започнете на кихате и ще ви се появят сълзи, но това по никакъв начин няма да ви помогне да се предпазите от настинка. Ако прекалите с чесъна, можете да изгорите напълно лигавицата, а тя предпазва от навлизането на вируси и бактерии в организма. За това нашия съвет е, внимавайте какво лечение прилагате, не всеки метод е безопасен и носи след себе си желания ефект.

Разтвор от солена вода

Друга народна рецепта пък ни приканва да използваме солена вода. Да потопим лицето си в леген със много солена вода и да вдишваме с носа си.

Никога не правете това!

По този начин водата може да попадне не само в носа ви, но и в бронхите.

Съществуват физиологични разтвори,  под формата на капки, при които главната съставка е солена вода. Продават се в аптеките, това със сигурност е по-добрия вариант. Ако желаете можете да си го направите и сами по следния начин: разбъркайте половин чаена лъжичка сол, в чаша топла вода. Много е важно всички частици от солта, да се разтворят напълно. В противен случай, има вероятност да нараните носната лигавица. С помощта на пипета, капнете няколко капки в двете ноздри. По този начин ще си помогнете отново да дишате спокойно.

Не лекувайте хремата – ще премине от само себе си

Да. Хремата може да отмине и без лечение. Изплакването на носа с вода, със сигурност ще облекчи носната лигавица и ще ви помогне отново да дишате свободно. Но има някои подробност, които се отнасят за малките деца, които е добре да знаете, преди да изпробвате даден метод. Поради възрастта, дихателните пътища при децата са значително по-къси, от тези на възрастните. Ако се получи отит, той може да доведе до глухота. Преди да започнете с процедурите с изплакването на носа, първо премахнете отока, като използвате вазоконстрикторни капки (не прекалявайте с дозата, защото може да се получи натравяне). След това изплакнете носа с обикновена вода или използвайте солени капки за нос. Спрейовете за възрастни, не са подходящи за деца, тъй като струята им е доста силна. Преди всичко се консултирайте с лекар.

Забележка: Статията е с изключително информационна цел. Преди да изпробвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, първо се консултирайте с вашия лекар!

298

Similar Posts