Във форма Здраве

Опасни неща, които се случват, когато не спим достатъчно

Когато не спим достатъчно

Сънят е най-важната от функциите на нашето тяло, чието значение за човешката биология е трудно да се надценява. Прекарваме една трета от живота си в сън. Ако живеем 90 години, то спим около 30 (тридесет!) години от тях.

Такава цифра може да ужаси днешния човек: колко време е пропиляно, колко години „бездействие“ и отсъствие в реалния, активен живот.

„Сънят е единственото време, когато сме свободни. По време на сън ние позволяваме на нашите мисли да правят каквото искат.“ – Бернар Вербер

 

И не е само това

В продължение на много години учените се опитват да измислят магическо хапче, което да замести съня или да компенсира хроничната липса на сън, но признават поражението си: балансирането на всички вътрешни системи, което се случва по време на добър сън, е невъзможно по никакъв друг начин, нито медицински или технически, без загуба на здравето.

 

Това състояние се сравнява с „рестартиране“ на тялото, с пътуването на нашето „аз“ в подсъзнанието, „излизане в астралния план“ или „разходки през други светове“ – по един или друг начин е естествено за човек да търси обяснение за това мистериозно занимание.

Сънят е една от най-важните нужди на нашето тяло, изискваща повишено внимание.

Хората винаги са се опитвали да разберат природата на съня. Основната цел на тези търсения е да се даде някакво универсално обяснение на самия феномен на „небудността“, свързано с нашето ежедневие, да се използва сънят като емпирично или мистично преживяване.

 

В зависимост от особеностите на културата и времето, разбирането за съня се пречупва през призмата на митологията, религията, философията, социологията, психиатрията и медицината.

И всички тези насоки се свеждат до едно нещо: нуждата на човек от сън не трябва да се възприема като нещастен дефект в телесния механизъм и състоянието на съня не трябва да се подценява.

 

Към днешна дата цял клон на медицината и неврологията се занимава с изучаването на природата и механизмите на съня. Изследват се разновидности, нарушения, биохимични процеси, мозъчна дейност, фази на съня, влиянието на съня върху човешкото здраве и поведение.

 

Основният диагностичен метод е полисомнографията – изследване на съня на пациента с помощта на специализирани компютърни системи и устройства за наблюдение, което позволява получаването на най-пълната информация за функционирането на различни системи на тялото по време на сън.

 

Великият руски учен, физиолог и създател на науката за висшата нервна дейност И.П. Павлов смята състоянието на сън не просто за почивка, а за активно състояние на тялото, което се характеризира със специална форма на мозъчна дейност.

Докато активността на метаболитните процеси и мускулният тонус намаляват от страна на човешкото тяло, дейността на нервните структури се инхибира и процесите на анаболизъм са по-активни, анализът и обработката на информацията, натрупана от нас през миналото време, се извършва от страна на мозъка. Всички тези процеси допринасят за възстановяването на физическата и психическата сила.

 

В случай, че има достатъчно сън и всичко върви добре, мозъкът се освобождава от излишната информация, поради което нашето невропсихическо състояние се нормализира. Също толкова важен резултат от добрия сън е оптимизирането (отстраняването на грешки) на работата на всички биологични процеси в тялото.

 

Редовният сън е толкова важен за нашето тяло, че дори храната не може да се сравни с него: можете да издържите по-дълго без храна, отколкото без пълноценен сън.

 

Обикновено сънят на човек се състои от няколко фази (и етапи), които естествено и циклично се сменят една друга:

Фазата на бавен (или дълбок) сън

Фазата на бърз (или парадоксален) сън

 

Съществуват редица критерии, по които тези фази се определят и класифицират.

„Бързият“ сън и „бавният“ сън са получили името си въз основа на критерия Rapid Eye Movements – бързи движения на очите. Във фазата на REM съня се наблюдават движения на очните ябълки, във фазата на бавния сън – не. Съответно друго име за тези фази е REM и Non-REM.

 

Влизаме в Non-REM, или не-REM сън, веднага щом заспим

Продължава около час и половина. В тази фаза на съня дишането ни се успокоява и изравнява, налягането намалява, очните ябълки първо правят бавни движения, а след това стават неподвижни.

Мозъкът във фазата на бавен сън показва ниска активност, тялото е отпуснато. В тази фаза почивате и възстановявате физическата сила. Тази фаза е свързана с по-младите еволюционни мозъчни структури.

 

Не-REM фазата е последвана от REM фаза или REM сън. Продължителността му е от 10 до 20 минути. Във фазата на REM съня телесната температура и налягането се повишават, сърцето започва да бие по-бързо. В същото време тялото е отпуснато и обездвижено, с изключение на мускулите, отговорни за дишането и сърдечната дейност.

 

В REM фазата нашите очни ябълки под затворени клепачи правят бързи движения, сякаш наблюдаваме нещо живо. Мозъкът е активен по време на тази фаза. Виждаме сънища. По-дълбоките и по-сложни структури на нашия мозък са отговорни за REM съня. Тази фаза преобладава в нашето детство, в периода на активно образуване на мозъчни неврони (на снимката мозъкът на бебе и мозъкът на възрастен човек).

 

Интересното е, че е възможно да се направи разлика между състоянията на сън и будност при човек още преди раждането му, като се започне от 28-29 седмица от гестационната възраст.

При новородени и кърмачета механизмите на съня преминават през определени етапи на развитие. Въпреки редица характеристики, на възраст от 1 година структурата на съня се формира доста отчетливо и започва да прилича на съня на възрастен. С напредването на възрастта делът на не-REM съня се увеличава.

 

Фазите Non-REM и REM се заменят взаимно, имайки време да повторят цикъла няколко пъти за 7-8 часа сън.

Първо изпадаме в не-REM сън и преминаваме през неговите етапи, след 90 минути започва фазата на REM съня. В първия цикъл той е кратък, не повече от 5 минути.

С редуването на циклите делът на не-REM съня намалява, а продължителността на REM съня се увеличава до 1 час. Нормалният сън обикновено преминава през пет такива цикъла.

 

Когато всичко е минало добре, се събуждаме освежени. Но много по-често се налага да ставаме на будилник, който не разбира в коя фаза се намираме.

 

Опитвайки се да проучат подробно функционалните разлики между фазите на съня, учените експериментираха дълго време с промяна в тяхната продължителност или брой. Експериментите са проведени първо, както обикновено, върху мишки, а след това – с разширяването на технологичните възможности – върху хора.

 

Учените позволиха на експерименталните субекти да спят само няколко часа на ден, оставиха ги да спят поне цял ден или, напротив, лишиха ги от сън, наблюдавайки какво се случва със спящия или буден човек в реално време – какво е дейността, която демонстрират различни части на мозъка им и какви явления имат кумулативен ефект.

 

Първоначално се смяташе, че REM фазата на съня е по-важна и премахването на човек от състоянието на сън в тази фаза има по-силен ефект върху здравето му, отколкото отказът от не-REM фази на съня.

Тогава учените стигнаха до извода, че именно нормалната структура на съня, адекватното съотношение на неговите бавни и бързи фази е от решаващо значение.

 

Проведени са експерименти с продължителността на фазите, като са използвани сънотворни. В резултат на това е установено, че когато човек спи по-дълго от обикновено, това не носи усещане за желана почивка.

Ако лежите в леглото не 8 часа, а всичките 12, както обичаме да правим през уикендите, е малко вероятно енергията да се увеличи и дори обратното.

Ако непрекъснато ни липсва сън или редовно спим в неподходяща среда, тогава с течение на времето ние също не приличаме на себе си: работата намалява, появяват се невротични явления, загуба на сила и тези депресивни състояния, които сега обикновено се наричат ​​„депресия“.

 

Не спите достатъчно, ако:

 

Сутрин имате нужда от будилник (и го отлагате по няколко пъти)

Физически ви е трудно да станете от леглото

Следобед се чувствате мудни

 

Ако е възможно, спите през деня, за да „издържите“ до вечерта

Изпитвате сънливост в топли помещения (на лекция, на среща, в театър, в транспорт)

Борите се със сънливост след хранене

 

У дома заспивате пред телевизора

Нямате сили за домакинска работа

Когато заемате хоризонтално положение, пет минути са достатъчни, за да „изключите“

 

Спите до обяд през почивните дни

 

Тези признаци показват не само, че не спите достатъчно часове, но и че поради редица причини сънят ви е нарушен.

Например, кафето, изпито следобед, може да повлияе на качеството и продължителността на фазата на дълбок сън, а навикът да гледате екрана на телефона преди лягане може да наруши производството на хормона на съня мелатонин.

Но това не е всичко, което ви се случва, когато сте лишени от сън.

Всъщност липсата на сън причинява неизправности на почти всички системи на тялото. Морфей не прощава на онези, които остават малко в неговото царство.

 

Апетит

Когато не спим достатъчно – нямаме достатъчно енергия. Поради това тялото увеличава производството на грелин, хормона на глада, който ни дава сигнал, че е време да се възстановим с енергия от храна (да, все повече и повече калории). В резултат на това преяждаме.

 

Но това се случва не защото храната се използва за гориво, а защото мозъкът, който е уморен и „недотоварен” през нощта, не може да усвои глюкозата от кръвта в необходимото количество на клетъчно ниво.

 

И тъй като глюкозата е основната храна за мозъчните клетки, тя постоянно ще дава сигнали за глад във време, когато просто трябва да спи (поне малко).

Този механизъм на глад трябва да се има предвид от тези, които са си поставили задачата да контролират теглото и да намалят калоричното съдържание на храната.

Липсата на сън буквално подлудява хормоналната ни система. И не само нейният механизъм е виновен за преяждането.

 

Имунитет

По същество имунитетът е нашата естествена способност да се възстановяваме. А правилното функциониране на имунната система също е пряко свързано със съня. Проучванията показват, че хората с хроничен недоспиване са 3 пъти по-склонни да се разболеят от тези, които спазват ежедневието и спят поне 7 часа на ден.

 

Това е така, защото по време на сън имунната система синтезира цитокини.

Тези хормоноподобни вещества се произвеждат не само от клетките на имунната система, но и от други видове клетки. Основната функция на цитокините е контролът, развитието и саморегулацията (хомеостазата) на имунната система. Колкото повече инфекции наоколо, толкова повече цитокини са ни необходими.

 

Ако човек спи малко, тогава всъщност няма време за производство на цитокини. По този начин липсата на сън сериозно „подкопава“ нашата имунна система, което води до факта, че започваме да се разболяваме по-често.

 

За да може тялото да използва всичките си оръжия срещу инфекции и вируси, се нуждае от достатъчен брой фази на REM и non-REM сън.

Липсата на сън ни лишава от способността да се защитим от външни източници на инфекция.

Ето защо, когато настинем или „прихванем“ грипа, постоянно искаме да спим. И трябва да се направи. Нищо чудно, че казват, че сънят лекува.

 

Сексуалност

Когато не спим достатъчно, тялото си мисли, че не преживяваме най-добрите моменти сега, така че това не е времето за любов. Проучванията показват, че както жените, така и мъжете, които не спят достатъчно, буквално губят либидото си. И тъй като ниското либидо е равно на липса на сексуално желание, това може да доведе до сериозно влошаване на отношенията в двойката.

 

Освен това, недоспиващият човек става по-малко привлекателен за противоположния пол: той излъчва недостатъчно енергия, не винаги се държи адекватно и е непохватен.

При мъжете липсата на сън значително намалява нивата на тестостерон, а при жените се отразява зле на чувството им за собствена женственост.

Така че, ако искате срещата ви да мине добре, наспете се добре предната вечер.

 

Външен вид

Забелязали ли сте синини и торбички под очите след безсънна нощ? Всичко е заради кортизола, хормона на стреса.

Когато не спите, тялото ви произвежда повече от него. Когато кортизолът „се разхожда“ в тялото ни, той ускорява процеса на стареене, влияе негативно върху синтеза на колаген, който е отговорен за гладкостта на кожата и еластичността на тъканите.

 

Колкото повече колагенови влакна се разрушават, толкова по-бързо се появяват бръчки, кожата на лицето и тялото придобива „уморен“ вид, което ни кара да изглеждаме по-стари и неразположени. Липсата на сън буквално се отпечатва върху лицето.

 

Кости

Лишаването от сън също е свързано с промени в костната тъкан. Изследване, което учените започнаха през 2012 г., показа, че липсата на сън може да доведе до остеопороза и други заболявания, свързани с промени в минералния състав и промени в плътността на костите и съединителната тъкан. В допълнение към костния метаболизъм, поради хроничното лишаване от сън, работата на най-важния хемопоетичен орган, костния мозък, е нарушена: количеството мазнини в червения костен мозък намалява, а броят на клетките, които генерират тромбоцити, почти се удвоява.

 

Раздразнение

В моменти, когато сме вбесени и възмутени от всичко, искаме да се разкрещим на някого, не се замисляме за причината и механизма на такива състояния. В повечето случаи това не е ПМС, не тестостерон и не са темпераментни характеристики.

 

Липсата на сън води до неизправност във функционирането на амигдалата и медиалния префронтален кортекс.

Оттук и загубата на концентрация, прекалената импулсивност и влияние върху всички сфери на социалния ни живот.

 

Памет

За да съставя, организира и съхранява спомени, нашият мозък използва специална форма на честотни колебания. Тези вибрации се генерират само когато сме в дълбок сън.

Смята се, че именно в тази фаза на съня се извършва обработката на данните, получени от нашия мозък през деня, именно от това как мозъкът успява да „отсее“ и обработи този материал до голяма степен зависи нашето психологическо състояние.

Ако човек спи малко, тогава информацията, която е получил през деня, не достига до правилното място в мозъка и не е правилно систематизирана: всъщност вътрешната ни база данни не работи.

Хипокампусът е отговорен за прехода на информацията, получена от краткосрочната памет към дългосрочната памет в мозъка ни, чиито функции неизбежно се нарушават при системно недоспиване.  

Връзка с реалността

Тук не става въпрос за теорията за световния ред, а за това как нашите сетива могат да „странно“, изкривяват входящите информационни потоци и да ви карат да се съмнявате в здравия си разум.

Когато след ден-два безсъние започнете да виждате, чувате и чувствате нещо, което е логически необяснимо – това не е нищо друго освен халюцинации.

 

Осемдесет процента от хронично недоспиващите хора рано или късно започват да ги виждат.

Фалшивите спомени, между другото, също са една от честите последици от липсата на сън, причината за принудителния отказ на хипокампуса, както и на префронталната кора и париеталния дял на мозъка.

 

Всичко това в крайна сметка води до неприятни (включително необратими) последици за психиката.

Ако подозирате, че сте попаднали в друго измерение, първо поспете, а след това се огледайте отново.

 

Гадене

Гаденето не е характерно само за бременни жени или тези, които са препили вчера.

Ако не спите достатъчно през нощта, много вътрешни процеси и химични реакции в тялото ви изпадат в състояние на дисбаланс.

Лошо отпочиналите мозъчни клетки губят чувствителността си към инсулин, не могат да абсорбират глюкозата, чувствате се гладни и пълните стомаха си с висококалорични храни до степен на гадене.

 

Гаденето може да бъде причинено и от промяна в тонуса на чревните съдове. От постоянна липса на сън възниква и нарушение на вестибуларния апарат, следователно от всяко движение, което придружава процеса на преход от сън към будност, може да започне да се „раздвижва“.

 

Сърдечно-съдови заболявания

Много фактори увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания в живота ни, но лишаването от сън може да доведе до значително увеличаване на натоварването на сърцето, повишаване на кръвното налягане и увеличаване на сърдечната честота.

 

Проучване, проведено в Германия през 2016 г., сърцата на участниците, чиято средна възраст е 31 години, показва такива резултати за еднократно нарушение на режима, когато са спали едва по 3 часа на ден.

В дългосрочен план липсата на сън значително увеличава риска от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания.

 

В същото време е установено, че 8 часа сън през нощта намалява тези рискове с 25%. Ако не само спазвате ежедневието, но и не претоварвате сърдечно-съдовата система с лоши навици, а също така сте достатъчно физически активни, вероятността проблемите със сърцето и кръвоносните съдове да ви заобиколят се увеличава до 80%.

 

Рак

Проучванията показват, че липсата на сън може да увеличи риска от рак. И също така провокира растежа на съществуващите тумори. А причината отново е, че липсата на сън отслабва защитните функции на организма.

 

В проучванията, проведени през 2010 г., са участвали 1240 души, 338 от които са били диагностицирани с рак. По-късно учените установиха един любопитен факт: всички 338 души с тази диагноза рядко спели повече от 6 часа през нощта.

 

Друго проучване установява, че лишаването от сън (по-малко от 6 часа на нощ) повишава риска от рецидив на рак на гърдата.

При мъжете нарушаването на ритъма сън-събуждане също може да повлияе на развитието на рак на простатата.

 

Повече от 820 000 здрави мъже са участвали в проучването, което е проведено в продължение на 20 години.

Анализирани са продължителността на съня, нарушенията на дневния режим и характеристиките на професионалната дейност на субектите.

 

Обобщавайки, учените установяват, че тези, които редовно спят не повече от 5 часа на ден, вероятността от рак на простатата е 55 % по-висока! Ако субектите спят 6 часа, рискът от заболяване е около 30 процента. От това се заключава, че за профилактика на рака трябва да спите поне 7 часа.

 

Получаването на достатъчно сън също увеличава шансовете за избягване на рецидив при тези, които вече са победили рака веднъж.

 

Продължителност на живота

Учените анализират явленията, които се случват с тялото на възрастните, наблюдавайки ги почти 15 години, и установяват, че хората, които пренебрегват режима на деня и съня, умират в по-млада възраст.

 

Това се обяснява с факта, че липсата на сън причинява много здравословни проблеми, някои от които фатални. Разбира се, не всички сме безсмъртни, но е много по-разумно да си лягаме навреме и да не губим ресурсите на тялото за възстановяване на защитните функции, „подкопани“ от липсата на сън.

Съгласете се, проблемът с режима на деня е по-лесен и по-евтин за решаване от сериозен здравословен проблем.

 

 

Интелигентност

Сънят влияе върху качеството на нашия живот в буквалния смисъл: помага да мислим по-ефективно и по-бързо. За да се учим, да вземаме бързо правилните решения и да демонстрираме успехи в работата, тялото ни трябва да си почине.

 

Лишаването от сън струва скъпо: влияе неблагоприятно върху вниманието, възприемчивостта, способността ни да решаваме проблеми и задачи. Хронично недоспал човек бавно, но сигурно губи своите умствени и творчески способности и се превръща в… зомби.

 

Ако не спите добре, може да откриете, че кариерата ви постепенно затъва и сте загубили контрол над това, което се случва около вас.

Когато ви се спи, правите всичко бавно и некачествено. В същото време постоянната липса на сън унищожава мотивацията, забавя ни в придвижването напред към нашите цели.

В крайна сметка няма нищо по-важно от първичните нужди на тялото, а сънят е една от тях.

 

Внимателност

Липсата на сън може да повлияе на нашите механизми за самосъхранение. Много хора умират, защото си позволяват да заспят, докато шофират.

Според статистиката, липсата на сън е една от най-честите причини за катастрофи в света.

При извършване на дейности, изискващи внимание, е много важно правилното функциониране на всички сетива – памет, зрение, слух, координация, ориентация в пространството и контрол върху безброй източници на най-разнообразни информационни потоци.

 

Един неотпочинал мозък просто няма време да обработи толкова много входящи сигнали. Това води до всяка пета авария на работното място и на пътя.

Златното правило: ако смятате, че не сте доспали и сте уморени, по-добре използвайте градския транспорт.

 

Навици

Когато не спим достатъчно, спираме да устояваме на изкушенията. Невростимулантите като кофеин, никотин, захар, шоколад и дори по-тежки могат лесно да поемат контрола над нас.

Ако решим да променим положително начина си на живот и да си изградим правилните навици – да закусваме сутрин, да правим упражнения, да се записваме на курсове, да се вместваме в работното време, липсата на сън може да се превърне в сериозна пречка за формиране на важните навици.

Но пък се превръща в отличен катализатор за придобиване на всякакви зависимости, намаляване на критичното мислене и мотивацията.

 

 

Правила за добър сън

Както казахме по-горе, важна роля играе не само продължителността, но и ефективността на съня: правилното редуване и продължителност на неговите фази. Има редица неща, които влияят върху качеството на нашия сън.

 

Време

Има хора, на които 6 часа са достатъчни за пълно възстановяване (но не повече от 10% от тях), останалите се нуждаят от поне 7-8 часа непрекъснат сън, а за някои 9 часа могат да бъдат норма за ефективна почивка. В детството се нуждаем от повече време, в напреднала възраст нуждата от продължителен сън намалява, отстъпвайки място на внезапни пристъпи на краткотрайна сънливост.

 

Режим

Учените казват: това е първото лекарство за безсъние. Случва се обаче нашите биоритми „бухал“ или „чучулига“ просто да не съвпадат с начина, по който сме принудени да планираме деня си.

Като свикнете да си лягате по едно и също време, вие ще настроите тялото си на определен график: ще спите спокойно и ще се събудите отпочинали. Основното нещо е да се наблюдавате и да направите заключение кое време от деня, отделено за сън, е най-удобно и ползотворно за вас лично.

 

Условия

За пълноценен и възстановителен сън не е достатъчно просто да заемете хоризонтална позиция. Леглото трябва да е удобно не само като мекота, но и съобразено с нуждите на гръбнака ви.

Възглавницата трябва да бъде избрана според любимата ви поза за сън, а мястото, на което е поставено леглото, трябва да е добре проветриво и (по време на сън) затъмнено. Спалното бельо и дрехите трябва да са от естествени, приятни за кожата материали.

 

Физическа дейност

Практиката показва, че продължителността на дълбоката фаза на съня – точно тази, в която мозъкът ни почива и сортира информацията, получена от предишния ден, може да се коригира.

За да направите това, трябва да работите усилено с тялото. За да имате добър сън, можете да вземете топъл душ преди лягане или да спортувате три часа преди лягане: отидете на бягане или „регистрирайте се“ на симулатора, отидете до басейна. А добрият секс за добър сън е най-доброто лекарство.

 

Рефлекс

Чудесен начин да се накарате да заспите е да наблюдавате какво ви кара да спите. За някои това е четене на художествена или научна литература през нощта, за други е топла вана, за трети е чаша топло мляко, релаксираща мелодия, видео за аквариумни риби или ароматна лампа с лавандула.

С една дума, тялото може да бъде „програмирано“ за сън чрез спазването на определен ритуал. В детството, например, това са били приспивни песни и приказки.

 

Храна

Не бива да преяждате през нощта. Само ще „развълнувате“ метаболизма си, като добавите глюкоза в кръвта, което ще ви даде допълнителна енергия, която ви пречи да успокоите мислите си и да се отпуснете.

А правилото да се яде не по-късно от 2 часа преди лягане се дължи на факта, че стомахът ни става „по-мързелив“ преди лягане и посещението на хладилника преди лягане само ще запуши червата ви.

Ако изобщо не можете да спите, пийте топла вода.

Има и храни, които не натоварват стомаха толкова много: краставица, банан, елда, кефир, овесени ядки. Можете да изядете крекер с парче пиле.

 

Правила за събуждане

 

Опитайте се да изчислите съня си така, че да се събудите сами, без будилник.

Основното нещо след събуждане е да не лежите дълго време в леглото.

 

Можете да правите някои упражнения точно на леглото, за да подобрите кръвообращението: протегнете се добре, завъртете главата си, разтрийте се с ръце.

Не пропускайте сутрешния душ. Просто не го оставяйте да бъде твърде грубо.

 

Сварете си ароматно кафе сутрин.

Пригответе си вкусна закуска.

 

Тези прости правила могат да  целия ви ден лек и ползотворен.

 

Индикации за нужда от консултация със специалист

Има редица много сериозни нарушения, които изискват консултация, преглед и наблюдение от сомнолог.

 

Нощно хъркане, спиране на дишането по време на сън, повишена двигателна активност по време на сън, сутрешно главоболие, съчетано с прекомерна сънливост през деня.

 

Персистираща артериална хипертония със значително повишаване на кръвното налягане през нощта и сутринта.

 

Нарушения на сърдечния ритъм по време на сън.

 

Нарушения на съня в комбинация с различни соматични заболявания: последствия от мозъчни инсулти, сърдечни и белодробни заболявания, нервно-мускулни заболявания, затлъстяване, захарен диабет, хипотиреоидизъм, остеохондроза на цервикалния и гръдния отдел на гръбначния стълб и др.

 

Нарколепсията е нарушение на съня, характеризиращо се с постоянна сънливост и склонност към заспиване в неподходящо време. (прекомерна сънливост през деня, катаплексия (внезапна загуба на мускулен тонус), „сънна парализа“ (чувство на неподвижност по време на сън), хипнагогични халюцинации (халюцинации, които се появяват при заспиване и събуждане).

Парасомнии: поведенчески реакции и преживявания по време на сън (нарушения на събуждането).

 

Дефицит на вниманието и хиперактивност, учене и социални трудности при децата.

 

Забавяне на растежа (производството на хормон на растежа и сънят са пряко свързани).

 

Синдром на обструктивна сънна апнея – епизоди на спиране на дишането, причинени от различни заболявания на горните дихателни пътища (тонзилит, аденоиди, малформации, гастроезофагеална рефлуксна болест), водещи до спад на насищането на кръвта с кислород.

 

Синдром на централна сънна апнея – спиране на дишането, причинено от незрялост на централната нервна система или инфекциозен процес, засягащ мозъчния ствол.

 

Нарушения на съня при епилепсия.

 

Сънят е една от най-важните нужди на нашето тяло, изискваща повишено внимание.

Не бива да съжалявате, че сте прекарали една трета от живота си в сън – трябва да помислите какво ви осигурява здрав сън в дългосрочен план, в какво състояние на ума прекарвате останалите две трети.

А ползите за здравето от достатъчно сън са наистина безброй.

1107

Similar Posts