Здраве

По какво се различава ябълковият оцет от обикновения трапезен оцет

Ябълков оцет

Оцетът е основен продукт във всяка кухня. Но по-неопитните домакини могат да се объркат между трапезен, ябълков, оризов и други видове оцет. В тази статия ще обясним как ябълковият оцет се различава от обикновения трапезен оцет, какви видове оцет има и как да ги използвате.

Какви са видовете оцет?

Преди да разгледаме въпроса как ябълковият оцет се различава от обикновения трапезен оцет, нека видим какви са видовете оцет и как се получават:

Оцетна есенция – 70% концентрация, състои се от вода и оцетна киселина. Получава се чрез дестилация на ферментирали вина, горски плодове, сокове и др.;

Трапезен оцет 9% е продукт, получен от оцетна есенция и вода. Можете да закупите както в магазина, така и да го приготвите сами със 70% разтвор на оцетна есенция;

Трапезен оцет 5% – подобен на предишния продукт, с по-ниска концентрация. Най-често се използва в салати;

Ябълков оцет – богат вкус, хранителна стойност и уникални химични свойства. Ябълковият оцет има широк спектър от приложения, както в кулинарията, така и в козметиката;

Оризовия оцет е новост и се използва основно за приготвяне на суши, ролца и други японски ястия;

Виненият оцет – бял и червен, се използва за приготвяне на вкусни сосове, маринати и др.;

Балсамовият оцет е италианска класика. За тези, които искат да приготвят италианска кухня у дома, определено трябва да се запасите с такъм оцет, направен по уникална рецепта, изобретена в провинция Модена;

Шери оцетът е отличителен белег на средиземноморската кухня. Оцетът се получава от винената мъст от специален сорт – шери.

Свойства на трапезния оцет

За да разберете как ябълковият оцет се различава от обикновения трапезен оцет, трябва да анализирате свойствата на трапезния оцет:

Химичният състав на оцета включва: витаминни серии: A, B1, B2, B5, B6, B12, C, E, K и PP, натрий, фосфор, флуор, бета-каротин и в малки количества е полезен за човешкото тяло;

Трапезният оцет е антисептик! По време на настинки и сезонни AVR се препоръчва избърсване на повърхностите в помещенията с разтвор на оцет, както и измиване на подовете с оцет;

Трапезният оцет се използва широко за готвене на ястия и гарнитури, месо и риба;

При готвене на аспержи, цвекло, спанак и карфиол се добавя трапезен оцет, за да се изведе вкусът на зеленчуците;

Трапезният оцет се използва в домашните лични грижи;

Трапезният оцет помага при дерматологични заболявания, включително пърхот;

Оцетът се използва като антипиретик под формата на избърсване и овлажняване на кожата с разтвор на оцет и вода.

Свойства на ябълковия оцет

За да разберете разликата между ябълков оцет и обикновен трапезен оцет, трябва да анализирате свойствата на ябълковия оцет:

Химическият състав на оцета включва: просто огромно количество калий, богат на витамини от група В, има и витамини А, С, Е, както и натрий, фосфор, калций, магнезий;

Широко използван в кулинарията за готвене на месо, риба, салати, сосове, както и за приготвяне на десерти;

Редовното използване на ябълков оцет в храната спомага за укрепване на нервната система, блокират се нервните разстройства, безсънието и намалява проявите на депресия;

Органичен антисептик, създаден с ябълкови отпадъци;

Ябълковият оцет е идеален помощник за пневмококи, стафилококи, стрептококи;

Благодарение на пектина, съдържащ се в ябълковия оцет – редовната употреба ще подобри храносмилането;

В тази течност се съдържат също жизненоважни ензими и киселини (млечна, лимонена и оцетна);

Строго е неприемливо да се използва неразреден;

Не можете да използвате ябълков оцет за всякакви заболявания на стомашно-чревния тракт и особено за язви;

Намира широко приложение в грижата за тялото и косата, козметиката и медицината.

По какво се различава ябълковият оцет от обикновения трапезен оцет?

За производството на трапезни и ябълкови оцети се използват различни суровини.

Трапезният и ябълковият оцет имат различен химичен състав, както и наситеност, вкус и широк спектър от приложения. Хранителната стойност на ябълковия оцет е по-висока;

И двата вида оцет са противопоказани при заболявания на стомашно-чревния тракт и не трябва да се използват в чист вид;

Въпреки факта, че трапезният и ябълковият оцет са годни за консумация, те имат различни приложения, а също така дават напълно противоположни резултати, както в кухнята, така и в козметиката;

Трапезният оцет се използва най-често за класически рецепти, познати от времето на нашите баби, както и за консервиране и мариноване на продукти;

Ябълковият оцет се използва по-често в салати, сосове, дресинги, маринати и др.;

При различни видове лечение, както и при диети, се предписват малки дози трапезен оцет, но новите диети за детоксикация са отрицателни за трапезния оцет и предлагат ябълков оцет;

Трапезен оцет помага на косата за пърхот и гъбички;

Изплакването на косата с ябълков оцет ще ви даде блясък и активен растеж;

При ниска киселинност трапезният оцет може да изостри проблема, докато ябълковият оцет, напротив, подобрява храносмилането.

Как се използва ябълковият оцет в кухнята?

Имайки предвид разликата между ябълков оцет и обикновен трапезен оцет, нека да разгледаме как се използва ябълковият оцет в кухнята:

Добавя се към салати като дресинг;

Добавя се към зеленчукови маринати, благодарение на което зеленчуците ще блестят с нови нотки;

Добавя се при приготвянето на месо и птици, заедно със захарта позволява да се отворят вкусовите нотки на месото;

В сосове за морски дарове и риба;

В напитки, особено за подобряване на вкуса на ябълката;

В сладкиши и десерти.

Как се използва ябълковият оцет в личната хигиена?

Имайки предвид разликата между ябълков оцет и обикновен трапезен оцет, нека да разгледаме как се използва ябълковият оцет в личната хигиена:

Пърхотът е натрапчив проблем, за който ябълковият оцет е чудесен. Решението е много просто – след всяко измиване изплакнете косата си с разтвор от ябълков оцет и вода (1 супена лъжица на литър вода);

За улесняване на разресването на косата се приготвя тоник за изплакване, който се използва за изплакване на косата след измиване. Рецепта за тоник: сок от 1 лимон, 10 мл ябълков оцет, 1 литър вода. Разбъркайте и съхранявайте в хладилник между употребите, но не повече от 1 седмица;

Помощ при акне – тоник с ябълков оцет

Приготвянето е елементарно: вземете половин литър минерална вода без газирана, добавете към нея 5 мл ябълков оцет. Навлажнете тапон и избършете лицето след измиване 2 пъти на ден;

Папиломите се елиминират благодарение на старо средство: навлажнете памучен тампон с ябълков оцет и нанесете върху папилома. Закрепете с лепяща лента. След няколко часа тампона ще изсъхне, навлажнете и отново поставете. Премахнете през нощта, за да позволите на кожата да диша. След седмица папиломът ще падне;

Рецепта за старчески петна: 2 лъжици ябълков оцет, 1 лъжица портокалов сок. Изсипете върху памучен тампон и избършете старческите петна, оставете да изсъхнат и повторете 2-3 пъти. След това оставете продукта върху кожата за няколко часа или за една нощ;

Натурален дезодорант:

След душ избършете подмишниците си с тампон, напоен с ябълков оцет. Оставете да изсъхне и след това облечете дрехите;

Успокояваща вана за крака:

Изсипете пяна, 2-4 супени лъжици ябълков оцет в гореща вода, разпенете и накиснете уморените крака за 15-20 минути.

164

Similar Posts