Във форма Здраве

Потрепване на очите: Безобиден симптом или причина да потърсим лекар

Потрепване на очите

Потрепванията на очите обикновено се причиняват от големи стресови фактори в живота, като тревожност, умора или изтощение и твърде много консумация на кофеин или алкохол. Но понякога те могат да сигнализират за нещо по-сериозно.

 

Обикновено потрепването на окото изчезва бързо, но понякога тези леки спазми могат да бъдат изключително досадни и често се повтарят в рамките на няколко дни.

 

Нека видим какво причинява потрепване на очите и в какви случаи си струва да се тревожите.

 

Кога не трябва да се тревожите?

Потрепванията на клепачите са често срещани и много рядко са признак на нещо сериозно. Те често изчезват сами. Хората, които страдат от потрепване на очите, най-често го отдават на стрес. И наистина в повечето случаи е причинено от напрежение или стрес. Ако вземете подходящи мерки, отпуснете се или премахнете източника на стрес и преумора, потрепването изчезва.

 

Също така, потрепването може да бъде причинено от предписаното ви лекарство, тъй като това е доста често срещан страничен ефект. В този случай трябва да се консултирате с лекаря, който ви е предписал лекарството.

 

Ако стресът е причината за вашите потрепвания, можете да си помогнете, като направите следното:

 

Опитайте се да намерите начини да се отпуснете

Опитайте се да отделите достатъчно време за почивка

Разтягайте и масажирайте всички мускули, засегнати от крампи

Опитайте се да не се тревожите за това – потрепването обикновено е безобидно и безпокойството може да влоши нещата

 

Какво не трябва да правите, ако имате потрепване?

 

Не пийте много кофеин, като чай и кафе

Не пийте много алкохол

Кога да посетите лекар?

Ако потрепването продължи повече от две седмици, трябва да посетите лекар. В редки случаи потрепването на клепачите – или „миокимия на клепачите“ – може да сигнализира за нещо по-сериозно.

 

Трябва да си уговорите среща с лекар, ако:

 

Потрепване в други части на тялото

Потрепвания, продължаващи повече от няколко дни

Слабост, увиснали клепачи или двойно виждане

Ако очите изглеждат зачервени, клепачите са подути или се появят други симптоми, като замаяност

 

Някои от най-сериозните проблеми

Има няколко подвида дистония, но блефароспазмът и цервикалната дистония най-често се свързват с потрепване на очите. Цервикалната дистония причинява спазъм на мускулите на врата и необичаен наклон, а в някои случаи засяга и двете очи. Докато дистонията не е фатална сама по себе си, проблемите, свързани с горните състояния, могат да бъдат животозастрашаващи, ако бъдат пренебрегнати.

 

Друга възможна причина за потрепване е абразия на роговицата, малка драскотина в предната част на окото поради травма. Основният симптом на ерозия на роговицата е болката, но пациентите могат също да изпитат чувствителност към светлина, зачервяване и неразположение.

 

Понякога тумор в мозъка може да причини проблеми със зрението и потрепване на клепача, ако е засегнат темпоралният лоб, мозъчният ствол или тилната част. Докато някои промени в зрението могат да настъпят постепенно, всички внезапни такива трябва незабавно да се обсъдят с лекар.

314

Similar Posts