Във форма Здраве

Научни начина за намаляване на сънливостта, които наистина работят

Намаляване на сънливостта

Много от нас изпитват хронична липса на сън. Това е много неприятно, защото се отразява на настроението, здравето и продуктивността ви. Експертите ни обясняват откъде идва сънливостта и как да я преодолеем.

 

Първото нещо са правилата за здрав сън. Можете да спите по-малко, но по-ефективно и пак да спите достатъчно, или можете да спите 12 часа в неподходяща среда и пак да се чувствате уморени през деня. Ако вашите условия за здравословен сън са изпълнени, но все пак искате да спите през деня, обърнете внимание на казаното по-долу.

Осигурете си необходимото количество сън

Много хора спят по 5 часа на ден и след това се чудят защо искат да спят толкова много през деня. Това не е изненадващо, тъй като средният човек трябва да спи 8 часа на нощ. За някои са достатъчни 7 часа, докато за други са необходими всичките 9. Уточнете необходимото време и след това започнете да управлявате съня си.

 

Ако просто физически не можете да спите през нощта от 7 до 9 часа, компенсирайте това време през деня. Резултатът ще бъде по-лош, отколкото ако сте спали в необходимото време, но все пак е по-добре от нищо.

 

Когато човек спи много, през деня той става сънлив, бавен и уморен.

 

Използвайте стреса във ваша полза

Тук не става въпрос за кавга с колега на работа или улични сбивания. Говорим за спорт. Дайте възможност на тялото и ума си да излязат от зоната си на комфорт. Много е полезно.

 

Стресът не е само бягане в студено време или ходене на фитнес. Това също е, например, студен душ сутрин. Направете нещо, което е напълно необичайно или дори плашещо за вас, но не забравяйте, че всичко е добро само в умерени количества. В резултат на това сънливостта ще изчезне почти веднага.

 

Повече светлина

Хормонът мелатонин се повишава в кръвта през периоди от време, когато навън е тъмно. Колкото повече е, толкова повече искаме да спим. Няма значение дали говорим за слънчева светлина или изкуствена, от лампа. Заложете на по-силно осветление в офиса или апартамента си през деня. Ако навън грее слънце, не пускайте завесите.

 

Преди да си легнете, напротив, изключете лампите и дръпнете завесите, за да уведомите тялото си, че е време за лягане. По този начин сънят ви ще бъде по-добър, а сънливостта през деня ще изчезне.

 

Не забравяйте, че кафето не е спасение. Най-много това е само временна мярка. В повечето случаи кофеинът само влошава нещата, тъй като съдържа и вещества, които, напротив, повишават сънливостта.

26

Similar Posts