Оцетът е основен продукт във всяка кухня. Но по-неопитните домакини могат да се объркат между трапезен, ябълков, оризов и други видове оцет. В тази статия ще обясним как ябълковият оцет се различава от обикновения трапезен оцет, какви видове оцет има и как да ги използвате.
Какви са видовете оцет?
Преди да разгледаме въпроса как ябълковият оцет се различава от обикновения трапезен оцет, нека видим какви са видовете оцет и как се получават:
Оцетна есенция – 70% концентрация, състои се от вода и оцетна киселина. Получава се чрез дестилация на ферментирали вина, горски плодове, сокове и др.;
Трапезен оцет 9% е продукт, получен от оцетна есенция и вода. Можете да закупите както в магазина, така и да го приготвите сами със 70% разтвор на оцетна есенция;
Трапезен оцет 5% – подобен на предишния продукт, с по-ниска концентрация. Най-често се използва в салати;
Ябълков оцет – богат вкус, хранителна стойност и уникални химични свойства. Ябълковият оцет има широк спектър от приложения, както в кулинарията, така и в козметиката;
Оризовия оцет е новост и се използва основно за приготвяне на суши, ролца и други японски ястия;
Виненият оцет – бял и червен, се използва за приготвяне на вкусни сосове, маринати и др.;
Балсамовият оцет е италианска класика. За тези, които искат да приготвят италианска кухня у дома, определено трябва да се запасите с такъм оцет, направен по уникална рецепта, изобретена в провинция Модена;
Шери оцетът е отличителен белег на средиземноморската кухня. Оцетът се получава от винената мъст от специален сорт – шери.
Свойства на трапезния оцет
За да разберете как ябълковият оцет се различава от обикновения трапезен оцет, трябва да анализирате свойствата на трапезния оцет:
Химичният състав на оцета включва: витаминни серии: A, B1, B2, B5, B6, B12, C, E, K и PP, натрий, фосфор, флуор, бета-каротин и в малки количества е полезен за човешкото тяло;
Трапезният оцет е антисептик! По време на настинки и сезонни AVR се препоръчва избърсване на повърхностите в помещенията с разтвор на оцет, както и измиване на подовете с оцет;
Трапезният оцет се използва широко за готвене на ястия и гарнитури, месо и риба;
При готвене на аспержи, цвекло, спанак и карфиол се добавя трапезен оцет, за да се изведе вкусът на зеленчуците;
Трапезният оцет се използва в домашните лични грижи;
Трапезният оцет помага при дерматологични заболявания, включително пърхот;
Оцетът се използва като антипиретик под формата на избърсване и овлажняване на кожата с разтвор на оцет и вода.
Свойства на ябълковия оцет
За да разберете разликата между ябълков оцет и обикновен трапезен оцет, трябва да анализирате свойствата на ябълковия оцет:
Химическият състав на оцета включва: просто огромно количество калий, богат на витамини от група В, има и витамини А, С, Е, както и натрий, фосфор, калций, магнезий;
Широко използван в кулинарията за готвене на месо, риба, салати, сосове, както и за приготвяне на десерти;
Редовното използване на ябълков оцет в храната спомага за укрепване на нервната система, блокират се нервните разстройства, безсънието и намалява проявите на депресия;
Органичен антисептик, създаден с ябълкови отпадъци;
Ябълковият оцет е идеален помощник за пневмококи, стафилококи, стрептококи;
Благодарение на пектина, съдържащ се в ябълковия оцет – редовната употреба ще подобри храносмилането;
В тази течност се съдържат също жизненоважни ензими и киселини (млечна, лимонена и оцетна);
Строго е неприемливо да се използва неразреден;
Не можете да използвате ябълков оцет за всякакви заболявания на стомашно-чревния тракт и особено за язви;
Намира широко приложение в грижата за тялото и косата, козметиката и медицината.
По какво се различава ябълковият оцет от обикновения трапезен оцет?
За производството на трапезни и ябълкови оцети се използват различни суровини.
Трапезният и ябълковият оцет имат различен химичен състав, както и наситеност, вкус и широк спектър от приложения. Хранителната стойност на ябълковия оцет е по-висока;
И двата вида оцет са противопоказани при заболявания на стомашно-чревния тракт и не трябва да се използват в чист вид;
Въпреки факта, че трапезният и ябълковият оцет са годни за консумация, те имат различни приложения, а също така дават напълно противоположни резултати, както в кухнята, така и в козметиката;
Трапезният оцет се използва най-често за класически рецепти, познати от времето на нашите баби, както и за консервиране и мариноване на продукти;
Ябълковият оцет се използва по-често в салати, сосове, дресинги, маринати и др.;
При различни видове лечение, както и при диети, се предписват малки дози трапезен оцет, но новите диети за детоксикация са отрицателни за трапезния оцет и предлагат ябълков оцет;
Трапезен оцет помага на косата за пърхот и гъбички;
Изплакването на косата с ябълков оцет ще ви даде блясък и активен растеж;
При ниска киселинност трапезният оцет може да изостри проблема, докато ябълковият оцет, напротив, подобрява храносмилането.
Как се използва ябълковият оцет в кухнята?
Имайки предвид разликата между ябълков оцет и обикновен трапезен оцет, нека да разгледаме как се използва ябълковият оцет в кухнята:
Добавя се към салати като дресинг;
Добавя се към зеленчукови маринати, благодарение на което зеленчуците ще блестят с нови нотки;
Добавя се при приготвянето на месо и птици, заедно със захарта позволява да се отворят вкусовите нотки на месото;
В сосове за морски дарове и риба;
В напитки, особено за подобряване на вкуса на ябълката;
В сладкиши и десерти.
Как се използва ябълковият оцет в личната хигиена?
Имайки предвид разликата между ябълков оцет и обикновен трапезен оцет, нека да разгледаме как се използва ябълковият оцет в личната хигиена:
Пърхотът е натрапчив проблем, за който ябълковият оцет е чудесен. Решението е много просто – след всяко измиване изплакнете косата си с разтвор от ябълков оцет и вода (1 супена лъжица на литър вода);
За улесняване на разресването на косата се приготвя тоник за изплакване, който се използва за изплакване на косата след измиване. Рецепта за тоник: сок от 1 лимон, 10 мл ябълков оцет, 1 литър вода. Разбъркайте и съхранявайте в хладилник между употребите, но не повече от 1 седмица;
Помощ при акне – тоник с ябълков оцет
Приготвянето е елементарно: вземете половин литър минерална вода без газирана, добавете към нея 5 мл ябълков оцет. Навлажнете тапон и избършете лицето след измиване 2 пъти на ден;
Папиломите се елиминират благодарение на старо средство: навлажнете памучен тампон с ябълков оцет и нанесете върху папилома. Закрепете с лепяща лента. След няколко часа тампона ще изсъхне, навлажнете и отново поставете. Премахнете през нощта, за да позволите на кожата да диша. След седмица папиломът ще падне;
Рецепта за старчески петна: 2 лъжици ябълков оцет, 1 лъжица портокалов сок. Изсипете върху памучен тампон и избършете старческите петна, оставете да изсъхнат и повторете 2-3 пъти. След това оставете продукта върху кожата за няколко часа или за една нощ;
Натурален дезодорант:
След душ избършете подмишниците си с тампон, напоен с ябълков оцет. Оставете да изсъхне и след това облечете дрехите;
Успокояваща вана за крака:
Изсипете пяна, 2-4 супени лъжици ябълков оцет в гореща вода, разпенете и накиснете уморените крака за 15-20 минути.
327