Във форма Тренировки

Плуване или джогинг – кое да изберем?

Плуване или джогинг - кое да изберем

Хората в развитите общества са с все по-високи изисквания към външния вид и здравето си, а все по-обездвижени, стресирани и атакувани от отрови. При това имунната, храносмилателната, нервната и сърдечно-съдовата им система зависят до голяма степен от движението и умението да релаксират.

Как може да стане това в забързаното ежедневие, което непрекъснато ги изкушава с нови придобивки, спестяващи им и минималните двигателни усилия? Спортът в свободното време е едно от най-добрите решения на проблема. Според статистиката плуването и джогингът са двата любими спорта на европейците.

Защо точно плуването и джогингът са най-популярни? Нима не е по-добре човек да си избере за хоби някой по-интересен спорт с игрови елемент и не толкова монотонен ритъм като тенис, волейбол или футбол? Да, със сигурност е така, но тенисът изисква години тренировки, за да започне човек да се наслаждава на играта, а и доста средства…

Отборните игри предполагат членство в клуб и съвсем друг тип организация, за да се стикова времето за тренировки. Елитарните голф, езда и ски освен високите разходи са сезонно лимитирани и най-често предполагат дълги пътувания до съответната спортна база.

Докато плуването и джогингът са спортове, които не изискват специална предварителна подготовка, не са свързани с големи разходи, сложна организация и могат да бъдат практикувани навсякъде, веднага, индивидуално и икономично.

Предимствата на плуването

 • Горене на калории: До 350 ккал за 30 минути (при тегло 70 кг).
 • Натоварване на ставите: Много малко. Поради тази причина плуването е особено подходящо за хора с наднормено тегло или артроза. Това зависи, разбира се, и от техниката. При плуване в стил бруст, например, силният удар с краката навън може да доведе до неравномерно натоварване на колянната става.
 • Натоварване на костите: За съжаление, също малко, а костите се нуждаят от натоварване за правилно изграждане на костно вещество и профилактика на остеопорозата.
 • Мускулатура: Плуването тренира цялата телесна мускулатура и оформя по красив и хармоничен начин външния им контур. Благодарение на плътността на водата гръбначният стълб не е толкова натоварен като при тичането.
 • Сърдечно-съдовата система и обмяната на веществата: Плуването е перфектен спорт за издръжливост за една обща тренировка на тялото. Водният натиск регулира лимфната система и се грижи за извеждането на отпадните продукти от обмяната и отровите от организма. Особено предимство за нетренираните е, че във водата човек не остава толкова лесно без дъх. Силният хидростатичен натиск (действа като масаж) стимулира обмяната на кислорода и кръвоснабдяването на отделните органи в организма.
 • Въздух: Астматиците намират влажния въздух в повечето случаи за приятен. Но: хлорът, който в повечето басейни неутрализира болестотворните причинители, дразни очите, кожата и дихателните пътища. Изследванията относно влиянието на тренировките върху астмата и алергиите при засегнати пациенти, често пъти посещаващи басейни, показват променливи резултати.

Предимствата на джогинга

 • Горене на калории: До 400 ккал за 30 минути (при тегло 70 кг).
 • Натоварване на ставите: При здрави стави тренировките не създават никакъв проблем. Но: поради относително високото ударно натоварване при голямо наднормено тегло или артроза практикуването на този спорт не се препоръчва.
 • Натоварване на костите: Интензивно. Костите се нуждаят от регулярно натоварване, за да се поддържа плътността им. Тичането е много подходящ за целта спорт, осигуряващ добри условия за изграждане на костна маса и провеждане на остеопорозна профилактика.
 • Мускулатура: Тичането тренира частично телесната мускулатура. Натоварват се преди всичко краката и мускулите в долната част на гърба.
 • Въздух: Високата честота на дишане и ускореният сърдечен пулс интензивно помпат кислород и насищат с него цялото тяло, включително мозъка. Когато се практикува в градски условия обаче, съществува риск от дълбоко вдишване на отрови в широко отворените дробове – тичането по натоварени улици ще насити организма ви с повече изгорели газове отколкото кислород. Затова избирайте подходящи места за тренировки – крайградски или ненатоварени зони, паркове, по-високи или открити участъци, където смогът не е толкова концентриран.
37

Similar Posts