Във форма Здраве

Отлепване на ретината: Причини, симптоми и последствия

Отлепване на ретината

Отлепването на ретината без правилно и навременно лечение може да доведе до пълна загуба на зрение. Ето защо е важно да знаете симптомите, които сигнализират за развитието на заболяване, което може да се появи на всяка възраст и да не ги пренебрегвате.

 

Намалената зрителна острота, появата на искри, мухи или неизчезващо „перде“ не говорят за преумора, а за отлепване на ретината. Защо се ексфолира и как да не загубите напълно зрението, обясняват офталмолозите.

Причини за отлепване на ретината

Ретината е вътрешната светлочувствителна мембрана на окото, която съдържа фоторецептори. Фоторецепторите са едни от най-активните клетки в нашето тяло, преобразуващи светлината в електрически импулси. Чрез зрителния нерв получените импулси навлизат в мозъка, където вече се формират зрителни образи. В ретината има два вида фоторецептори: пръчици и колбички. Пръчките са отговорни за нощното виждане, конусите – за през деня. Просто казано, фоторецепторите на ретината обработват и визуализират цялата визуална информация, получена от околната среда.

 

За нормалната работа на фоторецепторите, подобно на други живи клетки на тялото, са необходими кислород и хранителни вещества. Всичко необходимо се получава от кръвообращението през хориоидеята, към която ретината приляга плътно. Когато се ексфолира, микроциркулацията на кръвта се забавя значително, шишарките и пръчките губят храната си, престават да изпълняват функциите си и постепенно умират.

 

Отлепването на ретината може да възникне на фона на:

Висока степен на миопия

Наранявания на очите по време на скокове или прекомерно физическо натоварване

Извършване на офталмологични операции

Наранявания на главата, причинени от силно падане и мозъчно сътресение

Нарушения на кръвообращението

Възпалителни очни заболявания

Диабетна ретинопатия – началният стадий на увреждане на ретината при хора с диабет

Резки скокове на кръвното налягане

Нарушения на имунната система и др.

В зависимост от причините има няколко вида отлепване на ретината, но във всички случаи протича безболезнено. А в някои случаи протича безсимптомно, като например при тракционно отлепване, провокирано от диабетна ретинопатия.

 

Симптоми на отлепване на ретината

Рязкото влошаване на зрението показва отлепване на ретината, а именно:

Помътняване, поява на плаващи петна пред очите

Появата на черни кръгове с различни размери, стабилни сенки

Ярки светкавици, светкавици, искри, трептене, мухи

Намаляване на зрителната острота, в бъдеще – появата на сив воал или „перде“, което не изчезва („перде“ – това е отлепена ретина)

Загуба на периферно зрение или странично зрение, по време на което границите на зрителното поле се стесняват

Понякога характерните симптоми на отлепване на ретината могат да изчезнат или да загубят интензивност в хоризонтално положение. Например, в случай на регматогенно отлепване, което е най-често срещаният тип отлепване, субретиналната течност от стъкловидното тяло изтича под ретината поради разкъсване. Когато спим, ретината временно се връща на мястото си и течността се абсорбира по-бързо. Но, като правило, през деня сивото було се връща. Регматогенното отлепване често се появява при случаи на миопия.

 

Лечение и профилактика на отлепване на ретината

Отлепената ретина може да се възстанови само хирургично. Витаминни капки, компреси от бъз, иглолистно-овесени отвари, гимнастика за очи, хранителни добавки няма да помогнат. Експериментирайки със собственото си здраве, губите само ценно време, тъй като отлепването на ретината може да доведе до пълна загуба на зрение (слепота).

 

При отлепване на ретината най-доброто нещо, което можете да направите, е да посетите офталмолог в деня, когато се появят първите симптоми.

 

Също така, е добре всеки да си прави преглед на очите поне веднъж годишно. Тогава някои видове отлепване на ретината (например тракция), които се развиват без никакви симптоми или причиняват леко замъгляване на зрението, могат да бъдат открити своевременно.

 

Ако имате офталмологични заболявания или състояния (миопия), ендокринни заболявания (захарен диабет), нарушения на имунната система, внимателно следете и най-малките промени в качеството на зрението. Не пропускайте планираните посещения при офталмолог и се опитайте да се храните балансирано – това никога не е излишно.

129

Similar Posts