Психология

Невробика: Мозъчни упражнения, които ще повишат нивото ви на интелигентност

Невробика

От какво се нуждае човек, за да повиши интелигентността си? Свикнали сме това да са логически задачи и пъзели, но има и по-интересен и креативен подход към тренирането на мозъка и това е невробиката.

Авторите на неврологията са американските невролози Лорънс Кац и Манинг Рубин. Те обясняват защо хората определено трябва да научат основите на неврологията, както и да се научат как правилно да тренират с нея.

 

Преди се е смятало, че първо се развива човешкият мозък – това обикновено се случва в детството, юношеството и сравнително ранна възраст. След това нервните клетки на мозъка постепенно умират, което означава, че интелектуалните ни способности бавно намаляват. Но наскоро стана известно, че деградацията на умствените способности е свързана по-скоро с изчерпването на дендритите, които провеждат специални нервни импулси.

 

Според Кац и Рубин, процесът на дендритна смърт може да бъде напълно спрян и ако това бъде направено, човешкият мозък ще остане продуктивен за доста дълго време. Комплексът от упражнения, които трябва да изпълняваме за това, се нарича невробика.

 

Защо човек се нуждае от невробика?

Невробиката оказва благоприятен ефект върху умствените способности. Като правило, в ежедневието ние постоянно се занимаваме със задачи, които са от един и същи тип и подобни алгоритми за решаване, така че нашият мозък няма възможност за обучение. Такава стереотипност не допринася за развитието и изпомпването на ресурсите на нашето съзнание.

 

Ползата от упражненията, които се основават на принципите на невронауката, е, че помагат на мозъка да произвежда неутрофини, веществата, които захранват мозъка ни. Освен това по време на такова обучение се включват различни части на мозъка. Обонянието играе специална роля тук, защото е в състояние да съхранява най-древните спомени, до първите години от живота.

 

С други думи, невронауката ви позволява да използвате възможно най-много части от мозъка едновременно, като му възлагате необичайна и творческа задача. Това прави тези тренировки толкова ефективни.

6 необичайни упражнения за мозъка

Невробика включва креативни, оригинални задачи, към които малко хора могат да останат безразлични.

 

Идентификация на монети с пръсти

Едно от упражненията за мозъка може да бъде тактилното разпознаване на монети в джоба ви. Ако трябва да чакате автобус на автобусна спирка или да стоите на опашка, можете да се разсеете от тази проста тренировка.

 

Разходка по нов маршрут

Рутинните ежедневни събития стават безинтересни, но ако променим маршрутите, по които обикновено се движим, това ще промени нещата. Например, изберете друг маршрут до работа, отидете да потичате вечер до друг стадион.

 

Нови неща за уикенда

Измислянето на интересни дейности за свободното време е добро упражнение. Например, можете да поканите партньора си да отидете до най-близкия красив град или да се возите на виенско колело. Това може не само да стимулира мозъка ви, но и да внесе много нови емоции във връзката ви.

 

Различни езикови конструкции

По правило хората имат определен речников запас, който използват най-често. За да стимулирате мозъка, трябва да използвате нови конструкции, които правят речта по-разнообразна.

 

Търсене на общи характеристики

Необичайно, но мощно упражнение е търсенето на връзки между два обекта, които на пръв поглед нямат нищо общо. Например, може да си помислите, че може да свърже бюро и катерица. Наистина какво?

 

Промяна на работния плот

Работният плот е един от символите на ежедневието, затова промените по него се отразяват добре на мозъка. Например, можете да поставите органайзера от другата страна на масата, както и да прехвърлите документите в друго чекмедже.

 

Невробиката ни помага да направим обучението на мозъка интересно и оригинално. Нейните задачи включват емоции, както и различни сетива, което прави упражненията най-ефективни.

295

Similar Posts