Астрология

Не ги пропускайте: Звездопади, Суперлуна и Синя Луна ще ни омаят през август 2023

Синя Луна през август 2023

Очаква ни натоварен август, който ще ни зарадва с много невероятни астрономически събития. През следващите седмици ще можем да наблюдаваме няколко вълнуващи явления в небесата, които ще ни оставят с ярки впечатления. По това време небето ще се превърне в истински приказен килим, украсен със звезди и планети, играещи своите уникални танци.

 

Звездопади, Суперлуна и Синя Луна ще ни омаят през август 2023

 

На прага на август, или по-скоро още в първия му ден, ще можем да наблюдаваме рядко явление – Суперлуната на есетровите риби. В точката на максимална близост до нашата планета, Луната ще блести в пълен блясък и това ще се случи в 21:31 ч.

Синята луна също е добре известно наименование за това явление. Суперлуната се случва, когато луната е най-близо до земята, създавайки зашеметяващ спектакъл в нощното небе.

 

Интересното е, че името идва от забележителен феномен: през годините хората са забелязали, че по това време уловът на риба се увеличава значително. Някои също вярват, че и малките птици правят първите си полети по това време.

 

Синята Луна е получила името си поради своята особеност: при определени обстоятелства нейната светлина придобива синкав оттенък. Този необичаен ефект се наблюдава след вулканични изригвания или големи пожари, когато частици в атмосферата карат Луната да изглежда синя, добавяйки към мистерията и очарованието на това явление. По време на суперлуната луната ще бъде в съзвездието Козирог.

Звездопади през август 2023

Звездопади през август 2023

 

Метеорен поток Персеиди

От 17 юли до 24 август ще наблюдаваме грандиозният метеорен поток Персеиди. Абсолютният пик се очаква на 13 август и обещава да бъде грандиозна гледка. При благоприятни метеорологични условия можем да се насладим на гледката на до сто падащи звезди на час.

 

Най-доброто време за наблюдение е след полунощ, особено за жителите на Северното полукълбо. По-вълнуващо е, че това ще се случи три дни преди новолунието, осигурявайки тъмно небе за перфектно наблюдение.

Метеорен поток Капа Цигниди

На 17 август ще видим пика на метеорния поток Капа Цигниди. Въпреки че това явление не е толкова масово – само няколко падащи звезди на час, тези, които живеят по-на север, ще имат повече късмет: те имат шанс да станат свидетели на това необичайно явление.

 

Суперлуна

Освен това, на 17 август Луната ще затвори Юпитер, невероятно астрономическо събитие, което не бива да се пропуска. За съжаление, не всички жители на планетата ще могат да го наблюдават – видимостта ще бъде ограничена до небето над Америка и Европа. В рамките на един час Юпитер ще изчезне от полезрението, само за да се появи отново, създавайки впечатлението за тънък, светещ полумесец до лунния диск. Следващата възможност да се види подобно явление се очаква едва през 2026 г.

 

Земята ще бъде между Сатурн и Слънцето през август 2023

 

На 27 август Земята ще бъде между Сатурн и Слънцето – това явление се нарича опозиция

С помощта на бинокъл можете да видите овалния диск на Сатурн, но ще бъде още по-удивително да го гледате през телескоп и да видите пръстените на планетата. Сатурн ще бъде в съзвездието Водолей.

Супер Луна – най-голямата през 2023

На 31 август ни очаква поредната супер луна, най-голямата през 2023 г. Абсолютният пик се очаква в 4:35 ч., като Луната ще бъде в съзвездието Водолей.

2010

Similar Posts