Във форма Здраве

Невролог предупреди за опасностите от неконтролираната употреба на витамини

Какви са опасностите от приема на витамини

Злоупотребата с витамини е опасна практика, за което предупреждават невролозите. Излишъкът от определени витамини може да доведе до сериозна органна дисфункция и увреждане на здравето.

 

Какви са опасностите от приема на витамини?

Проучванията показват, че витамините А и D могат да се натрупват в мастните клетки и черния дроб, което да доведе до натрупване на токсини и различни проблеми с функционирането на органите.

 

Предозирането на витамин D може да бъде особено опасно, причинявайки увреждане на бъбреците и кръвоносните съдове, както и калциеви отлагания в сърцето, белите дробове и ставните тъкани.

 

Признаците за твърде много витамин D в тялото могат да включват гадене, повръщане, главоболие, умора, болки в костите и мускулите, загуба на апетит и внезапна загуба на тегло.

 

Що се отнася до витамин А, неговият излишък може да причини разрушаване на костите и намаляване на тяхната плътност, което увеличава риска от фрактури и болки в ставите.

 

Също така си струва да се обърне внимание на витамините С и В, въпреки че те не се натрупват в тялото, излишъкът им също може да причини нежелани последици. Предозирането на витамин С може да доведе до диария, гадене, повръщане, болки в корема, главоболие и алергични реакции. Освен това, може да предизвика развитие на уролитиаза.

 

Твърде много витамин B6 може да причини изтръпване, конвулсии и нарушения на съня, докато твърде много витамин B3 може да доведе до зачервяване на кожата, сърбеж, изтръпване на крайниците и в редки случаи гадене, повръщане, главоболие и тахикардия.

 

Всички горепосочени проблеми могат да възникнат при самолечение и прием на витамини без консултация със специалист.

Ето защо, преди да започнете да ги приемате, особено в големи дози или под формата на хранителни добавки, трябва да се консултирате с вашия лекар.

1369

Similar Posts