Във форма Здраве

Подхранващо и здравословно: Колко яйца можете да ядете на ден и защо

Колко яйца можете да ядете на ден

Лекарите казват, че яйцата са отличен източник на лецитин, който е необходим за по-доброто функциониране на човешкия мозък, поддържане и нормализиране на функционирането на централната нервна система. Вярно е, че яденето им в големи количества все не е полезно и сега ще ви разкажем защо.

 

Какви са ползите от яйцата за човешкото здраве

Ползите от яйцата са неоспорими. Те повишават имунитета, нормализират кръвното налягане, защитават нервната система и помагат в борбата с наднорменото тегло. Те са достъпен източник на протеин, който е необходим за изграждането на телесните клетки – от мускулите и вътрешните органи до костите, кожата и косата.

Яйцата са питателни, но с ниско съдържание на калории.

 

Едно средно голямо яйце съдържа:

  • не повече от 75 kcal
  • 100 g от продукта съдържат 157 kcal
  • около 14 g протеини
  • 17 g мазнини
  • само 0,8 g въглехидрати.

Яйчният жълтък съдържа мастноразтворими витамини, както и полиненаситени и мононенаситени мастни киселини (линоленова, олеинова, палмитинова, стеаринова).

Трябва да се помни, че пилешките яйца съдържат най-важните витамини от различни групи (B, B1, B2, B6, B9, B12, A и много други), огромно количество полезни макро- и микроелементи (фосфор, натрий, магнезий, хром, калий, калций, желязо).

Колко яйца може да яде човек на ден и защо

Няколко проучвания, относно клиничното хранене и метаболизма, установиха, че яденето на няколко яйца (четири до шест) всяка седмица не повишава нивата на холестерола.

Ако кръвният ви тест покаже увеличение, яжте по едно яйце не повече от 2-3 пъти седмично. Оптималната порция за здрав човек се счита за 1-2 яйца на ден. Те могат да се консумират както цели, така и като част от сандвичи, основни ястия или като гарнитура.

Диетолозите отбелязват, че е най-полезно да се ядат варени яйца с бързо или дълго готвене. Най-добре е да използвате твърдо сварен продукт, тогава тялото ще абсорбира около 90% от хранителните вещества.

Ако не обичате варени яйца, направете поширано яйце или пържени яйца с билки и зеленчуци – тази опция ще ви позволи да получите необходимото количество витамини D и A. Но суровите яйца увеличават риска от инфекция със салмонела, така че силно не се препоръчва да ги ядете без термична обработка.

Рецепта за закуска с яйца

Необходими продукти:

  • Авокадо
  • Яйца
  • Зеленина
  • Царевица
  • Сол и черен пипер

Измийте добре авокадото, разрежете го наполовина, отстранете костилката. С помощта на лъжица отстранете част от плода от средата. Смесете останалите съставки, напълнете половинките със сместа.

Изпечете го в предварително загрята до 180 градуса, за 20-25 минути.

286

Similar Posts