Във форма Здраве

Ползите от спанака: Как спанакът подобрява здравето на мъжете

ползите от спанака за мъжете

При мъжете консумацията на спанак е не по-малко ценна, от колкото при жените.

Поради цинка, включен в съдържанието на спаначените листа, мъжете, които консумират непрекъснато това растение, помагат на собствения си полов хормон да нормализира баланса си в организма. Репродуктивната функция също се нормализира.

За мъжете, които се занимават активно със спорт, спаначените ястия и напитки могат да помогнат за по-бързото изграждане на мускулите. Спанакът влияе върху силата и издръжливостта на тялото на мъжа. Преди  време учените проведоха тестове, в които участваха мъже, които активно се занимаваха със спорт. В продължение на цял месец на една част от спортистите се даваха по 30гр  спанак всеки ден, а останалите от групата спортисти се хранеха нормално. И така, първата половина от участниците значително подобриха показателите си за ефективност в съответния спорт, като по този начин доказаха ползите от продукта за мъжете.

Възможни вреди и противопоказания

Зелено растение практически няма противопоказания и има само положителен ефект върху тялото на здрав човек, обаче съществуват някои видове заболявания, при които консумацията на спанак е строго забранена.

Хората, които са податливи на патологии на пикочно-половата система, трябва внимателно да подхождат към консумацията на спанак. Листата на растението съдържат оксалова киселина, която има специфичен ефект върху текущото състояние на консуматори с такива симптоми. Спанакът провокира появата на каменисти образувания. Особено неблагоприятен ефект при тези хора, може да се постигне, чрез консумацията на термично обработен спанак, тъй като при него има повече съединения в състава, които се трансформират в различна форма, по време на обработката.

Също така, хората в напреднала възраст, също не бива да прекаляват с консумацията на спанак. Те трябва да се консултират с техния лекуващ лекар, до каква степен могат да се хранят с това растение, без то да бъде опасно за организма им.

Правилно съхранение на спанак

Пресните листа от спанак, могат да се съхраняват не повече от 2-3 дни. След това време той изсъхва и в листата му започват да се образуват вещества, които са отровни за човешкото тяло. За по-дълго съхранение се препоръчва, спанакът да се замразява във фризер, но не повече от 4 месеца.

Процедурата на замразено съхранение е следната: листата на спанака се измиват старателно, след това се нарязват на малки ленти, поставят се в стъклен съд и се заливат с вряща вода за няколко минути. След определеното време течността се източва, охладените листа внимателно се притискат на ръка, прехвърлят се в кутия и се поставят във фризер.

Някога спанакът е бил обожаван от кралското благородство и е бил високо ценен заради своите ползи за здравето. Днес той не е променил популярността си, сред хранителните вещества. Много готвачи използват листата на растението, за приготвянето на своите шедьоври.

Как спанакът подобрява здравето на жените

Ползите от спанака: Какви болести лекува и как се отразява консумацията му върху външния ни вид

Рецепти за вкусни и здравословни салати със спанак

198

Similar Posts