Майчинство

Периоди на развитие на детето след раждането

Периоди на развитие на детето

Новороденото обикновено се счита за бебе до навършване на 28 дни от живота му от датата на раждане. Правете разлика между ранния период на новороденото – 1-7 дни след раждането и късния период 7-28 дни от датата на раждане. А педиатрите разделят детската възраст на детето на тримесечия: 3 месеца, 6 месеца, 9 и 12 месеца от живота на детето.

Ранен период на развитие на новородено дете

Всички деца се раждат с непълно развитие на всички вътрешни органи и тъкани, които се подобряват след раждането. Педиатрите през този период често посещават детето у дома. При първите посещения те оценяват състоянието на детето въз основа на такива показатели като режима и количеството на храненето, развитието на двигателните функции, функционирането на червата, спокойствието на съня, наличието на инфекция, чистотата на кожата, реакцията на майка и баща или други членове на семейството.

За да се определи дали детето яде достатъчно, педиатрите се ръководят от теглото на детето. През първите 3-4 дни от датата на раждане детето трябва да отслабне. Причините за намаляването на теглото на новороденото са „следродилен стрес“, недостатъчно мляко от майката и отделянето на оригиналните изпражнения и урина. Обикновено загубата на тегло на дете е 5-6% от първоначалното. От петия ден от живота бебето то трябва да започне да наддава отново и до десетия ден от живота теглото му трябва да бъде приблизително равно на теглото му при раждане.

Изпражненията на бебето стават по-воднисти с малко слуз, имат равномерен цвят без отделяне на секрет със зеленикав оттенък. Броят им също се увеличава до 5-8 пъти на ден, а бебето уринира до 10-15 пъти на ден. Обикновено между 3-8 дни от живота се наблюдава хормонална криза при новородените – млечните жлези набъбват, а освен това понякога от влагалището при момичетата може да се отдели мътна бяла течност.

Хормоналната криза е резултат от влиянието на майчините хормони, не изисква лечение и преминава сама. Много преживявания и притеснения у родителите в ранния период на новороденото са причинени от физиологичната жълтеница. Кожата на дете, родено с физиологична жълтеница, има жълтеникав оттенък. Това се счита за нормално състояние на тялото, причинено от разпадането на червените кръвни клетки, еритроцитите и увеличаването на билирубина, жълтите пигменти. Физиологичната жълтеница при много деца не изисква специално лечение и отзвучава в рамките на 1-2 седмици след раждането. Понякога жълтеницата може да бъде причина за сериозно заболяване – хемолитична болест, резултат от несъвместимост на кръвта на майката и плода.

Бебето спи в ранния неонатален период обикновено много, 16-18 часа на ден. Не е необходимо да будите бебето и да се храните по график, по-добре е да се адаптирате към биоритмите на бебето. Много малки деца обичат да спят повече през деня и да стоят будни и да ядат през нощта. Мама трябва да планира хранене, повиване и кърмене на бебето при поискване, дори през нощта. Количеството кърма от майката, изсмукана по време на едно хранене, започва леко да се увеличава.

Важен фактор за нормалното развитие на бебето е позицията му в креватчето. Най-добрата позиция за сън за новородено бебе е на една страна, така че е необходимо периодично да сменяте позицията на лявата страна с дясната страна, което ще помогне да се избегне деформация на главата. Също така, трябва да запомните, че за правилното формиране на гръбнака на бебето не трябва да го поставяте на възглавница.

Късен период на развитие на новородено дете

От втората седмица бебето бавно започва да свиква с новия живот, вече е по-будно и заспива само десет минути след хранене. То започва да върти глава не рефлекторно, а към гласа или звука, който е чул. Бебето може дълго време да гледа големи ярки дрънкалки, висящи над леглото му. Формата на главата му придобива обичайните кръгли очертания.

Бебето започва да се къпе към края на втората седмица, когато пъпната връв пада. Въпреки че пъпната рана обикновено заздравява по това време, тя трябва да се лекува редовно.

През този период бебето започва да изпитва дискомфорт, ако е мокро, ако му е студено или го боли, то плаче. И ако го вземете на ръце в това време, тогава то се успокоява. Броят на издаваните звуци се увеличава, привличайки вниманието, бебето може да подуши. Бебето суче активно мляко, хваща пръстите на майка си, разперва пръстите на краката си, движи крачетата си, извива гръбнака си, ако прокарате пръсти по него.

То вече може да прави някои движения съзнателно, а не рефлекторно. Лицето на бебето вече не е напрегнато, насън се появява несъзнателна усмивка.

Новородено дете в края на този период е в състояние да завърти и повдигне главата си, като лежи по корем и, легнало по гръб, завърта главата си в посоката, откъдето идва познат глас или звук. То вече вижда околните със смислен поглед.

Много е важно за хармоничното развитие на новороденото бебе да се разхожда на чист въздух. Родителите трябва да организират дневния сън на детето на улицата, още по-добре – в парк или в гора. Ако по някаква причина това не е възможно, стаята, в която спи детето, трябва да бъде добре проветрена, както и да се елиминират източниците на дразнене – телевизор, компютър, радио и др.

Бебето вече показва радост и недоволство: плаче, мрънка или подсмърча, когато нещо не му харесва, и се усмихва щастливо, когато му е удобно и спокойно, издава различни звуци, когато общува с майка си.

Темпът на развитие при всички новородени е различен и не бива да се разстройвате, ако забележите някакво леко забавяне. Ако родителите внимателно се грижат за детето си, бебето бързо ще навакса. Много е полезно през този период на бебето да се прави масаж и гимнастически упражнения за укрепване на мускулите.

25

Similar Posts